40-42" LED do 2500zł

jack.s

New member
Siemka. Proszę o pomoc w wyborze telewizora:
1. Odległość od ekranu? 2-2,80 m
2. Jak słońce świeci w pokoju? Słońce nie przeszkadza nigdy w oglądaniu
3. Jak duży jest pokój: 15m2
4. Preferowana technologia: LED
5. Jaki masz obecnie telewizor? CRT 29"
6. Jakie programy najczęściej oglądasz? Filmy, sport, piłka nożna
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: Wieczorem
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez? Bez
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny? I taki i taki
10. Matryca błyszcząca czy matowa? Obojętnie
11. Preferowana wielkość telewizora? 40"-42", najlepiej 42
12. Preferowana marka? Niezawodna
13. Czego nie lubisz w telewizorach? Smużenia, wolnego przełączania między kanałami
14. Jakie urządzenia będą podłączone? Kino domowe, PS3,
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń? 90% do telewizji, 10% gry
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych? Przeważnie na wprost
17. Czy ważne jest wifi? Nie
19. Czy chcesz serfować w Internecie z poziomu telewizora? Nie
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD ? Nie
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami? Jak będzie to ok, ale nie ma to większego znaczenia
22. Ma mieć 3D? Nie
23. Ma mieć slot na karty SD? Nie musi mieć
24. Ma mieć tuner DVB-S? Jak będzie to ok, ale nie jest to konieczne
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć? HDMI ps3 , kino domowe
26. Jaki masz sygnał?
28. Ma stać czy wisieć? Stać
29.Rozdzielczość: Full HD, hd ready
30.Dvb-t: Tak, DVB-C: tak
31.Na czym najbardziej Ci zależy: Dobra jakość obrazu, płynność podczas szybkich scen, minimum 100mh
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: 2-6godzin
33.Sugerowana cena? Do 2500zł

Ostatnia edycja:

jack.s

New member
Hz oczywiście:)
Dokonałem selekcji i chyba wybiorę między Philipsem 5007 a Panasoniciem E5. Za Panasoniciem przemawia przede wszystkim 42", za Philipsem dobre opinie. No i mam parę wątpliwości.
1. Jak z jakością obrazu w tych modelach, który jest po prostu lepszy?
2. Telewizor chcę kupić na ładnych parę lat, dlatego dobrze byłoby gdyby był niezawodny. Rodzice mają Samsunga, 6 lat i nic się z nim nie dzieje i jakieś tam zaufanie do tej marki mam, ale z tego co czytam, to jakościowo produkuje się lepsze telewizory od Samsungów. Jak to jest z niezawodnością i żywotnością u Panasonica i Philipsa, któremu lepiej zaufać?;)
3. w Panasonicu matryca posiada 50hz z ulepszaczami 150. Może mieć to wpływ na jakość obrazu w porównaniu do Philipsa z 400hz?
4. Czy na tą chwilę, warto rozważyć kupno telewizora z DVB-T2? Czytałem, że we Włoszech od 2015 DVB-T2 ma być standardem.. Nie wiem jak to u nas w Polsce, ale telewizor ma mi służyć te minimum 5 lat a nie chciałbym żeby okazało się, że musze dokupować jakiś zewnętrzny dekoder.

Z dokonaniem wyboru mam czasdo czwartku. Wtedy też pojawia się nowa oferta promocyjna w mediaexpert więc może tam coś ciekawego się trafi

ichris

New member
TOSHIBA 40TL933
PANASONIC TX-L42E3E
SHARP 40 630E

Jak Cię nie będzie drażnił brak wsparcia dla polskich napisów z USB to: PHILIPS 40PFL5007K/12

Jak w ogóle nie zamierzasz oglądać filmów z pamięci zew w lepszej jakości (brak mkv) to może brać pod uwagę ten Sony z 2 posta.

WojtR

Member
Bez reklam
a jak w kontekście do powyższych Samsung 40ES6100 ? ( bardzo dobre wsparcie czytanie wszystkiego po USB ) chodzi mi głównie o obraz (3d olewam ) szukam TV do sypialni

WojtR

Member
Bez reklam
Kiki trafiłem kilka niestety mocno niepozytywnych opinii o wolnym działaniu menu czy zmianie kanałów na Philu , na mojej krótkiej liście zostało

Sam 40ES6100
Tos 40TL933
Phil 40PFL5507K

co byś sugerował ? ( TV oglądany głównie wieczorem - sypialniane pudełko , głównie pewnie DVBT więc skalowanie i może coś z pen-a ) dla mnie istotne aby był LED bo ma być zawieszony na ścianie i ma jak najmniej odstawać

Ostatnia edycja:

ichris

New member
Po co Ci 5507 jak 3D olewasz? Nie lepiej tańszy 5007? Choć w sumie jak teraz popatrzyłem to różnica niewielka.

kiki, który lepiej radzi sobie z czytaniem video z usb z tych dwóch:
Tos 40TL933
Phil 40PFL5007K?

Ostatnia edycja:

jack.s

New member
Byłem dziś w MM pooglądać TV i wpadł mi w oko polecany przez Karpaja Sony EX650. Obraz był kapitalny, przypuszczam, że dostawał wyższą jakość obrazu bo nawet z metra krawędzie były ostre. Na porównania nie starczyło mi czasu, więc zapytam tutaj. Jak ma się jakość obrazu Sony EX650 do Philipsa 5007?
Czym różni się Sony EX650 od EX655? Bo jedyna różnica jaką ja zauważyłem to cena ;)

Ostatnia edycja:

Karpaj

New member
Bez reklam
EX650 a EX655 to jest dokładnie to samo, tylko że drugi ma jeszcze tuner satelitarny.
Sony będzie mieć mniejszą płynność obrazu (50hz z matrycy, a Philips 100), ale lepsze smart tv. No i minimalnie lepsze kolory, choć w sklepie oczywiście masz prezentację w świetnej jakości (sony zawsze dba o jakość tych prezentacji, pewnie niedługo będzie down-scaling, i będą robić prezentacje 4k na 2k).

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
W domu nie masz sygnałów Demo tylko zmniejszony bitrate.
Jeśli chcesz SOny zaczynaj od HX 750.
W Twojej klasie jest inaczej.

Do góry