42lm620s + głośniki Genius 4000

lukaszpra

New member
Witam, mój problem polega na tym, że chciałbym podłączyć głosniki Genius 4000 do TV aby słyszeć dzwięk z aktualnie nadawanych programów telewizyjnych w głośnikach, niestety po podłączeniu ich do HEADPHONES nie mogę zmienić ustawien equalizera i dżwięk jest "nijaki" a po podłączeniu do Audio PC wogóle brak dżwięku. Czy da się je jakoś podłączyć (minijack) abym miał mozliwosc kontroli EQ czy niestety muszę zaopatrzyć się w głośniki z wejsciem optycznym lub simplelink?:niewiem:

Disto

New member
Bez reklam
Głośniki [aktywne] możesz podłaczyć też do scarta, ale i tam nie będzie możliwości jakiejkolwiek regulacji głośności , a tym bardziej EQ. To samo będzie po optyku. Audio PC jest wejściem audio dla komputera, nie wyjściem !

Ostatnia edycja:

Disto

New member
Bez reklam
Już wyjaśniałem ten tv ma tylko wyjście dźwięku optical. Wyjście słuchawkowe nie służy do podłączenia kolumn.
Nie zgadzam się z pierwszym i drugim stwierdzeniem. Jest wyjście audio również na scarcie. Wyjście słuchawkowe może i nie służy do tego celu, ale w praktyce kiedy nie ma innej możliwości właśnie takie rozwiązanie się sprawdza.

matek451

New member
Nie pisz bzdur i nie wprowadzaj w błąd. Wyjścia słuchawkowe służą do wyprowadzenia dźwięku na urządzenia o większej impedancji , z reguły 32 Ohmy lub więcej. Impedancja tych kolumn jest dużo mniejsza i nie ma to prawa dobrze zagrać (brak dopasowania kolum), chyba że satysfakcjonuje ciebie takie pierdzenie. Taki dźwięk będzie gorszy od tego z TV i uważam , że to profanacja TV i Geniusów. Na SCARCIE który jest wejściem analogowym też nie wyprowadzisz dźwięku z TV (jest to wejście dla urządzeń zewnętrznych ).

Disto

New member
Bez reklam
Kolego, nie piszę bzdur ! To ty nie rozumiesz problemu. Zakładam że autor tematu użył tu potocznie na zwy głośniki, a ty to interpretujesz dosłownie. Ja jestem przekonany, że chodzi tu o głośniki aktywne, czyli z wbudowanym wzmacniaczem. Widziałeś kiedyś nieaktywne kolumny z wtykiem mały jack, bo ja nie. Nikt o zdrowych zmysłach nie będzie podpinał tam samych głośników/kolumn, bo niby skąd miałaby się brać moc żeby normalnie, czyli głośno zagrały ! Zresztą niech wypowie się sam autor tematu co i jak.

Ostatnia edycja:

matek451

New member
Te głośniki są aktywne i mają wejścia dźwięku nie jack jak piszesz tylko cinch 5.1 lub dwa stereo 2.0 .Podejrzewam , że autor postu podłączył przejściówką jack- cinch dźwięk z wyjścia PHONE i wejściem 2.0 w subie tych Geniusów , ale jak sam pisze dźwięk nijaki. Ja osobiście nie widzę sensu stosowania takich rozwiązań , jak pisałem podobny dżwięk daje sam tv . Rozstawienie 6 kolumn po pokoju i takie podłaczenie nie daje od razu dźwięku przestrzennego . Podobnie jak wyciągnięcie dźwięku ze SCART o ile jest tam wyjście. Przy zakupie tv z 3D w cenie pow.2500 zł trzeba się liczyć z kupnem najlepiej amplitunera + kolumny lub kina domowego. Dopiero wtedy można cieszyć się dźwiękiem DTS lub DD i w pełni wykorzystać ten sprzęt.

Disto

New member
Bez reklam
takie podłaczenie nie daje od razu dźwięku przestrzennego . Podobnie jak wyciągnięcie dźwięku ze SCART o ile jest tam wyjście.

Zgadza się. Przy takim połączeniu nie będzie przekazu wielokanałowego, a tylko stereo. Te telewizory mają pełnego scarta IN/OUT-opis przy gnieździe ! Jak ci tego mało niedowiarku, to sprawdzałem to podpinając nagrywarkę DVD [nagrywała dźwięk i obraz] mało ci tego ? Nie wierzysz też serwisantowi ?

matek451

New member
Jeśli tak to zamyka to dyskusję ( zresztą czysto akademicką ). Nie widzę sensu podpinania tych kolumn tylko do DVB-T. Przy odtwarzaniu mkv z AC3 lub DTS zapadnie głęboka cisza. Serwisantowi i tobie Disto wierzę , szczególnie , że się poświęciłeś podłączając to DVD aby mi to udowodnić. ( ale na co dzień chyba używasz PVR USB z dyskiem twardym do nagrywania tych pasjonujących programów polskich TV ).

Disto

New member
Bez reklam
A niby dlaczego polskich. Telewizor ma też dvb-s, a ja znam niemiecki, i raczej mało oglądam z naziemnej. Co do nagrywania to bardzo lubię koncerty jazz/rock itp. , niestety mało okazji do nagrywania, ale zdarzają się okazje. Ostatnio nagrałem np. koncert AC/DC . Oczywiście minusem jest brak możliwości nagrywania w HD, to też planuje dokupić Arivę 150 combo. Nagrywa ona zarówno na penie jak i hdd formatowanych w fat/ntsf, czyli widzi to komputer. Oczywiście można bezpośrednio z tv na dysk, ale jak on padnie ,to tracisz całą jego zawartość, a kopi bezpieczeństwa z niego nie zrobisz.

Ostatnia edycja:
Do góry