42" do 2900 prośba o pomoc w wyborze

harp_un

New member
1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? ~18 m2
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2,5-3 m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? na wprost
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stać
6.Jak słońce świeci w pokoju ? tv we wnęce, ewentualne nasłonecznienie z lewej, prostopadłej strony, ale tylko w godzinach około południowych.
7.Jaki masz obecnie telewizor ? Lg M237WDP
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? bardzo dobry obraz, pełnie kolorów, wyrazisty kontrast i przede wszystkim płynność ruchu obrazu; bardzo miło widziane prv usb
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? tv cyfrowa naziemna
10.Jakie urządzenia ? laptop przez hdmi
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 3-4 h
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? bez znaczenia, chyba, że wpływa na jakość obrazu
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? film, news, sport
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? tak
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? 0%
16.Preferencje co do marki ? otwarty na sugestie
17.Preferencje co do wielkości ? większy niż 42" nie zmieści we wnękę
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? ---
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? zdecydowanie wieczorami
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 2800 (+/- 5%)
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? nie zależy mi na 3D

moje upatrzone typy to:

Philips 42PFL4007H

Panasonic TX-L42ET5E

LG 42LS570S

Polecano mi także
Sony KDL-40EX650

z tym, że zależy mi na możliwie jak największej przekątnej, a jeśli najwięcej zmieszczę 42" we wnękę, to ten z 40" raczej jest ogonie stawki. Chyba, że przy moich warunkach pomieszczenia różnica między 40" a 42" nie będzie odczuwalna.. Ale nie mam doświadczenia w tej materii, więc proszę o poradę.

Z góry dziękuję za pomoc, gdyż ostatni raz pochylałem się nad tematem telewizorów jakieś 4 lata temu i wypadłem zupełnie z obiegu..

Ostatnia edycja:

maiku

New member
Wg mnie panasonic 42et5. Przede wszystkim posiada 100Hz w porównianiu do pozostałych tv, dodatkowo pasywne 3D, które zawsze może się przydać. Multimedia to internet z przeglądarką internetową + widgety (ipla, iplex, youtube itp).
Pozdrawiam

nalepek

New member
Według mnie lepszym wyborem będzie LG, skoro zamierzasz korzystac z internetu, to z magic remote będzie to o wiele wygodniejsze.
A panasonic jest na matrycy lg'ka

harp_un

New member
Dzięki za podpowiedzi. Jednego nie rozumiem:

Przede wszystkim posiada 100Hz w porównianiu do pozostałych tv (...)

Z tego co wyczytałem w necie to wszystkie TV, które upatrzyłem posiadają matryce 100 Hz (a niektóre mają procesorowe przyspieszenie częstotliwości do 200, 400 itd.) Więc albo strony producentów i sklepów rtv kłamią, albo ja czegoś nie wiem i są to 50 Hz z ekstrapolacją do 100..
Wyjaśnijcie proszę jak to jest.

Pozdrawiam

harp_un

New member
Co do Panasonica.
Testowany przez Was model ma 47". Rozumiem, że interesująca mnie wersja 42" nie odbiega znacząco jakością od testowanego modelu?

Co do Philipsa.
Model który wymieniłem w pierwszym poście również był testowany na stronach tego serwisu i również go wychwalano. Na czym polega różnica?
Na rzecz philipsa przemawia wbudowane wifi (panasonic wifi ready) oraz prv usb.

maiku

New member
Z tego co pamiętam, modele Philipsa z 4 serii nigdy nie były 100Hz, a sony EX650 jest 50Hz, istnieje jednak sztuczne Motionflow XR 100 Hz jak to nazywa Sony. Możliwe, że LG jest 100Hz, nie pamiętam. Co do obsługi internetu istnieje możliwość Magic'a, ale trzeba go dokupić w cenie pewnie ok 300 zł. A co z tego, że Panas ma matrycę od LG? Najwyższy model Toshiby ma chińską matrycę, a świeci tak, że mało który można do niego porównać (chodzi o model YL). Ale wracając do tematu Panas będzie najlepszym wyborem z racji wykonania i jego konkurentem powinien być model LG LM670S, a nie LS570S.
Pozdrawiam

harp_un

New member
Co do Panasonica.
Testowany przez Was model ma 47". Rozumiem, że interesująca mnie wersja 42" nie odbiega znacząco jakością od testowanego modelu?

Co do Philipsa.
Model który wymieniłem w pierwszym poście również był testowany na stronach tego serwisu i również go wychwalano. Na czym polega różnica?
Na rzecz philipsa przemawia wbudowane wifi (panasonic wifi ready) oraz prv usb.

Dzięki jeszcze raz za wszelakie rady. Jeśli jednak ktoś mógłby odpowiedzieć na pytania z mojego poprzedniego postu, to byłbym bardzo wdzięczny

Do góry