40-42" LED do 2500zł

WojtR

Member
Bez reklam
czy ktoś się orientuje jakie są najpłytsze antenowe złącza kątowe , i np.

ile w Tos 40TL933 odstają te głośniki na dole ( te TV ze złączami na wprost jakiś bezsens )

... sytuacja specyficzna gdyż mam uchwyt na ścianie odstający max 2,5 cm

a modele poniżej coś zawsze z tyłu odstaje

Panasonic TX-L42ET5E
Tos 40TL933
Sam 40Es6100 ( tutaj dekoder można podpiąc pod HDMI 3 )

czy mogę się do nich przymierzać ?

niestety pod względem player-a reszta pada na pysk przy samsungu ( albo nie czytają napisów albo problem z powolnością itd. )

zaraz chyba powieszę sobie na ścianie obrazek zamiast TV :)

Ostatnia edycja:

WojtR

Member
Bez reklam
jeszcze 2 konkretne pytania do 40PFL5507K

1) jeśli nie czyta txt czy obsługuje srt

2) czy obsługuje TVP player oraz TVN player

Long3r

New member
Co do 1szego pytania, bo sam się zastanawiam nad tym modelem, ze strony Philipsa:
Question
Can I use my own subtitle files (with file name extensions such as srt, smi, sub, ssa, txt and so on)?
Answer
Your TV supports the use of external subtitles with file name extension srt, sub and sami exclusively when you watch movies from a USB memory device. Only Latin-1 and Western European (ISO-8859-1) subtitle character sets are supported.

jack.s

New member
Brałbym tego Philipsa, ale mam pewne obawy czytając niektóre komentarze... Przede wszystkim wolno działający i zawieszający się ponoć. Dwie rzeczyktóre w telewizorze mogą mnie zirytować nie na żarty;) Będzie czytał te najpopularniejsze formaty filmów z USB? No i jak to jest z martwymi pikselami, trzeba w tym Philipsie zwracać na to uwagę przy kupnie?

WojtR

Member
Bez reklam
jack.s przeryłem całe to forum pod kątem tego phila , sam ES6100 oraz innych TV ma być budżetowy do sypialni , żeby czasami z łóżka coś zobaczyć

z uwagi , że praktycznie wszędzie komentarze ceneo , euroagd , strona philipsa ludzie narzekają na powolność menu sam udałem się do sklepu dla idiotów z pen-em z filmami , życzliwi Panowie udostępnili piloty

( moje ocena jest subiektywna i z poziomu wieloletniego używania wyłącznie SONY )

a więc co do prędkości menu w stosunku do Sony choćby EX720 to jest już dla mnie nie logiczne i przywolne już na ES6100 na 5507k/12 menu jest wg mnie TRAGICZNE !

co do odtwarzania czegoś z usb testowo wziąłem Man On A Ledge w avi z napisami

domyślnie u mnie w domu z kina jak w podpisie nie wygląda to gorzej niż nie jeden kanał pseudo HD z sat

na ES6100 nawet nieźle TV łykał napisy bez problemu ale to oczywiste w samsungach

na 5507 tragiczna pixeloza ! napisy srt czytał

dobrze więc usb człowiek tylko nie żyje więc wszystkie TV w tym sklepie mają podpiętą po antenie DVBT

na ES6100 TVP1 HD wyglądało OK
na 5507 znowu pixeloza ( obraz był tak zły jak SD oglądane z metra na sony 55EX720 ! )

niestety w tym momencie dla mnie Philips całkowicie odpada ( generalnie chyba słabo płacą tam programistą do menu jest na poziomie dekodera z C+ :) )

niestety w warunkach sklepowych nie byłem w stanie sprawdzić podświetlenia matrycy ale płynność obrazy , ziarnistość , dekodowanie avi zdecydowanie lepsze na samsungu

WojtR

Member
Bez reklam
a myślisz o czym teraz czytam :)

ze sklepu gdzie poszedłem coś kupić z uwagi na jakieś tam promocje i zbliżenie się do cen z ceneo wyszedłem z niczym albo z nastawieniem aż stanieje HX750 :) bo powoli wychodzi , że TV poniżej 3 tyś to jakieś wielkie nieporozumienie a chciałem sobie kupić tani TV na wieczór ha ha ha ]

zobaczę jeszcze to E5 , toshiba niestety jakoś mi nie podchodzi ( i w komentarzach raczej napotkałem problemy z czytaniem filmów )

jack.s

New member
Dzięki Ci kolego, Philips od początku mnie nie przekonywał a teraz wiem, że już go nie chcę ;)

Postanowiłem trochę dołożyć.. jaki TV polecacie w kwocie 3000+\-zł do wyżej wymienionych warunków?

WojtR

Member
Bez reklam
Dzięki Ci kolego, Philips od początku mnie nie przekonywał a teraz wiem, że już go nie chcę ;)

Postanowiłem trochę dołożyć.. jaki TV polecacie w kwocie 3000+\-zł do wyżej wymienionych warunków?

przy budżecie 3 tyś wziąłbym z 40" zdecydowanie SONY 40HX750

w MM widziałem za 2999 :grin:

ichris

New member
jeszcze 2 konkretne pytania do 40PFL5507K

1) jeśli nie czyta txt czy obsługuje srt

2) czy obsługuje TVP player oraz TVN player

Z tego forum dowiedziałem się, że Philips NIE CZYTA polskich znaków nawet w .srt. Trzeba dodatkowo zmieniać polskie ogonki, czyli ą na a, ę na e itd...

Dlaczego nie rozważasz Sharpa? One nie mają takich problemów.

WojtR

Member
Bez reklam
Z tego forum dowiedziałem się, że Philips NIE CZYTA polskich znaków nawet w .srt. Trzeba dodatkowo zmieniać polskie ogonki, czyli ą na a, ę na e itd...

Dlaczego nie rozważasz Sharpa? One nie mają takich problemów.

bo 40LE830 kosztuje tyle samo co HX750 , i w tym układzie wolę sony

jack.s

New member
W Poznaniu HX750 już niestety podrożał ;p Spóźniłem się o jeden dzień, bo jeszcze w sobotę rzeczywiście był po 2999zł.
Mam jeszcze jedno pytanie. Jak wypada Panasonic E5 przy modelu Sony EX650? I Panasonic ET5 przy Sony HX750?
Dlaczego ten Panasonic trudno dostępny w marketach? MM nie ma, saturnie pozostał tylko ET5..

Ostatnia edycja:

krzychooo

New member
Tylko że kupując Sony i chcąc oglądać 3D trzeba dokupić okulary, a to już co najmniej 200zł za parę więc wychodzi najtaniej patrząc 3200zł za 40".
Panasonica ET5 można kupić za niecałe 2700zł z 4 parami okularów. No i 2" więcej. Wiem, według mnie również obraz na Sony prezentuje się najlepiej, no i aktywne 3D a w Panasie pasywne. Pozostałe funkcje maja praktycznie te same - w Panasie brak PVR, za to ma slot na karty pamięci.
Toshibę TL 933 można kupić za 3440 w Euro z dwoma parami okularów, 46". Ale z multimediami w nim tragicznie, brak wbudowanego wi-fi, no i 3D w porównaniu z Sonym sporo odstaje.
Sam mam ten sam, trudny wybór.
Oczywiście opisuję tylko swoje spostrzeżenia i proszę się tym nie sugerować bo każdy ma inne wymagania. U mnie jak na razie wygrywa Panasonic - rozsądna cena za TV który ma praktycznie wszystko co na czym mi zależy.

WojtR

Member
Bez reklam
tylko musisz zdawać sobie sprawę , że w testowym 47E5 jest całkowicie inna matryca niż w 42 ( tam jakie LG ) , w przypadku samsunga ES6100 totalna loteria wsadzają tam chyba z 5 różnych matryc , sony HX750 i 850 matryce samsunga ten ostatni z gorilla glass ( oczywiście bądź świadomy ułomności sony w odtwarzaniu filmów ) ale dla mnie wybór jest prosty...

Ostatnia edycja:

krzychooo

New member
Ja osobiście mam takie odczucie że forum owszem, pomaga, można sie wiele o różnych sprzętach dowiedzieć, poznac ich przypadłości z opinii osób które dany TV zakupiły i dokonać wstępnej selekcji. Natomiast na suche dane nie ma co patrzeć. Trzeba po prostu osobiście przetestować każdy TV i wybrać ten który będzie najlepiej spełniał nasze wymagania: zarówno pod względem ceny, wielkości, jak i funkcji które oferuje. Każdy ma jakieś wady, jak i każdy ma jakieś zalety - dla jednego Smart Tv będzie niepotrzebnym gadżetem, dla innego wbudowane wi-fi będzie zbytkiem, jeszcze inny będzie szukał z najlepszym efektem 3D itd itp.... Co by nie rzec, wybór TV jak widać to nie taka prosta sprawa.

WojtR

Member
Bez reklam
dodaj do tego jeszcze , że część osób testujących TV nie zawsze zajmuje się dystrybucją wszystkich marek co zresztą czuć tu jak i na niebieskim forum :)

krzychooo

New member
dodaj do tego jeszcze , że część osób testujących TV nie zawsze zajmuje się dystrybucją wszystkich marek co zresztą czuć tu jak i na niebieskim forum :)

A w to to już akurat nie wnikam ;) taki ze mnie typ że opinii przeróżnych zawsze chętnie wysłucham, wnioski wyciągnę, a i tak zrobię jak ja uznam za słuszne ;)
Z testami to tak już jest że w większości są to suche dane i liczby: taki a taki czas reakcji, taki a taki input lag, tyle a tyle Hz, a wcale to wszystko nie musi się na odbiór przekładać. Ktoś pójdzie do sklepu i kupi akurat TV który w testach wypada bladziutko, ale jemu będzie odpowiadał bo dla przykładu będzie miał cienką ramkę. I wcale nie powiedziane że zadowolony nie będzie.

Zresztą, specyfika for polega na tym, że czym więcej czytasz tym większy masz mętlik w głowie. Sugerując się tylko tym o czym ludzie piszą nikt nigdy by żadnego TV nie kupił. To samo z samochodami czy jakąkolwiek inną rzeczą.

Do góry