40-42' Prośba o wybór odpowiedniego TV

fosciu

Member
Witam!
W najbliższym czasie (do końca listopada) zamierzam zakupić tv. Po przeczytaniu wielu wątków i śledzeniu forum wybrałem kilka modeli, które uważam że będą najodpowiedniejsze do moich zastosowań, a mianowicie:
TX-L42E30E- to mój główny faworyt ale obawiam się trochę czerni, podświetlenia matrycy (w teście Kikiego szczególnie rzucał się w oczy prawy dolny róg tv), oraz problemy z ruchomym obrazem w dolnej części, opisywane przez forumowicza w jednym z wątków (może ten problem występował wyłącznie tylko w jego Tv)
SHARP LC40LE830E-po przeanalizowaniu testu Kikiego i pozytywnych opiniach uważam że tv jest znakomity tylko trochę poza mój budżet...
LG 42LV570S- zaciekawił mnie również model Lg ale za wiele nie ma na jego temat, co sądzicie o nim?
Sharp 40 Le 630- tak jak w przypadku Lg nie wiele o nim mogę coś powiedzieć

1. Odległość od ekranu? około 3,0 - 3,5m
2. Jak słońce świeci w pokoju? okno znajduje się z boku (lewa strona) telewizora ale (są żaluzje)
3. Jak duży jest pokój? 4,5m x 4m
4. Preferowana technologia: led, plazma, lcd
5. Jaki masz obecnie telewizor? kineskopowy Curtis 21cali
6. Jakie programy najczęściej oglądasz? głównie sport (piłka nożna), filmy i seriale, informacje, popularnonaukowe
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: popołudniu i wieczorem, weekendy 50/50
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez? Włączona jest łagodna lampka
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny? wyraźny i naturalny
10. Matryca błyszcząca czy matowa? obojętne
11. Preferowana wielkość telewizora? 40-42"
12. Preferowana marka? brak
13. Czego nie lubisz w telewizorach? smużenia, słabej ostrości, słabego skalowania sd, ziarnistości, kiepskiego dźwięku
14. Jakie urządzenia będą podłączone? tuner satelitarny
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń? 80% telewizja, reszta to filmy z podpiętego laptopa
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych? głównie na wprost i z kątów
17. Czy ważne jest wifi ? nie
18. Czy będziesz korzystać z widgetów? nie
19. Czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora? nie
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD ? niekoniecznie
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami ? dobrze jak by było
22. Ma mieć 3D? niekoniecznie
23. Ma mieć slot na karty SD ? niekoniecznie
24. Ma mieć tuner DVB-T? tak
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć? Dekoder cyfry+, laptop, złącza hdmi, euro
26. Jaki masz sygnał: cyfra + czyli naziemna telewizja cyfrowa DVB-T
27. Ile programów HD? 3
28. Ma stać czy wisieć? stać
29. Rozdzielczość: full HD
30. Na czym najbardziej Ci zależy: brak smużenia, dobrej jakości obraz z głęboką czernią i dobrze odwzorowanymi barwami, dobre kąty
31. Ile osób ogląda: 2-3
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: ok 5-7h, w weekendy więcej
33. Jaka klasa cenowa ? 2500 - 2800 zł

Powtórzę tylko pytanie czy przy moich zastosowanaich opłaca się dopłacić do tego SHARPA LC40LE830E czy wybrać któryś z wymienionych powyżej modeli (są raczej w zbliżonych cenach). Chyba że proponujecie inne opcje tv z ciekawością wysłucham:) Pozdrawiam i czekam na Wasze opinie...

fosciu

Member
Dzięki Kiki za propozycję :). Do dzisiaj byłem zdecydowany na zakup 42E 30, ale porównując ten tv do innych modeli (niekoniecznie droższych np Sony KDL-EX500) grał dość "słabo" tzn obraz był jak gdyby wyświetlany w małej rozdzielczości "kwadratowy" (filmik reklamowy był identyczny na pozostałych tv) pewnie to kwestia ustawień samego tv aleeee...
Zwróciłem uwagę również na tv o rozdzielczości 46'-47' i faktycznie tak jak pisałeś "każdy cal na wagę złota". Zdecydowałem że warto jednak dopłacić bo tv 42' calowe jest po prostu za małe:) Wiem że w pełni satysfakcjonowałby mnie 60 calowy ale niestety nie dysponuje takimi funduszami...
Z 47' głównie moją uwagę przykuły Lg-i
LG 47LV570S
LG 47LV5500
SAMSUNG UE46D5500 - ale raczej odpada ze względu na 50Hz

Może zaproponujecie mi jakieś inne modele? Chciałbym przypomnieć że zastosowanie się nie zmieniły tzn głównie będę oglądał tv (cyfra+) i relacje sportowe (piłka nożna) i podbijam kasę jaką mogę przeznaczyć czyli do 3500zl

fosciu

Member
Chciałbym się jeszcze zapytać czy zauważę różnicę w obrazie 2D między LG 47LV570S(brak 3D), a LG 47LW570S(3D), a jeżeli nie to lepiej wybrać LG 47LV570S czy LG 47LV5500.... Don111 może Ty się wypowiesz ponieważ śledząc forum zauważyłem że chyba najwięcej o tych Lg posiadasz wiedzy:)
Znalazłem jeszcze SHARP LC-46LE630E....teraz to mam mętlik w głowie:D.... Pomocy:)

Ostatnia edycja:

don111

Banned
jeśli idzie o kąty to LG będą ok, są na matrycach IPS, 3d pasywne - chyba najlepsze obecnie, ten sam model bez 3d powinien oferować dokładnie to samo, jakość SD LG ma bardzo dobrą (nie tylko ich plazmy)
choć osobiście w ich cenie wolałbym zdecydowanie plazmę Panasonic 46G30, o wiele lepiej spisze się w filmach, do piłki nożnej LED LG nada się równie dobrze, ma dobry upłynniacz ruchu (i w sporcie nie widać "teatrzyku" jak na filmach)
tańsza opcja to Panasonic 50U30 (jeśli przewaga filmów)

fosciu

Member
Uuuu dzięki Don111 Twoja odpowiedź bardzo mi pomogła napisz mi proszę który lepiej wybrać LG 47LV5500 czy LG 47LV570S....
Przeglądając neta znalazłem porównanie dotyczące "dynamicznej rozdzielczości poziomej" i LG 47LW570S pośród 100Hz(wybranych do tego testu) wypada najlepiej 850 linii tzn że LG 47LV570S również będzie miał zbliżony wynik :) czy dobrze rozumie?:D
Jeżeli chodzi o plazmy to niestety odpadają;/ Tato płaci Tato wymaga:p i na plazme nie chce się zgodzić chodź oferowałem mu zachwalany przez wasPanasonic 46G30

Ostatnia edycja:

fosciu

Member
Witam ponownie:)
Sorry Chłopaki za moje dotychczasowe niezdecydowanie i drążenie tematu ale jak wiecie Tv nie kupuje się co rok ( przynajmniej mnie nie stać na częstą wymianę:p ). W ostateczności zdecydowałem się na TX-L42E30E ze względu na 5 letnią gwarancję oraz atrakcyjną cenę i w najbliższą sobotę wybieram się do sklepu.
Chciałbym się tylko dowiedzieć czy w tym tv występują różne matryce (jak to bywa w samsungach opisywanych przez TDX-a) Czy jechać do sklepu i brać bez obaw:) Proszę o pomoc

raivel

New member
Z tego co wiem, nie ma matryc od różnych producentów w tym TV.
Jeśli oglądasz głównie piłkę nożną to warto jeszcze raz przemyśleć możliwość zakupu G30. Jakość obrazu i płynność będziesz miał nieporównywalnie lepszą.

Co do E30 - jeśli chodzi o jakość obrazu to jest poprawnie, ale mnie osobiście najbardziej rozczarowała płynność, moim zdaniem dużo lepiej radzi sobie z nią system "upłynniania ruchu" od LG.

fosciu

Member
Ok Raivel dzięki za opinie na pewno ją wezmę pod uwagę... Co do G30 to jak już wcześniej pisałem że ojciec nie chce słyszeć o Plazmie i bardzo chce jednak tv 46-47 calowy i to Samsunga ponieważ kolega z pracy naopowiadał mu że to są najlepsze telewizory na świecie (pewnie 46d6500 nie jest zły ale w tej cenie wolałbym dopłacić parę setek i wziąć Sharpa 46 830... mam nadzieje że nie zdecyduje się na 46d5500 bo te 50Hz mnie przeraża;/) Ja bym wybrał jednak Panasa ale jeżeli uprze się na 46-47 cali to będę go namawiał na LG... Pozdrawiam :)
Of Topic: Wisła wygrywa z Odense 2 : 0 do 40min:p

fosciu

Member
Raivel głównie chodzi o wypalanie (wiem że w nowych plazmach technologia poszła do przodu i żywotność zbliżona jest do LCD), pobór prądu oraz bardzo zachwalająca opinia mojego brata na rzecz LED, który posiada zeszłorocznego samsunga 40C6000...

fosciu

Member
OK zakupiony został Samsung 40D6500 za 3100zl w mediaexpert... Pierwsze wrażenia pozytywne ( sygnał na razie z tp pakiet podstawowy bez hd ale już za niedługo Canal+ Kompakt) szczególnie podoba mi się Smart hub, nie trzeba dokupywać dodatkowego bezprzewodowego złącza (tv ma wbudowane WIFI) no i wszystko czyta z dysku (w końcu można obejrzeć filmy na dużym ekranie a nie na laptopie:p).
Jeżeli ktoś będzie zainteresowany to postaram się przed Świętami o konkretniejszą i bardziej dogłębną opinie którą zamieszczę na forum ale już w dziale Samsunga.
Dziękuję bardzo za pomoc!!!:)

Do góry