- Jak wygląda u Was równomierność podświetlania matrycy?
Jeśli pominąć świecące rogi (widoczne oczywiście gdy w pokoju jest ciemno, a na ekranie wyświetla się jakiś czarny/ciemny obraz) to pozostała częśc jest podświetlona dość równomiernie.
- Jaki czas potrzebuje Wasz odbiornik do pełnej gotowości
Tu mam dwie możliwości.
- Jeżeli wyłączę listwę zasilającą. To od jej włączenia potrzebuje około 15-20 sek by wyświetlić obraz (pojawienie się czerwonej diody, wyświetlenie napisu toshiba, wyświetlenie programu).
- Gdy na TV oglądałem jakiś program z kablówki, wyłączę go pilotem, pojawi się czerwona dioda czuwania, a po np. minucie włączę to obraz pojawia się 1-2 sek.
Korzystając z okazji rozmowy o 40TL939 zamieszcę tu jeszcze raz moje pierwsze wrażenia i pytania z innego wątku, gdyż w to miejsce bardziej pasują:
Uruchomienie bez większych problemów. Trochę kłopotów z wifi, bo mimo małej odległości od routera (ok 5m, ale 4 ściany po drodze) nie łapał dobrze sygnału. Przybliżenie routera o 60 cm bardzo pomogło. Może dlatego że wcześniej stał za dużym urządzeniem wielofunkcyjnym.
Obraz? Uczucia mieszane. Niby nie jest zły, ale przy starym Philipsie CRT 100Hz panorama 32" technologia pixel plus 2 to wypada średnio. Czemu:
- Niektóre
programy nadawane w SD np. ulubiony kanał mojego synka Disney Junior wygląda jakby nieostro. Takie rozmycie. Ustawiłem w parametrach ostrość na +25 ale zbytniej różnicy nie zauważam
- czerń lepsza na CRT
- przy ciemnych scenach w rogach widać podświetlenie matrycy.
- w słoneczny dzień widać więcej odbić niż na CRT (niestety półmatowa matryca to nie jest to, nie wyobrażam sobie jaka kicha jest przy błyszczącej. Jaka szkoda, że na pólkach sklepowy znalezienie TV z matową matrycą graniczy z cudem). Sprawa mnie o tyle dziwi, że przecież CRT ma z przodu szybę, ale może jakieś lepsze powłoki antyodblaskowe. Nie wiem jak to wytłumaczyć
- na plus są
programy w HD (mam ich aż ... 4) na CRT nie odbierały, a w LCD wyglądają całkiem przyzwoicie. Ostry obraz itd.)
Nie wiem. Może konieczne są jakieś specjalne ustawienia obrazu w Toshibie, ale zmienianie parametrów w menu nie wnosiło radykalnych zmian na plus. Co najwyżej dało się go jeszcze bardziej pogorszyć.
Niestety to mój pierwszy TV LCD i mam porównanie tylko do wysokiej jakości monitora
komputerowego. 24" Dell u2410 12 bitowa głębia koloru itd. Na dellu obraz jest lepszy, ale to tylko 24 cale.
Multimedia. Próbowałem filmów z pendrive i przenośnego dysku. Mimo nie uwzględnienia w specyfikacji bez problemu widzi zawartość partycji NTFS. Próbowałem rożnych formatów Divx, xvid, mkv, m2ts, wmv, mp4. czytał wszystko. Problem dotyczył dźwięku DTS w jednym pliku, wykrył że jest taki i nic nie było słychać.
Napisy po konwersji do .srt widzi bez problemu. TXT nie czyta. Nie ma skalowania napisów, ale są dobrze widoczne.
3D i dysków sieciowych nie testowałem. Może później. Mam te okulary, ale do 3D brak mi serca.
Internet chodzi. Szybkość średnia. Nie wiem czy do TV da się podłączyć klawiaturę, a bez tego nie widzę zbytniego sensu. Nie będę też specjalnie kupował smartfona lub tabletu by sterować TV bo łatwiej mi usiąść do komputera. Czyli jak dla mnie to gadżet.
Jeszcze jedna drobnostka. Nie mogę znaleźć nigdzie przycisku do całkowitego wyłączenia TV. Tzn zgaszenia nawet stanu czuwania by nie świeciła ta czerwona dioda. Da się to zrobić czy pozostaje mi pstrykanie listwą?
Jak ktoś ma jakieś pytanie proszę zadawać. Jeśli jakieś rady chętnie wysłucham, najbardziej w takich kwestiach:
1. Czy da się uruchomić dźwięk DTS?
2. Czy da się podłączyć klawiaturę?
3. Jak najlepiej ustawić obraz by polepszyć jego ostrość w niektórych programach SD. Ogólnie jakieś rady na temat ustawień obrazu?
4, Czy żeby zobaczyć zawartość dysków twardych komputera muszę zainstalować jakiś serwer DLNA czy tez da się na nie wejść poprzez zwykłe udostępnienie katalogu?