g-p napisał:A może by tak napisać o tym na forum n-ki? Nie wiem czy ktoś poruszał tam ten temat. Jeśli znajdzie sie sporo użytkowników z podobnym problemem to jest szansa, że może coś z tym zrobią.
g-p napisał:A może by tak napisać o tym na forum n-ki? Nie wiem czy ktoś poruszał tam ten temat. Jeśli znajdzie sie sporo użytkowników z podobnym problemem to jest szansa, że może coś z tym zrobią.
kutkus napisał:Czytałem co i jak u nich na forum. I wychodzi na to, że to nie jest kwestia dekodera. Po prostu N'ka (poszczególne kanały) nadaje wiele materiałów w 4:3 przez co są własnie te pasy. Dlatego, może się wydawać, że kiepskie skalowanie, albo że raz wyskalował a raz nie, po prostu raz jest materiał 2 4:3 a raz 16:9.
Hehehe, też się dziwiłem, czemu Autoformat działał przed chwilą a już teraz nie.... To dlatego, że pasek głośności przestawał ponad obrys skalowanego obrazu i tym samym zachodził na boczne pasy. Soft TV traktował to jako sygnał i nie rozciągał wtedy obrazu, wystarczyło jednak wygasić pasek i po wspomnianych ok, 10 sekundach, z poprzedzającym jak ja to określam-krótkim strzałem obrazu-TV przeskalował odpowiednio sygnał. Tak miałem np. na TVP Historia (nie jest to mój ulubiony kanałcosmo1 napisał:Niestety wystarczy włączyć info lub pasek głośności dekodera, a obraz znów wraca do ustawień początkowych. No i dostosowanie obrazu do ekranu zajmuje mu z 10 s na każdym kanale - strasznie irytujący i wydłużający się okres czasu.
piotrsnt napisał:Nie mam dekodera n, mam za to Fergusona Arivę 200 i telewizor Philipsa i problem również występuje, co potwierdza teorię, że to nie jest wina dekodera. Co ciekawe, gdy wcisnę "Format" na pilocie od TV i wybiorę "Format 16:9", obraz elegancko się skaluje, pasy znikają. Soft mam najnowszy
Dodane: Aha, mail do supportu Philipsa poszedł, ale nie sądzę, żeby mi coś mądrego poradzili, ale może zauważą problem i w następnym sofcie ten błąd poprawiony.
Waldorff napisał:Jaki model TV posiadasz? Po tym co piszesz, coraz gorzej jest namierzyć stronę problemu. Na HDMI są takie problemy, po SCARCie też, za to niektórzy pisali, że na białym dekoderze wszystko było ok...
moze jak by wiecej osob to zglosilo to by bylo latwiej !!