Cześć.
Szukam telewizora do Cyfrowego Polsatu, który będzie włączony długimi godzinami.
Wypróbowałem SONY KD-43X75WL i przez bardzo nieostry obraz (większość moich kanałów) i bardzo słaby kontrast/detale czerni musiałem go oddać.
Próbowałem różnych kombinacji ustawień, ale powyższe wady były zawsze widoczne.
Może powinien zacząć od pytania, czy - ze względu na skalowanie - dla kanałów SD/HD w dzisiejszych czasach należy szukać TV Full HD i w ogóle nie patrzeć na 4K, mimo że takich jest większość?
Wstępnie też zakładam LCD przez wymóg dłuższego użytkowania telewizora - ale może przez wymóg minimum w miarę dobrego kontrastu nie powinienem patrzeć na OLED?
Poniżej konkrety:
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 20m
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 1-2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? stać
6. Jak słońce świeci w pokoju? okno za telewizorem
7. Jaki masz obecnie telewizor? stary Philips HD Ready seria 7000
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? sprawa drugorzędna
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? HDMI - EVOBOX PVR Cyfrowy Polsat
10. Jakie urządzenia ? -
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 6+ godzin, działa w tle.
12. Czy zdarza się że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program ? Tak (ale może mógłbym z tego nawyku zrezygnować na rzecz jakości obrazu
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? różne
14. Czy zamierzasz serfować po internecie? nie
15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? nie
16. Preferencje co do marki? nie
17. Preferencje co do wielkości? 42-43 cale (ewentualnie 48 cali - tylko, jeśli taki TV oferuje wyraźnie lepszy obraz do moich warunków niż wszystkie 42-43)
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? rozmycie (nieostry obraz) przy przeciętnym syngale (Cyfrowy Polsat SD/HD), zlewające sie cienie/czernie
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? rozłożone
20 Ile masz max kasy ? 4k zł
21. Jak często wymieniasz telewizory w domu ? bardzo rzadko
22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych ? Netflix, choć nie jest to najważniejsze
Szukam telewizora do Cyfrowego Polsatu, który będzie włączony długimi godzinami.
Wypróbowałem SONY KD-43X75WL i przez bardzo nieostry obraz (większość moich kanałów) i bardzo słaby kontrast/detale czerni musiałem go oddać.
Próbowałem różnych kombinacji ustawień, ale powyższe wady były zawsze widoczne.
Może powinien zacząć od pytania, czy - ze względu na skalowanie - dla kanałów SD/HD w dzisiejszych czasach należy szukać TV Full HD i w ogóle nie patrzeć na 4K, mimo że takich jest większość?
Wstępnie też zakładam LCD przez wymóg dłuższego użytkowania telewizora - ale może przez wymóg minimum w miarę dobrego kontrastu nie powinienem patrzeć na OLED?
Poniżej konkrety:
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 20m
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 1-2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? stać
6. Jak słońce świeci w pokoju? okno za telewizorem
7. Jaki masz obecnie telewizor? stary Philips HD Ready seria 7000
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? sprawa drugorzędna
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? HDMI - EVOBOX PVR Cyfrowy Polsat
10. Jakie urządzenia ? -
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 6+ godzin, działa w tle.
12. Czy zdarza się że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program ? Tak (ale może mógłbym z tego nawyku zrezygnować na rzecz jakości obrazu
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? różne
14. Czy zamierzasz serfować po internecie? nie
15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? nie
16. Preferencje co do marki? nie
17. Preferencje co do wielkości? 42-43 cale (ewentualnie 48 cali - tylko, jeśli taki TV oferuje wyraźnie lepszy obraz do moich warunków niż wszystkie 42-43)
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? rozmycie (nieostry obraz) przy przeciętnym syngale (Cyfrowy Polsat SD/HD), zlewające sie cienie/czernie
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? rozłożone
20 Ile masz max kasy ? 4k zł
21. Jak często wymieniasz telewizory w domu ? bardzo rzadko
22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych ? Netflix, choć nie jest to najważniejsze
Ostatnio edytowane przez moderatora: