42PY8 - ślady na ekranie

nexus246

New member
To mój pierwszy post tutaj więc witam serdecznie forumowiczów.

Od ok. 2 miesięcy jestem posiadaczem 42PY8 i generalnie jestem zadowolony z zakupu ale wczoraj na napisach końcowych filmu (czarne tło) zauważyłem w dolnej części ekranu jaśniejszt pasek długości paska ze znanej stacji informacyjnej, którą często oglądam. z bliska widać jeszcze więcej taki dziwnych rzeczy m.in. jest ślad po okienku do przełączania trybów TV/AV, okienko menu telewizora - szczerze mówiąc to one są uruchamiane raczej na chwilę i nigdy nie wisiały na ekranie.

Trochę mnie zmartwiła ta sytuacja, bo co prawda czytałem wcześniej o minusach plazm, ale nie sądziłem, że dzieje się to tak szybko no i teraz się zastanawiam co z tym można zrobić.

motobartcompany

New member
To są chwilowe powidoki które na plaźmie zawsze będziesz miał. Zapodasz śnieg i duszki znikną. Zostawisz na kilka minut stały ekran z np. logiem i duszek znowu zostanie. Z czasem plazma się bardziej uodparnia. To są chwilowe zupełnie nie widoczne powidoki.

nexus246

New member
Wyłączyłem TV na noc i rano (po ok.8 godzinach) i powidoki zostały.
Czy biały ekran mogę "puścić" z laptopa? Sry za lamerskie pytania ale czy śnieg, o którym piszecie to taki zwykły śnieg gdy nie ma żadnego kanału dostrojonego?

Czy są jakieś ograniczenie odnośnie puszczania tego białego ekranu (strasznie mnie denerwują te powidoki)?

jaroslawp

New member
Nie przerabiałem tego osobiście. Z tego co wyczytałem na forum to kilka godzin powinno wystarczyć. Jest również płyta "pioneer plazma repair", którą się puszcza z dvd.
Śnieg - to kanał nie dostrojony.

matias2004

New member
Uzytkuje plazme panasonic 2 lata , i na poczatku byly slady chwilowe po przelaczeniu na czarny wygaszony ekran , ale utrzymywaly sie tylko przez chwile i byly widoczne z boku i z bliska tylko.Zupełnie nie przeszkadzaly w niczym (czarny ekran np.brak sygnału).Pozniej zupelnie znikly i nie pojawiaja sie juz.Jezeli zostaja do rana to pewnie masz cos nie tak z tv , ekrany plazmowe maja 100 tys godz trwalosci i nie sadze zeby kilka godz na jednym programie uszkodzilo zdrowy panel.

motobartcompany

New member
Chwilowe powidoki zawsze będą widoczne na plaźmie. Nawet gdy wyłączysz TV- a było wyświetlane długo logo stacji to je widać przez chwile. Luminofor się bardziej nagrzewa w tym miejscu.

Pisze to użytkownik Pioneera i w przeszłości kilku panasów.

Możesz zapodać białą planszę czy też śnieg. Biała plansza działa chyba lepiej. Pamiętaj, żeby obraz ustawić na dynamiczny. Szybciej "wyrówna"i się ekran.

schamann

Member
Ostatnio wylaczyli prad i zapomnialem o tv,wlaczyl sie w nocy i wyswietlalo sie tylko logo i czarne tlo.Powstal piekny powidok - myslalem ze juz po tv a on zniknął po 10 minutach wyswieltania kanalu z sniegiem:).

Bartos81

Member
Bez reklam
wg mnie martwic się nalezy jak loga sa dobze widoczne na białym tle np szart cień loga inne stacji, a w innych przypadkach wszystko ładnie samo zniknie.

raito

New member
Ja od wczoraj mam plazme 37pv80 i licze, ze powidokow nie nalapie :) Choc ryzyko jakies jest bo duzo gram na ps3 oraz wii :)

pejotpe

New member
Bez reklam
To uważaj na początku. Sporo gier na PS3 jest robionych jako "plasma friendly", bo stałe elementy są ukryte i pojawiają się, kiedy są potrzebne, po czym znikają. Niestety, część gier nie ma tej funkcji - po kilkugodzinnym graniu w MoH: Airborne miałem odcinający się mały trójkącik po kompasie. W sumie usuwałem go kilkanaście godzin. Za to po kilku miesiącach granie w Force Unleashed nie pozostawiło żadnych śladów po stale widocznym pasku życia i mocy...

broda1725

New member
Bez reklam
Ja powiem jedno tyle obejrzałem plazm Panasa (sklepie) i nie zauważyłem żadnych powidoków a ostatnio byłem w Makro i stał nowiuśki Sam B450 i z tego co widziałem to leciało coś z pasami od góry i dołu po przełączeniu na pełny ekran coś zauważyłem, na początku myślałem że coś z tv nie tak bo jakiś pasek ciemniejszy od góry ekranu, ale byłem przypadkowo w Makro drugi raz i przyjrzałem się temu ponownie i co widzę pasek jest nadal i na dodatek na dole taki sam przełączałem formatami obrazu i wyszło na to że to czarne paski pozostawiły swój ślad. Nowiutki model i już się wypalił.

Selbstverstand

New member
Nie przejmować się tym.

Jak widać nowsze nie znaczy lepsze, a nawet jak ogólnie jest lepsze to nie pod każdym względem. Ja mam model z 2005 roku (dopóki mocno nie wejdzie HD nie zmienię go - wiadomo dlaczego) i powidoki są mu obce. Może da się je celowo utworzyć (bo normalnie używając tv nie ma takiej opcji), ale mi się nie udało.
Podobno w sklepie ktoś widział w tym czasie inny model panasa z wypalonym logiem, ale podejrzewam, że chodzi o te pierwsze ważne godziny wyświetlania. Ogólnie nie uważam aby plazmy należało "wygrzewać" (przez wiele godzin ciemny obraz - jak to niektórzy piszą) jednak przez pierwszych parę dni nie należy ustawiać wszystkiego na max.
Przed nim miałem Samsunga i co chwilę coś wyskakiwało.
Jak widać każdy komu się coś wypaliło twierdzi, że to przechodzi, więc nie ma czym się przejmować.

Do góry