42" do 5000zł - potrzebna pomoc!!!

klimczop

New member
Witam.
Potrzebuje pomocy i doradztwa wtejemniczonych już użytkowników telewizorów LCD (i nie tylko :) ).
Mianowicie chodzi mi o zakup TV 42".
Główne użytkować go będzie do giercowanie na PS3 + podłączenie pod TV komputera, przystępny obraz zwykłej
telewizji kablowej mile widziany :), jednak nie zależy mi na nim aż tak bardzo jak na bardzo dobrym współgraniu z
gierkami na PS3 i z gierkami z kompa.
Pieniądze jakie moge wydać na TV to max 5000zł.
TV oddalony jest od moich oczu na nieco ponad 2,5m.
Narazie rozpatrywałem dwa modele telewizorów.
1. Sharp LC-42x20E - aktualnie telewizorek poszedł mocno w dół, bo można go już kupić na nieco ponad 3500zł.
drugi model którym się zainteresowałem to:
2. JVC LT-42V80 - dzięki spadką cen mieści się już do 5000zł.

Następne pytanie, które mi się nasuwa to czy mam sobie darować Full-HD w 42" i lepiej zainwestować w naprawde dobry HD-Ready za tą cene.
Także chciałem się zapytać czy darować sobie 100Hz w FullHD, jeżeli bardziej zalezy mi na grach pod PS3, bo jak by nie patrzeć opcja 100Hz w FullHD do dodatkowy wydatek jakiś 1000zł, czy to jest w ogóle warte tego?.

Pytanie mam także co do JVC LT-42V80.
Mianowicie byłem sobie Saturnie, gdzie stał 42V80 i obok niego jakieś Philips o 1000zł tańszy bez opcji 100Hz.
Co mnie dziwiło,to to że ten Philips miał bardzo ostre krawędzie obiektów, które się wyświetlały, podczas gdy JVC miał na krawędziach np. kwiatków czy gałęźi letką mgiełke. Myślałem sobie, że jako iż JVC posiada 100MHz, to tu krawędzie obiektów będą jak żyletki :), może za dużo wymagam za taką cene, albo zwyczajnie się nie znam :).
Rodzi mi się za tem pytanie czy owe 100Hz Clear Motion Drive II DynaPix, to opcja którą sobie można włączać i wyłączać, czy jest to coś co działa w tym telewizorze na stałe ?. Czy owe 100Hz można osiągnąć tylko w 720p, zaś jak przełączymy na pełną rozdzielczość 1080p, to wtedy max wyciągnie się 60 albo 50Hz ?.

Oczywiście nie chce się zamykać w wyborze tylko tych dwóch modeli.
Chętnie przyjme inne propozycje telewizorków do 5000zł.
Pozdrawiam :)

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
zostałbym przy 42" wielkości.
Nie porównuję telewizorów jeśli nie wiem jak są podłączone , czym i jakie mają ustawienia.
Płynność telewizorów - w tym clear mtion drive - ukazuje się dopiero przy przesuwie poziomym lub pionowym obiektów.
Czym JVC różni się od konkurencji:
1. Głosniki Maxx Bass - dźwięk
2. Wyposażenie -pip
3. Formatowanie
4. Indywidualna obsługa 4 programów.
5. możliwość wyłączenia obróbki cyfrowej
6. skalowanie - mniej szumów na ekranie .

klimczop

New member
Dobrze, ale czym jest spowodowane w JVC, że krawędzie obiektów są rozmyte a w tańszym o 1000zł Philipsie nie 100Hz posiadają piękną ostrość ?.
Oraz jak to jest z tymi 100Hz, uzyskujemy je w każdej rozdzielczości ?.
No i czy przy moich preferencjach warto dołożyć to 1200zł w porównaniu z Sharpem, czy może do ceny 5000zł są jakieś jeszcze lepsze modele typowo do konsoli czy komputera ?.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
http://www.hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=22082&highlight=42v80
http://www.hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=16662
P1050107.jpg

P1050111.jpg

piteron

Active member
Bez reklam
po pierwsze
ogladałes te TV sklepie,ja widziałem w Elekto Wordzie Sharpa 46HD1E za bagatela 11 tyś,a po przeciwnej stronie stał LG 42LG3000,wierz mi że na obu grała Viva i obraz z Sharpa nadawał się do przedziału cenowego max 3 tyś(żeby bardziej dosadnie ie napisać),z kolei obraz z LG był bardzo ładny,a chyba nie wierzysz że TV za 11 tyś gra gorzej od takiego za 3,5,wszystko jest zależne od sygnału,jaki dostarczysz do TV,nawet jesli to będzie sygnał HD podzielony na 50 TV

Ostatnia edycja:

klimczop

New member
Rozumiem :).
Jednak zostało mi jeszcze kilka pytań bez odpowiedzi :).
Co z tym 100Hz, czy są dostępne w każdej rozdzielczości ?.
Czy jest sens dokładać 1200zł do tego Sharpa by sprawić sobie JVC.
Czy do 5000zł owy JVC to jeden z nejlepszych modeli LCD na Polskim rynku ?.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
o jakie rozdzielczości pytasz ?
Czy jest sens dla Ciebie - to pytanie tylko do Ciebie.
Ja bym dopłacił.
Należy do czołówki światowej w swojej klasie .

klimczop

New member
O rozdzielczość odbieranego obrazu.
Czyli jeżeli uruchomie sobie gierke na PS3 w rozdzielczości 1080p, to będę miał tak samo jak przy rozdzielczości 720p, pełne odświerzanie w wysokości 100Hz ?.

klimczop

New member
Prawdopodobnie w poniedziałek czeka mnie zakup TV :).
Mam do wyboru dwie opcje.
Omawiany powyżej:
JVC 42V80
Drugi telewizor, które może mi wpaść z przyzwoitą cene to:
LG 47LY95

Bardzo bym prosił o porównanie owych telewizorów zględem moich
preferencji, które napisałem w pierwszym poście.

" Główne użytkować go będzie do giercowanie na PS3 + podłączenie pod TV komputera, przystępny obraz zwykłej telewizji kablowej mile widziany :), jednak nie zależy mi na nim aż tak bardzo jak na bardzo dobrym współgraniu z gierkami na PS3 i z gierkami z kompa."

Który w powyższych jest trafniejszym wyborem, oraz czy ten LG także ma odświerzanie 100Hz ?.

piteron

Active member
Bez reklam
a jaka to ta przyzwoita cena ????
do współpracy z kompem/konsolą,wybrał bym coś innego niż to co podałeś,chyba że kompa podepniesz przez HDMI-DVI,wtedy spokojnie możesz kupić JVC,w przeciwnym razie mocno się zastanów

Do góry