40-stka Samsung, LG, Toshiba - pomoc w wyborze

benedetti

New member
Proszę o radę osób które miały styczność z tymi telewizorami. Wymienię kwestie które powodują że trudno się zdecydować:

LG LG 42LW5500
- telewizor wydaje się być dla mnie idealny jednakże cena jest trochę za wysoka (gdyby spadła do ok. 2500 zł to bym się chyba nie zastanawiał)
- plus za pasywne 3D i 42 cale

LG LG 42LW5400
- ze wszystkich bajerów Smart TV mogę zrezygnować ale brak złącza LAN i DLNA !!!
- plus za pasywne 3D i 42 cale

Samsung UE40D6100
- w moim odczuciu zbyt odblaskowa matryca
- wolałbym pasywne 3D LG

Toshiba 40TL838
- znajomy ostrzega mnie przed możliwymi problemami z konfiguracją np. kina domowego i szeroko pojętą "multimedialnością" w porównaniu do np. Samsunga
- duży plus za cenę
- na wystawie w sklepie, stojący obok Samsung D5500 robił swoim obrazem dużo lepsze wrażenie

Jest w tym przedziale cenowym jest jeszcze Sony KDL-40EX720 ale przyznam się że jeszcze nie zdążyłem go przeanalizować.

1. Odległość od ekranu: ok. 3 m
2. Jak słońce świeci w pokoju: pokój dobrze oświetlony (minus dla Samsunga)
3. Jak duży jest pokój: 5x5 m
4. Preferowana technologia: LCD
5. Jaki masz obecnie telewizor: obecnie brak
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: filmy, discovery itp., sport, informacja
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: w dzień i wieczorem
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: w świetle ale nie intensywnym
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny: ostry
10. Matryca błyszcząca czy matowa: trudno powiedzieć - jak się nic nie odbija to na pewno błyszczący
11. Preferowana wielkość telewizora: minimum 40 (tu "+" dla LG bo jest 42)
12. Preferowana marka: Samsung ze względu na multimedialność, wsparcie producenta, konfigurowalność opcjonalnego sprzętu.
13. Czego nie lubisz w telewizorach: ---
14. Jakie urządzenia będą podłączone: komputer, dysk, ew. przystawka internetowa.
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 60% komputer (internet), 30% filmy, 10% telewizja.
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: kąt prosty, ew. lekki kąt
17. Czy ważne jest wifi: nie
18. Czy będziesz korzystać z widgetów: nie wykluczam, ale to mało istotne
19. Czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: tak zdecydowanie
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen -VOD: sporadycznie
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami: tak
22. Ma mieć 3D: tak
23. Ma mieć slot na karty SD: nie musi
24. Ma mieć tuner DVB-S: nie wiem
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: komputer, dysk.
26. Jaki masz sygnał: na razie planuję tylko odbiór naziemny, ew. kablówka UPC
27. Ile programów HD: ---
28. Ma stać czy wisieć: obie opcje możliwe
29. Rozdzielczość: Full HD
30. Dvb-t: oczywiście
31. Na czym najbardziej Ci zależy: dobrej współpracy z komputerem
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: min. 4
33. Sugerowana cena: 2500 zł

Ostatnia edycja:

benedetti

New member
Dzięki za odpowiedź.

Oglądałem w salonach Toshibę i wrażenie moje jest dość negatywne.
Wiem, że telewizory mogą być różnie ustawiane ale w 3 różnych salonach obraz Toshiby w porównaniu z innymi telewizorami wyglądał bardzo kiepsko. Po pierwsze bardzo "brzydkie" (odczucie oczywiście subiektywne) kolory oraz dużo gorsza jakość materiału który puszczony był na wszystkich pozostałych telewizorach.
Być może z dobrego źródła będzie już OK, no ale puki co nie wszystko ogląda się w HD. Co o tym sądzicie drodzy forumowicze? :)

Zastanawiam się jeszcze nad rezygnacją z funkcji internetowych (dokupienie przystawki) i kupienie LG 47LW4500. Czy waszym zdaniem sprawdzi się w moich warunkach?

arko07

New member
Nie ma się co sugerować obrazem w sklepie gdzie wszystko z reguły podpięte jest pod jedno źródło obrazu poprzez jakąś sieć kablową.
Najlepiej przyjść ze swoim pendrive-m i wtedy porównać obraz.
Ja tak zrobiłem przy wybieraniu tv i zdecydowałem się na Toshibę, moim zdaniem w tej cenie jest bezkonkurencyjna.
Oczywiście nie jest to tv idealny, do paru rzeczy można się przyczepić ale nie są to jakieś rażące wady a zalet jest zdecydowanie więcej.

benedetti

New member
No więc udałem się do sklepu z własnym dyskiem. Przetestowałem kilka modeli LG, Samsunga i Toshiba. Niestety ten ostatni wypadł bardzo słabo :( Obraz wyglądał tak jakby to nie było w ogóle HD. Zupełnie nie rozumiem tych wszystkich zachwytów nad TL838...

Na chwilę obecną jestem prawie zdecydowany na powiększenie budżetu do 3000 zł i kupienie LG 47LW5400. Wcześniej myślałem nad LW4500 ale jego obraz (kolory) są dużo gorsze niż w przypadku LG serii 5000.

Ostatnia edycja:

al-aksa

New member
skoro powiekszyles budzet to moze LG 42LM660S? względnie wcześniejszy model LW570S? oba pasywne z tym, że 570 matowy a 660 szklany ale z ego roku jak się dobrze złożysz to tego nowszego dostaniesz za 3100 ;)

benedetti

New member
Mam jeszcze pytanie do osób doświadczonych w kwestii kształtowania się rynku telewizorów. Jako że nie spieszy mi się szczególnie z kupnem telewizora, staram się wyczuć moment w którym dany model będzie stosunkowo tani.
Mam upatrzony model LG 47LW5400, w tej chwili dostępny za ok. 3000 zł. Liczyłem jednak iż jego cena jeszcze spadnie w momencie wejścia nowej serii 2012 r.
Czy to już jest dobry moment na kupno, czy jeszcze warto poczekać miesiąc góra dwa?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Ja poczekasz pół roku to cena spadnie.

023_toshiba40tl838_098.jpg

Dobry efekt ostrości głębi obrazu.

002_toshiba40tl838_102.jpg

Dobra naturalna paleta barw.

Nie zauważyłem braku ostrości . Nie wiem jakie miałeś ustawienia - dom czy sklep ?

benedetti

New member
Akurat w sklepie w którym oglądałem Toshibę, nie był dostępny oryginalny pilot więc nie grzebałem w ustawieniach. No ale czy to powinno być konieczne żeby wyświetliło full HD (?!) Obraz na Toshibie był taki - jakby w ogóle nie czytał w pełnej rozdzielczości (brakowało szczegółów) i było to wyraźnie widoczne. Na prawdę już zgłupiałem od tego wszystkiego :( bo szanuję też Wasze opinie... Po prostu nie rozumiem. A teraz mam kolejną zagwozdkę. Otóż w sklepie obok mojego upatrzonego LG LW5400 stał sobie Philips PFL5507 i obraz na nim był DUŻO ładniejszy niż na LG. Problem w tym że to już bardzo przekracza mój budżet. No i już sam też nie wiem czy wierzyć temu co się widzi w sklepie :(

Do góry