46-47 cali do nowego (małego) salonu, do 4k PLN

pebe86

Member
Bez reklam
Witam kolegów i jednocześnie proszę o pomoc w doborze tv.
Lada chwila przeprowadzam się do nowego mieszkania, a tym samym chcę w wir wydatków wrzucić nowy telewizor, gdyż w innym wypadku narzeczona mi na taki kaprys nie pozwoli :)

Szukam tv 46-47 cali, koniecznie z wbudowanym tunerem satelitarnym (używam N na kartę i wizja redukcji pilotów, których mam multum, jest dla mnie bardzo istotna).

Dla punktu odniesienia- w tej chwili posiadam Sony KDL-40W5500.

1. Odległość od ekranu: 3 - 3,5 metra
2. Jak słońce świeci w pokoju: okno i balkon po prawej stronie- okno na zachód
3. Jak duży jest pokój: ok. 19 m2
4. Preferowana technologia: LCD, LED, plazmy nigdy nie miałem
5. Jaki masz obecnie telewizor: Sony KDL-40W5500
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: w sumie wszystko- najwięcej tv (tuner sat.) i bardzo często używany odtwarzacz HDD do filmów HD, okazjonalnie sport
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: 70% wieczór
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: ze światłem
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny: ciężko mi na takie pytanie nawet odpowiedzieć... Ale mam jakiś sentyment do Samsungów, a one zawsze kolory miały nieco intensywniejsze :)
10. Matryca błyszcząca czy matowa: bez znaczenia, ma być czytelnie
11. Preferowana wielkość telewizora: 46"-47"
12. Preferowana marka: Samsung (miałem kilka tv tej firmy i w sumie z każdego byłem zadowolony) oraz LG (posiadam kino LG hb954pb z którego jestem bardzo zadowolony, więc w przypadku TV odpadłby mi kolejny pilot). Aczkolwiek jestem otwarty na inne propozycje
13. Czego nie lubisz w telewizorach: słabej jakości obrazu
14. Jakie urządzenia będą podłączone: kino domowe, odtwarzacz HDD Asus O!Play, PS3
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 50% TV, 30% dysk zewnętrzny (głównie HD), 20% PS3
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: Przeważnie na wprost
17. Czy ważne jest wifi: raczej tak, a przynajmniej możliwość rozbudowy o wifi w przyszłości
19. Czy chcesz serfować w Internecie z poziomu telewizora? nie
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD ? Tak- szczególnie TVN Player
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami: nie koniecznie, do tego mam zew. odtwarzacz HDD
22. Ma mieć 3D: tak
26. Jaki masz sygnał: DVB-T, N na Kartę (tv sat)
27. Ile programów HD: ok 10
29. Rozdzielczość: FULL HD 1080p
31. Na czym najbardziej Ci zależy: przede wszystkim dobra jakość obrazu i multimedialność, wbudowany dekoder DVB-S, Smart TV
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor[B/]: ok. 5h
33. Sugerowana cena: 3500 zł, max 4000 zł- ale generalnie im mniej tym lepiej (oczywiście bez przesady), bo innych wydatków multum.

Moje typy: LG 47LM620S albo Samsung UE46ES6300- to są moi faworyci i chętnie poznam opinie, który z nich byłby w moim przypadku lepszy- ale jestem również otwarty na inne propozycje fachowców.

pebe86

Member
Bez reklam
A jak wygląda sprawa Smart TV w telewizorach innych marek niż Samsung? Które marki mają je najlepiej rozwinięte?

pebe86

Member
Bez reklam
Przeanalizowałem te telewizory i już sam mam mętlik w głowie. Czy koledzy mogliby mi przedstawić swojego faworyta w założonych kryteriach?

Karpaj

New member
Bez reklam
Smart tv w Panasonicu jest na dość dobrym poziomie, w Toshibie póki co na słabym (ale pod koniec października zostanie dodana aktualizacja dodająca w sumie większość najważniejszych aplikacji internetowych typu ipla, iplex itd.). Philips ma ilość aplikacji na poziomie Panasonica, ale prędkość będzie widocznie wolniejsza niż u konkurencji.

Podobno Toshiba ma wprowadzić obsługę klawiaturą i myszką już wkrótce (testowany model który trafi do sprzedaży pod koniec października już to posiada), natomiast Panasonic prawdopodobnie nie będzie mieć obsługi myszki i klawiatury. Philips podobno pracuje nad tym, ale czy uda im się zrobić taką aktualizację - trudno powiedzieć.

jakubkl

New member
.....

ja też wybieram spośród tych dwóch tv i nie mogę się zdecydować:niewiem: Na dzień dzisiejszy jestem za lg ze względu na pasywne 3d i przeglądarka wspiera flash. Jak coś wybierzesz to daj znać

pebe86

Member
Bez reklam
I to jest Kiki chyba mój faworyt.

Mam tylko pytanie- znam różnice techniczne między Samsungiem es6300 a es6800, natomiast moje pytanie brzmi: czy wpływają one jakoś mocno na jakość obrazu, na tyle by dopłacać ponad 500PLN do droższego es6800?

Wiem, że jest tam dual core, ale to chyba przyda się tylko przy przeglądaniu sieci?

Do góry