46 lub 50 cali - co brać ze względu na jakość?

sanchopan

Banned
Muszę w końcu dokonać zakupu w niedługim czasie, plazmy potaniały, więc zwracam swój tok myślenia do wyższych modeli.
Pioneer, po bliższym zastanowieniu się, chyba(?) jednak odpada, bo chcę równiez zakupić odtwarzacz BlueRay, więc to fullHD
Zastanawiam się nad:
1) 46py80 lub 85 (różnice są ogromne?)
2) 50py80 lub ewentualnie 50py800 - ale w tym ostatnim cena już zniechęca, więc musiałoby mnie coś bardzo zachęcić do tego modelu.;)

Co byście wybrali i dlaczego?
Tunery (wbudowane) mnie nie interesują, ale jakość obrazu i inne tego typu cechy - tak!:-D

jaroslawp

New member
jaki duży TV?

Ja obecnie mam podobny dylemat.
Już byłem zdecydowany na 46PY80. Zaciągnąłem Żonę do sklepu, coby obejrzała różnicę między PDP, a LCD. Akurat wisiały na ścianie obok siebie 42PV80 i 50PV70 i któryś Sony Bravia 42" FullHD. Wszystkie na sygnale z BR. Obraz o wiele lepszy w nowszym tv PV80 (Sony odpada w przedbiegach). No i Żona mnie zaskoczyła, bo stwierdziła, że z 3m to ten 50" wcale nie jest "za duży".
No i mam zgryz :), bo zauważyłem teraz to, o czym już inni forumowicze napisali: dlaczego nie ma tv 50PV80?? Pasowałby jak ulał!
A więc takie są teraz moje przemyślenia:
LCD - adieu :)
Panas 50PV8 - za ubogo wyposażony i parametry ma znacznie gorsze niż PV80 (przynajmniej na papierze, bo w realu nie mogę go namierzyć i obejrzeć)
Najtańszy Pioneer 5080XA - odpada ze względu na cenę (i konieczność zakupu dodatkowo głośników).
46PY80/85 - chyba za małe :), ale ostatecznie nie wykluczam.
pozostają:
50PY800 - w cenie pioneera z full wypasem.
50PY80 - nie ma IFC, ale to chyba nie jest wadą.
Poczekam, aż będę mógł je zobaczyć w sklepie i wtedy się zdecyduję. Pewnie kupię 50PV80.

Leszczu

New member
50PY800 tylko czekanie na niego moze zniechecic :roll: a dlaczego bo to najnowszy model ma pare bajerow wiecej od poprzednikow no i bardzo ladny wyglad poczytaj na panasonic.pl sa tam zdjecia i opis sam czekam na niego juz miesiac i szlag mnie trafia.......
Ogladalem PY80 i Py85 oba mialy bardzo dobry obraz twarze byly wyrazne i naturalne w LCd np Samsunga twarze sa jak z wosku sztuczne.

Dlaczego Sony odpada ??jaki model ogladales bo ja ogladalem wczoraj u kolegi nowy zakup 52W4000 i powiem ze to chyba jeden z naj TV LCd czern super ostry obraz cena bardzo dobra bo dal okolo 7500zl i powiem ze ten Sony moglby rywalizowac z Py800 tylko dlatego ze nie trzeba sie martwic o docieranie wypalanie i naslonecznienie w pokoju.
Obraz bardzo ładny.

Ostatnia edycja:

asoz

New member
Sanchopan,
ja bym jeszcze raz rozważył zakup Pioneer'a. Full HD to nie wszystko no chyba że chcesz filmy BR oglądać z 1,5 metra to wtedy faktycznie odpada.
Ale jeśli będziesz oglądał BR z odległości 3 metrów to nie powinieneś dostrzegać różnic w odległości ( a przypominam że Pioneer to klasa sama w sobie ) Z drugiej strony rozumiem Cię gdyż kupując telewizor za sporą sumę trzeba kupić coś w miarę najnowszego.
Np. na dzień dzisiejszy nie dałbym tysiąc złoty za DVD bo to taki sprzęt już schodzący i zastępowany przez BR. Co do odległości to jeśli masz 3 metry to ja bym się zaopatrzył w 50".

jaroslawp

New member
Leszczu napisał:
50PY800 tylko czekanie na niego moze zniechecic :roll: a dlaczego bo to najnowszy model ma pare bajerow wiecej od poprzednikow ...
Mogę czekać, mam czas, niedługo jadę na długi, zasłużony urlop. A Euro, ani igrzysk nie oglądam :).
Wiem czym się różnią tv panasonica, bo przeczytałem te opisy na ich www od deski do deski i właśnie nie wiem, czy te wszystkie bajery osiemsetki są mi potrzebne na sygnale z kablówki i filmach DVD.

Leszczu napisał:
Dlaczego Sony odpada ??jaki model ogladales ....
Odpada ten, który oglądałem. Jak napisałem, było to 42". Obraz mi się nie podobał, więc inne inforamcje oznaczeń i typu nie były mi już potrzebne. A powtarzam, sygnał był z płyty BR.

Leszczu napisał:
... bo ja ogladalem wczoraj u kolegi nowy zakup 52W4000 i powiem ze to chyba jeden z naj TV LCd...
Nie przeczę, że może mieć kapitalny obraz. Nie znam tego modelu. Jaki sygnał ma kolega? Ja tv SAT nie mam i mieć nie będę.

Leszczu napisał:
...nie trzeba sie martwic o docieranie wypalanie i naslonecznienie w pokoju...
Czy 100 - 200 [h] docieranie na 50% nastawach stanowi aż tak wieki problem?
Nie mam problemów z nasłoniecznieniem. Mam jedno okno od wschodu. Nasłonecznienie jest do godz. 11-tej. Akurat jestem w pracy :D

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Na dziś Nr1 to Pioneer i to w każdej szerokości geograficznej.
We wszystkich wymienionych przypadkach skorzystałbym z prezentacji w domu.
Do prezentacji uzyłbym :
Panasonica 50 PY 800
Pioneera 50 Kuro
i LCD dla porównania / Sharp 46 Xl2, JVC 47 V 80, Toshiba 46 ZF 355 - do wyboru/
I sprawa wygląda bardzo prosto.

Leszczu

New member
Kolega ma N telewizje obraz naprawde super

Co Do Pioneera to sa zwolennicy i przeciwnicy to co ze ma czern super

ale super to pojecie wzgledne dla jednego czern W LCD jest super a dla innego nawet Kuro odpada w porownaniu z CRT SONy za 14tys .
Ja bym wybral stanowczo panasa jak juz chces zplazme a czy widac z3 metrow full Hd to juz sprawa indywidualna i ja to widze a przynajmniej
moja psychika sie nastawia ze to full hd i jest Gites:eek:k:

Pioneer to stary model sprzed paru lat jak sie nie myle ,A Panas 50Py800
nowencja ktora dopiero wychodzi ,porownywanie 2 tv jest bezsensu bo kazdy bedzie gral OK!! jezeli mialbym tak porownywac samochody to
siedzial bym w najnowszyn DB9 a jezdze niemiecka technologia ktora mnie dowiezie wszedzie i ma 4 kola +zapas :grin: i to mi wystarczy ,
Jezeli Pioneer to full Hd lub ten co ma dopiero wyjsc ale po jakiego grzyba wywalac tyle kasy jak na panasie czy innym tv bedzie tez ok.
Znam mase ludzi ktorzy maja lcd plazmy i powiem tyle kazdy jest zadowolony nikt jeszcze mi nie mowil ze jakis 5 plan ma niewyrazny ze
trawa sie zlewa ze tesciowa siedzi pod zlym katem i jest zle.
Kazdy jest zadowolony
Powiem tyle to tylko telewizor :krol:
Moj wybor TH50PY800 a co ty kupisz twoja sprawa ty na to bedziesz patrzyl nie ja :grin:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Coś Ci się pomieszało.
Czy widziałeś te modele obok siebie z jednego sygnału ?
I napisz jak Ci sie podobało na Bora Bora ?

Leszczu

New member
Kiki nie chcialem tego mowic pisac czy jak kto woli ale ty kazdemu wciskasz te pioneery po co??masz najwieksza marze na tych tv??
jezeli ludzie chca Full HD to po jakiego grzyba ty caly czas z uporem maniaka piszesz Pioneer ?? czy u ciebie tylko czern jest w TV??
Po jaka cholere udowadniasz ze te pioneery najlepiej graja zobacz jak gra Panasonik Py gra super!! nawet nei che ogladac jak gra pioneer bo nie ma sensu pakowac sie w stara technologie i wydawac kupe kasy na tv ktory
nie ma Full Hd ani 100HZ !!
Co do Bora Bora to akurat wq tym roku sie tam nie wybieram :krol:
Kupuje nowszy tv i lepszy od Pioneera i tanszy dlatego mnie stac na lepsze wczasy :p

Co do tego Pioneera to ja nie pierwszy pisze tu na tym forum ze dla ciebie liczy sie tylko Kuro jest mase LCd i innych tv ktore graja bardzo dobrze
i lepiej radza sobie z Kompem PS3 niz twoje Kuro:p
A czern to nie wszystko liczy sie zadowolenie klienta a nie tylko kasa.

asoz

New member
Ja rozumiem Kiki'ego. On wciska wszystkim Pioneer'a ale nie dla tego, że ma największą marze ( chociaż tego nie wiem :D ) ale dla tego, że jest to
Nr. 1. na rynku. Co z tego, że Panasonic to najnowszy model jak " stare, dobre " KURO gra poprostu lepiej. Najprościej będzie jak pójdziesz sobie do sklepu i porównasz sobie KURO z resztą wybranych telewizorów.
A najlepiej będzie jak zamówisz prezentacje. Poszukaj też w dziale Pioneer'a,
temau dotyczącego porónania Pioneer'a 428xd i Panasonica 42PY800,
jak i temau " Czy istnieje coś lepszego od Kuro? ". Znajdziesz tam link podany przez Kiki'ego dotyczący porównania KURO HD Ready i paru innych modeli w tym Panasonic'a Full HD. Miłej lektórki.

Również potwierdzam że Pionner wymiata Panasonic. Co prawda nie uważam żeby różnica warta była w pełni różnicy w cenie, ale high -endowy pioneer zje high-endowego panasa. Natomiast jakbym miał do wyboru py800 a starego Pionka wybrałbym Panasa :)
Pozdrawiam

RheeTCT

New member
A skąd wiesz,że gra lepiej.Widziałeś oba obok siebie na tym samym sygnale?Z opisów wynika,że Kuro broni się jeszcze tylko minimalnie lepszą czernią,ale przegrywa w pozostałych parametrach.Poza tym jesli porównywać tv z tej samej grupy cenowej to Kuro jest tylko HDready.

ArtS007

New member
Bez reklam
Panowie, stare, dobre Kuro ma dopiero roczek. Skąd to przekonanie o starości? Ale fakt, również moim zdaniem różnica w cenie zabija.

ArtS :)

asoz

New member
Widzę po testach i własnych obserwacjach jak i po opninach.
A skoro twierdzisz, że Pioneer to tylko HD Ready no to HD Ready okazuje się lepsze od Full HD. Jakby Pioneer bronił się tylko czernią to nie byłby notaowany w testach wyżej niż Panasonic więc chyba czerń to nie wszystko.
Przypominam, że Full HD to tylko ciaśniej upakowane te same pixele,
które w pełni wykorzystujemy tylko z BD. Poza tym nie ma żadnej innej różnicy.

RheeTCT

New member
No nie te same pixele tylko prawie 2x więcej.I nie tylko z BD - a obraz tv HD to miki?Gdzie jest tak wyżej Pioneer notowany?W testach ,które ja czytałem mówią wyraźnie ,że tylko czerń jeszcze go trzyma w czołówce.Ale nie chcę się spierać z wyznawcami religii kuroistycznej.Interesują mnie natomiast wrażenia z porównań,czy ktoś miał taką okazję?
asoz - wszystkie linki Kikiego,na które się powołujesz powyżej,dotyczą zamierzchłej przeszłości

Ostatnia edycja:

Leszczu

New member
po pierwsze Pioneery wcale sie tak dobrze nie sprzedaja wrecz `fatalnie
znajomy kolegi sprzedaje tv i sprzedal 2 pioneery w ciagu pol roku A Panasy plazmy sprzedaje non stop ,dlaczego ludzie nie kupuja HD ready a wola Panasy full hd??
Bop po co przeplacac jak nie widac roznicy ,moze jak sie je postawi bedzie ciut ale to ciut lepsza czern na Kuro ale napewno nie ejst warta przeplacania .
Po drugie telewizor to nei caly świat i czy mam Panasa czy inny tv widze to samo co inni za 20tys na swoim Tv no napewno nie tak samo ale tak jest z wszystkim cos za cos .
Mysle ze Panas nowy moze spokojnie konkurowac Z Kuro a jezeli ktos jest maniakiem tv i chce kazdemu znajomemu ktory przychodzi pokazywac ze u niego czern jest czerniejsza:p i liczy listki na drzewach ze on ma 154 listki a on na swoim ma tylko 151 no to juz inna bajka.
Pamietam jak ludzie kupowali Rubiny Tv i kazdy mial inny obraz kolor ostrosc i kontrast i kazdy z wlascicieli byl w siodmym niebie:krol:

Dla mnie Pioneer Hd ready to przezytek:grin: Py800 to nowosc a ja lubie nowosci:eek:k:
Kazdy kto kupi jakis Py czy to 80 czy 85 bedzie bardzo zadowolony i zostanie mu jeszcze kupa kasy na inne przyjemnosci .
A czerń w kazdym z nich jest wystarczajaca zobaczcie nowe tv LCD Sony jaka maja czern.

kini0

New member
Bez reklam
RheeTCT napisał:
No nie te same pixele tylko prawie 2x więcej.I nie tylko z BD - a obraz tv HD to miki?Gdzie jest tak wyżej Pioneer notowany?W testach ,które ja czytałem mówią wyraźnie ,że tylko czerń jeszcze go trzyma w czołówce.Ale nie chcę się spierać z wyznawcami religii kuroistycznej.Interesują mnie natomiast wrażenia z porównań,czy ktoś miał taką okazję?
Ja widziałem Panasa FHD i muszę powiedzieć ze mojego PDP SX5080D bije tylko w jednej kategorii...- pobór prądu;). Nie te kolory, nie ten kontrast, nie ta głebia i płynność.
Jest DUżA różnica w cenie, ale za jakość niestety trzeba zapłaćić- nawet jeśli to tylko niewielka poprawa w stosunku do konkurencji...
Na dzień dzisiejszy jakbym miał kupować tv poważnie rozpatrzyłbym Bravię 52X3500 albo poczekał na X4500 w jakimś "słusznym" rozmiarze.
A dyskusję na temat HDR czy FHD..... FHD ma sens tylko przy BD i kilku grach na PS3. Tv HD to conajwyżej 1080i....
A tak wogóle , to IMHO plasmy SAMSUNGA mają duuuużo ładniejszy obraz niż Panasy. I nie interesują mnie "papierowe" fakty- Idż do sklepu i porównaj sam. 1.kuro, 2.samsung, 3. cała reszta.... - To yylko i wyłącznie moje prywatne zestawienie oparte na długich przygotowaniach do zakupu. Podejżewam że w odpowiednich warunkach miałbym problem z odróżnieniem Q96 od KURO...., ale Panasa rozpoznałbym OD RAZU- i tego jestem pewien.

Ostatnia edycja:

RheeTCT

New member
Co najwyżej 1080i ? A co może być więcej.Niby 1080p ma być zasadniczo lepsze?
A którego Panasa widziałeś?Skalibrowanego jak Twój?

kini0

New member
Bez reklam
1080i każy HDR wyświetli (interpolacja), natomiast 1080p to inna para kaloszy. I jeśli pytasz czy jest lepszy, no to sorki....
Leszczu- pewnie że Pioneery się słabo sprzedają- i dobrze! Bentley też nie jest najpopularniejszym samochodem, prawda?;) pozatym "Poldek" też spełnia to samo zadanie

Ostatnia edycja:
Do góry