40/43 głównie do VOD/ dobra jakość i rozsądna cena

arhetyp

New member
Witam serdecznie,

bardzo proszę o pomoc, od miesiąca myślę na tematem, chciałbym go już zakończyć:)
Oczekiwania jak poniżej:

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 12m.
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? Niecałe 2,5 metra.
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 1-2 osoby.
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? Tylko na wprost.
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? Na pewno będzie wisiał - nie mam innej możliwości.
6. Jak słońce świeci w pokoju? Telewizor oglądany głównie wieczorem, jedno okno od wschodu, więc popołudniu już w miarę mało świeci.
7. Jaki masz obecnie telewizor? Brak.
8. Co chcemy aby telewizor posiadał?

- musi być cienki (6cm to maks, lepiej cieńszy) - takie mam uwarunkowania pokojowe.
- będzie głównie służył do netflixa i youtuba więc smart powinien być perspektywiczny aby mi netflix za 2 lata nie przestał chodzić:)
- fajnie jakby czytał bez problemów avi i inne popularne formaty z usb
- ważne: telewizor będzie przywieszony na możliwie cienkim mocowaniu (ok. 2 cm) - dobrze aby miał taką budową aby dało się USB podłączyć (może być poprzez kabel) i nie było kłopotów z innym okablowaniem...
- będą lecieć filmy i bajki, sport od święta- 100hz mile widziane, ale jeżeli jakiś 50h dobrze ogarnia temat może być.
- może być FHD, nie musi być UHD.

9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? Pewnie wifi (netflix) + naziemna.
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora? USB:)
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 1-2h dziennie
12. Czy zdarza się że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program? Nie
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Filmy, seriale, yuutube, bajki.
14. Czy zamierzasz serfować po internecie? Serwisy VOD, youtube - tak, do serfowania tylko laptop.
15. Czy zamierzasz grać w gry? NIE.
16. Preferencje co do marki? Sony, Samsung, LG.
17. Preferencje co do wielkości? 43 cale, rozważam też ostatecznie 40.
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? Nie mam doświadczenia.
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Zdecydowanie wieczorami.
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 3 tys to absolutny maks, jak będzie coś rozsądnego za 2 tys - nie zamierzam przepłacać
21. Jak często wymieniasz telewizory w domu? Jeżeli sie nie popsuje, będzie na 5-8 lat pewnie.
22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych? Netflix, Youtube, inne VOD, reszta nie.
23. Czy telewizor ma mieć 3D? Kompletnie zbędne.

Moje propozycje:

Sony X8309c - po 3 tys. chodzi, nie wiem jak z czytaniem formatów video z USB i nie wiem jaki będzie dostęp do kabli/ USB - nie widziałem go na żywo.

Sony: w755, w807, w808, w809
Widzę już tylko 807 i 808 w jednym dużym sklepie po 2,6 tys.
Wątpliwości jak powyżej - nie wiem czy warto dopłacać do X8309C.
+ rozumiem, że nie ma tu androida, czy sam goły smart nie przestanie być aktualizowany za chwilę???

Z samsungów widziałem, że chwalony jest J6200 - 40 cali po 1800 PLN chodzi, czy to faktycznie 100h?

LG w ogóle nie znam - wiem, że mają solidne opinie, trochę mnie zniechęcają wykonaniem.

Będę bardzo wdzięczny za wskazówki względem powyższych/ wskazanie innych modeli.

Pozdrawiam,
Arek

arhetyp

New member
Jeszcze pytanie:

A Samsung J6240 to jest 100hz czy 50hz? Różnie w różnych miejscach piszą.

A Sony KDL-43WD750/7/9 jest coś warty?
W sklepie mi go polecali.

Pozdrawiam,
Arek

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Do góry