Witajcie,
Planuje zakup nowego, większego telewizora do salonu.
Do tej pory w pokoju 15m2 w odległości ~2,5m wisi Samsung 32 cale (UE32H5000), który podłączony jest do TV naziemnej (antena zbiorcza na dachu bloku).
Mimo tylko dwóch kanałów w jakości HD obraz na wszystkich kanałach naprawdę świetny.
Przenoszę go do sypialni, a w jego miejsce planuje zakup 40-43' smart TV do 2500zł.
1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? – pokój ~15m2
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? - ~2,5m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? – 1-2
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? - na wprost
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? – będzie wisieć
6.Jak słońce świeci w pokoju ? – słońce do południa z prawej strony
7.Jaki masz obecnie telewizor ? - UE32H5000
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? - smart tv, wifi + bezproblemowy odczyt zdjęć, muzyki i filmów z polskimi napisami z USB
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? Cyfrowy naziemny z gniazdka (jest antena zbiorcza na dachu bloku). Być może w przyszłości poprzez gniazdo TV sat również i jakiś dekoder do odbioru Hot Birda.
10.Jakie urządzenia ? laptop, może smartfon
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? - 2 godziny max
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? - w TV to chyba bez różnicy
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? – seriale, filmy, sport
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? – tak, często
15.Czy zamierzasz grać w gry - nie
16.Preferencje co do marki ? – Samsung, raczej nie Philips
17.Preferencje co do wielkości ? - 40-43'
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? –
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczór 80%, dzień 20%
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? – ~2500zł
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? – raczej nie
Najpierw pomyślałem o samsungu i najbardziej wpadł mi w oko 43 cali z serii 2015 tj. UE43J5500 albo 5600 (pytanie czym one się różnią?).
Niestety ciężko jest go dostać, ponoć już zostały tylko towary poekspozycyjne.
Dlatego trzymając się tej marki pomyślałem o niestety mniejszym 40' ale z tegorocznej serii K
UE40K5600AW, UE40K5510AW albo UE40K5572SU (ktoś może wie czym one się różnią, czym im wyższa liczba tym lepszy?) bądź 43 ale już nie FullHD tylko UHD UE43KU6000W.
I tutaj pytanie: czy w cenie do 2500zł opłaca się w ogóle kupować UHD?
I czy korzystając tylko z tv naziemnej, oglądanie filmów (max full HD) przez smart tv czy usb nie będzie straty przy przeskalowaniu obrazu do rozdzielczości 4K?
Jeśli nie samsung (który daje mi gwarancję bezproblemowego odczytu wideo w wielu formatach z polskimi napisami, ale to już chyba standard, prawda?) to pomyślałem o tegorocznej serii LG: LG 43LH570V lub wyższy model z lepszymi głośnikami LG 43LH6047
Myślę, jeszcze o Sony tj. Sony KDL-43WD750, ale brak przeglądarki internetowej to spory minus.
Philipsa ze względu na doświadczenia bym nie chciał a o Panasonicu nie mam zdania.
Bardzo proszę o pomoc w wyborze - Wasze doświadczenia, wszelkie wskazówki i sugestie.
Z góry dziękuje za pomoc
Planuje zakup nowego, większego telewizora do salonu.
Do tej pory w pokoju 15m2 w odległości ~2,5m wisi Samsung 32 cale (UE32H5000), który podłączony jest do TV naziemnej (antena zbiorcza na dachu bloku).
Mimo tylko dwóch kanałów w jakości HD obraz na wszystkich kanałach naprawdę świetny.
Przenoszę go do sypialni, a w jego miejsce planuje zakup 40-43' smart TV do 2500zł.
1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? – pokój ~15m2
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? - ~2,5m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? – 1-2
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? - na wprost
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? – będzie wisieć
6.Jak słońce świeci w pokoju ? – słońce do południa z prawej strony
7.Jaki masz obecnie telewizor ? - UE32H5000
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? - smart tv, wifi + bezproblemowy odczyt zdjęć, muzyki i filmów z polskimi napisami z USB
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? Cyfrowy naziemny z gniazdka (jest antena zbiorcza na dachu bloku). Być może w przyszłości poprzez gniazdo TV sat również i jakiś dekoder do odbioru Hot Birda.
10.Jakie urządzenia ? laptop, może smartfon
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? - 2 godziny max
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? - w TV to chyba bez różnicy
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? – seriale, filmy, sport
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? – tak, często
15.Czy zamierzasz grać w gry - nie
16.Preferencje co do marki ? – Samsung, raczej nie Philips
17.Preferencje co do wielkości ? - 40-43'
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? –
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczór 80%, dzień 20%
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? – ~2500zł
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? – raczej nie
Najpierw pomyślałem o samsungu i najbardziej wpadł mi w oko 43 cali z serii 2015 tj. UE43J5500 albo 5600 (pytanie czym one się różnią?).
Niestety ciężko jest go dostać, ponoć już zostały tylko towary poekspozycyjne.
Dlatego trzymając się tej marki pomyślałem o niestety mniejszym 40' ale z tegorocznej serii K
UE40K5600AW, UE40K5510AW albo UE40K5572SU (ktoś może wie czym one się różnią, czym im wyższa liczba tym lepszy?) bądź 43 ale już nie FullHD tylko UHD UE43KU6000W.
I tutaj pytanie: czy w cenie do 2500zł opłaca się w ogóle kupować UHD?
I czy korzystając tylko z tv naziemnej, oglądanie filmów (max full HD) przez smart tv czy usb nie będzie straty przy przeskalowaniu obrazu do rozdzielczości 4K?
Jeśli nie samsung (który daje mi gwarancję bezproblemowego odczytu wideo w wielu formatach z polskimi napisami, ale to już chyba standard, prawda?) to pomyślałem o tegorocznej serii LG: LG 43LH570V lub wyższy model z lepszymi głośnikami LG 43LH6047
Myślę, jeszcze o Sony tj. Sony KDL-43WD750, ale brak przeglądarki internetowej to spory minus.
Philipsa ze względu na doświadczenia bym nie chciał a o Panasonicu nie mam zdania.
Bardzo proszę o pomoc w wyborze - Wasze doświadczenia, wszelkie wskazówki i sugestie.
Z góry dziękuje za pomoc