40RL939 - odtwarzanie odtwarzanie przez DLNA

miszku

New member
Witam serdecznie forumowiczów.
Mój pierwszy post na forum, oczywiście z prośbą o pomoc :).

Niedawno kopiłem TV Toshiby 40RL939. Generalnie TV wydaje się nie sprawiać żadnych problemów..z wyjątkiem kilku drobnych uniedogodnień dotyczących odtwarzania za pośrednictwem DLNA. Część mediów odtwarza się bez żadnego problemu (napisów oczywiście nie czyta, ale nie jest to problem). Natomiast niektóre pliki odtwarzane są do połowy. Na przykład czas trwania pliku video (MKV) wynosi 2:30 (i na komputerze faktycznie tyle trwa), a TV przestaje go odtwarzać po 54 minutach.
Czy ktoś z tu obecnych ma jakiś pomysł gdzie szukać rozwiązania problemu? Dodam tylko, ze podobny problem wystąpił pryz kilku plikach.

Dzięki z góry za ewentualną pomoc.

pozdrawiam
Miszku

ryuk

New member
Witam. Ja mam z kolei pytanie odnośnie kalibracji. Czy trzeba to robić? Dam radę sam? Jak dobrze ustawić ten telewizor? Ewentualnie gdyby ktoś pomógł byłbym bardzo wdzięczny ;) Pozdrawiam

Tsubasa

New member
Bez reklam
Jakie serwery DLNA przetestowałeś. Łączysz się po wifi czy ethernet? Jeśli po wifi to sprawdź czy będzie przerywał odtwarzanie również na ethernet.

miszku

New member
Jakie serwery DLNA przetestowałeś. Łączysz się po wifi czy ethernet? Jeśli po wifi to sprawdź czy będzie przerywał odtwarzanie również na ethernet.

Cześć,
dzięki za zainteresowanie tematem :)

testowałem standardowy serwer DLNA dostępny w windows 7. Łącze się po wifi, ale nie sądzę, ze tu est problem. Za każdym razem dany plik jest obcinany o taką samą wartość (załóżmy 2:30 na komputerze), a na TV widzi go jako 54 minuty.
Z ciekawości przetestuję dziś przy zwykłym połączeniu LAN.

pozdrawiam
miszku

miszku

New member

Potestowałem kilka rzeczy i mam następujące wnioski:
  • nie ma znaczenia jak podłaczam TV (wifi czy kabel) - jakosc i czyszbkosc jest dokladnie ta sama
  • za moje problemy odpoiwada nie mniej nie wiecej ale serwed DLNA.

Byłem w błędzie sądząc, ze kazdy serwer działa tak samo. W koncu jeden standard :).
Windowsomy, mimo, ze dość prosty lubi niestety obciąć pliki..i niektórych nie czyta. Z przetestowanych rozwiązań najlepiej spisuje się LXiMediaCenter. Serwer ten jest dość prosty w obsłudze, odtwarza nawet napisy! Jedynym minusem jest brak mozliwosci przewijania filmu w trakcie odtwarzania.
Testowałęm rowniez :
* tornado server (nie odtwarza wszystkiego);
*Allmedia server (ten od Allplayera) ale nie udało mi się zmusić do działania "błąd odtwarzacza wideo"
* był jeszcze jakiś na S...ale zapomniałęm nazwy, a na dysku już go nie mam ;)

dzieki za pomoc, mam nadzieje, ze tez komus pomoge tym postem :)

Do góry