szaraczek_m
New member
Witam.
Planuje zakup telewizora 40-42 cale. Glownie telewizja naziemna + filmy z USB.
Standardowe pytania i odpowiedzi:
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? Około 15m2.
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? ok. 2.20M
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2.
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne? Czasami także pod kątem. Telewizor będzie również stać trochę wyżej niż nasz wzrok, na wysokie komodzie.
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? Ma stać.
6. Jak słońce świeci w pokoju? Okna są od boku aczkolwiek od słonecznej strony. Mamy zasłony więc to chyba nie problem.
7. Jaki masz obecnie telewizor? nie mam.
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? Tuner DVB-T, solidna ilość HDMI, USB, SmartTV, nie musi mieć WiFi, mogę go podłączyć po kablu
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD )? HD, SD
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora? Laptop pewnie do filmów, dysk zewnętrzny, możliwe, że dekoder kablówki również.
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor? 3-4h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? Preferuje matową ale najważniejsza jest jakość wyświetlania więc jeśli coś z błyszczącą będzie lepsze to wezmę.
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Film, seriale.
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora? Nie. W każdym z nich chodzi to syfiasto.
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Nie.
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? 30% dzień - 70% wieczór/noc
17. Preferencje co do wielkości? 40 - 42 cale
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? Wolny (i brzydki) interfejs użytkownika, słabe głośniki
19. Preferencje co do marki? brak
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie, pasywne czy aktywne? nie jest potrzebny
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 1800zl
Bylem sie rozejrzec w EuroRTV AGD i oto co zaobserowowałem:
Polecany tutaj na forum w kilku wątkach Philips 40PFH4509/88 ma fajny obraz ale bardzo wolny interfejs użytkownika. Czasami zdążyłem pare akcji zrobić zanim zareagował na pierwszą. Denerwowałoby mnie to.
W necie na stronie Saturna znalazłem też wyższy model 40PFH5509/88 za 1500pln
Czy on będzie bardziej responsywny czy to ten sam sort?
Zajarałem się trochę LG 42LB650V.
Wygląda przyszłościowo - tunery DVB-T/T2, DVB-C, DVB-S/S2, nowoczesny interfejs użytkownika (wyraźnie szybszy niż w Philipsie) niby jakieś 3D, całkiem fajny obraz i ładna obudowa. Potem jednak poczytałem opinie tutaj na forum i każdy narzeka na ten model, szczególnie na WebOS.
Ja odpaliłem tam SmartTV, konkretnie Iplę i działało to bardzo spoko.
Jest jeszcze Panasonic TX-42AS650E .
Jego nie miałem możliwości obejrzeć na żywo ale opierając się na opiniach na tym i innych forach to ma bardzo dobry ekran. A jak z responsywnością systemu i aplikacjami?
A może coś kompletnie innego?
Z góry dzięki za pomoc.
M.
Planuje zakup telewizora 40-42 cale. Glownie telewizja naziemna + filmy z USB.
Standardowe pytania i odpowiedzi:
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? Około 15m2.
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? ok. 2.20M
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2.
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne? Czasami także pod kątem. Telewizor będzie również stać trochę wyżej niż nasz wzrok, na wysokie komodzie.
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? Ma stać.
6. Jak słońce świeci w pokoju? Okna są od boku aczkolwiek od słonecznej strony. Mamy zasłony więc to chyba nie problem.
7. Jaki masz obecnie telewizor? nie mam.
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? Tuner DVB-T, solidna ilość HDMI, USB, SmartTV, nie musi mieć WiFi, mogę go podłączyć po kablu
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD )? HD, SD
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora? Laptop pewnie do filmów, dysk zewnętrzny, możliwe, że dekoder kablówki również.
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor? 3-4h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? Preferuje matową ale najważniejsza jest jakość wyświetlania więc jeśli coś z błyszczącą będzie lepsze to wezmę.
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Film, seriale.
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora? Nie. W każdym z nich chodzi to syfiasto.
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Nie.
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? 30% dzień - 70% wieczór/noc
17. Preferencje co do wielkości? 40 - 42 cale
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? Wolny (i brzydki) interfejs użytkownika, słabe głośniki
19. Preferencje co do marki? brak
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie, pasywne czy aktywne? nie jest potrzebny
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 1800zl
Bylem sie rozejrzec w EuroRTV AGD i oto co zaobserowowałem:
Polecany tutaj na forum w kilku wątkach Philips 40PFH4509/88 ma fajny obraz ale bardzo wolny interfejs użytkownika. Czasami zdążyłem pare akcji zrobić zanim zareagował na pierwszą. Denerwowałoby mnie to.
W necie na stronie Saturna znalazłem też wyższy model 40PFH5509/88 za 1500pln
Czy on będzie bardziej responsywny czy to ten sam sort?
Zajarałem się trochę LG 42LB650V.
Wygląda przyszłościowo - tunery DVB-T/T2, DVB-C, DVB-S/S2, nowoczesny interfejs użytkownika (wyraźnie szybszy niż w Philipsie) niby jakieś 3D, całkiem fajny obraz i ładna obudowa. Potem jednak poczytałem opinie tutaj na forum i każdy narzeka na ten model, szczególnie na WebOS.
Ja odpaliłem tam SmartTV, konkretnie Iplę i działało to bardzo spoko.
Jest jeszcze Panasonic TX-42AS650E .
Jego nie miałem możliwości obejrzeć na żywo ale opierając się na opiniach na tym i innych forach to ma bardzo dobry ekran. A jak z responsywnością systemu i aplikacjami?
A może coś kompletnie innego?
Z góry dzięki za pomoc.
M.