46-47 cali / 2500-2800zł - prośba o pomoc!

wujek_p

New member
Witam

W miejscu, gdzie mieszkam (Poznań) w listopadzie przestanie działać analogowa TV. W związku z tym muszę sprawić sobie nowy TV.

1. Odległość od ekranu? 4-5 m
2. Jak słońce świeci w pokoju? okno z prawej strony, zaraz przy tv, drzwi balkonowe nieco "zza pleców" z prawej strony - 2 m; (można przyciemnić roletami)
3. Jak duży jest pokój? ok 34 m2
4. Preferowana technologia: LCD LED
5. Jaki masz obecnie telewizor? kolorowa iskra z epoki kamienia łupanego ;)
6. Jakie programy najczęściej oglądasz? filmy, programy informacyjne, sport
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: raczej wieczorem
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez? przy niezbyt dużym świetle
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny? raczej ostry
10. Matryca błyszcząca czy matowa? wolałbym matową ale raczej nie ten budżet ;)
11. Preferowana wielkość telewizora? 46-47"
12. Preferowana marka? brak
13. Czego nie lubisz w telewizorach? buczenie, wolne przeskakiwanie między kanałami
14. Jakie urządzenia będą podłączone? pendrive z filmami, laptop, kino domowe
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń? 50-60% telewizja, reszta inne zastosowania
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych? głównie na wprost, ew pod lekkim kątem
17. Czy ważne jest wifi? byłoby miło ale nie jest to konieczność
18. Czy będziesz korzystać z widgetów? czasem lubię się bawić, ale nie zależy mi na tym bardzo
19. Czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora ? raczej nie
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD ? byłoby miło ale nie jest to konieczność
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami ? byłoby miło ;)
22. Ma mieć 3D? nie jest to mu, raczej opcja
23. Ma mieć slot na karty SD ? niekoniecznie
24. Ma mieć tuner DVB-T? nie wiem
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć? na razie tylko amplituner, laptop
26. Jaki masz sygnał: zwykła antena, mają podłączyć kablówkę ale nikt nie wie kiedy...
27. Ile programów HD? 0
28. Ma stać czy wisieć? stać
29. Rozdzielczość: full HD
30. Na czym najbardziej Ci zależy: jakość obrazu
31. Ile osób ogląda: 2 do 4 (głównie 2)
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: ok 2-3h max
33. Jaka klasa cenowa ? 2500-2800 zł

Z lektury forum wyszło mi, że najlepszy będzie Panasonic TX-L47E5E. Dalsze miejsca
1) Panasonic TX-L47E5E
2) Philips 46PFL5007K
3) Sharp LC-46LE730 E i Sharp LC-46LE630

Który z nich byście wybrali w moim przypadku? Polecilibyście coś innego? Czy waszym zdaniem można spodziewać się jakiś ładnych obniżek cen w listopadzie?

Pozdrawiam!

maxan

New member
Bez reklam
10. Matryca błyszcząca czy matowa? wolałbym matową ale raczej nie ten budżet
Nie rozumiem btw. zbędnego i błędnego komentarza .... większość LCD/LED ma matową matrycę czy to tv za 1300zł czy za 8000zł.

b3rs_pl

New member
Philips 46PFL5007K

Z Philipsa chyba nie byłbyś zadowolony. Ale pozostawiam ostateczną ocenę tobie:

Zalety:
- Obraz
- Design
- Cena

Wady:
- Nie odtwarza dźwięku w DTS,
- Nie czyta polskich znaków w napisach. Napisy tylko w formacie .SRT,
- Clouding - wersja 46" posiada matrycę Samsunga, stąd ta przypadłość. Nie jest z tym aż tak źle ale warto o tym wiedzieć przed zakupem,
Z mniej istotnych wad:
- Dość długo się włącza,
- SmartTV jest powolne i ze sporą ilością błędów i niedociągnięć.

Przełączanie kanałów nie jest za szybkie, ale można przywyknąć. Nie brałbym tego z resztą pod uwagę bo używając tylko DVB-t nie ma zbyt wielu kanałów do wyboru.
Jeżeli chodzi ci głównie o obraz to jest to na dzień dzisiejszy chyba jedna z lepszych ofert na rynku.

Warto się rozejrzeć za modelem 5507 z 3D i 2 parami okularów bo czasem różnice w cenie nie są aż tak wielkie.

Sam posiadam wersję 40" a mój kolega 46" i obaj jesteśmy z niego bardzo zadowoleni.

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Sprawdziłem na życzenie kilu osób telewizor z matryca Samsunga - test będzie. I nie ma żadnych różnic w jakości podświetlenia .
Możesz śmiało kupować.
Włącza się tyle samo co inne modele.
Smart Tv jest już nowy soft który przyśpiesza działanie menu do wartości innych firm.
Philips 40PFL5507 | HD Portal Recenzije - tu masz oceny użytkowników którzy przyznali telewizorowi najwięcej punktów.
Inaczej mówiąc pokonał nawet trzy razy droższe modele , Sony, Samsunga czy LG.

wujek_p

New member
Z Philipsa chyba nie byłbyś zadowolony.
Czemu tak uważasz? TV prezentuje się bardzo interesująco i na pewno mam temat do przemyśleń :)

W czym waszym zdaniem ten tv jest lepszy od Panasonic TX-L47E5E?
Czy na moje warunki nie starczyłby jakiś 42'? np. Panasonic TX-L42ET5E (choć myślę, że wolałbym jednak jakiś większy...)

P.S
Dzięki za odpowiedzi. Moja niewiedza jest równie wielka jak kineskop obecnego 40-letniego tv odziedziczonego po babci ;) Z chęcią wysłucham innych porad!

b3rs_pl

New member
Postawiłem taką "diagnozę" na podstawie twoich oczekiwań - telewizor może sprawiać spore problemy przy podłączeniu nośnika USB i pewnie jakiś Samsung na tym polu jak i pod względem funkcjonalności i dopracowania SmartTV spisywałby się lepiej.
Ja ten problem wyeliminowałem kupując Blu-Ray Philipsa za ok 350zł, które czyta DTS i polskie znaki oraz 10 metrowy kabel USB do kompa. Korzystam głównie z tego drugiego.
O cloudingu mówił mi kolega ale jak napisałem nie jest to aż tak dokuczliwe.
Aktualizacje są cały czas udostępniane. Jak miałbym kupować tv jeszcze raz, wybrałbym Philipsa.

Do góry