37PV8/37PV7P/37PX80/37PV8P - wybór.

ankatdi

New member
Przeszukałam i poczytałam Forum, znalazłam kilka wątków, które poruszały temat tych konkretnych, interesujących mnie, plazm.
Wątek zakładam, bo jednak każdy użytkownik ma inną specyfikę/warunki korzystania i co dobre dla jednego, dla innego niekoniecznie. :)

Założenia co do korzystania:
- wybrałam plazmę 37 cali, bo odległość oglądających od TV to ok. 2,5 m, ale często z dwóch róznych miejsc pokoju (pokój ma ok. 17 m2, wymiary 4,8x3,6, o ile dobrze pamiętam).
- oglądana będzie przeważnie telewizja (Polsat Cyfrowy HD, więc też Polsat Sport i Eurosport dostępne w HD), czasami jakiś film na DVD, jeszcze rzadziej zdjęcia. Innych wykorzystań nie będzie.
- przesiadka następuje z Sony CRT 21 cali (lat naście, przyzwoity obraz, ale za mały).
- pokój słoneczny, ale ma przyzwoite żaluzje. Poza tym więcej oglądania "odbywa się" wieczorami.

TV kupuję dla Rodziców. Potrzeba im sprzętu solidnego, który wyświetli nasycone, miękkie kolory (programy przyrodnicze, filmy) i nie będzie smużył (piłka nożna).

Te cztery modele Panasonica, które podałam na wstępie, nieznacznie różnią się cenami. Jako laik- innych różnic nie mogę dostrzec poza taką, że 37PV8 to rzekomo nowość. Szukam czegoś w cenie do 3 tys. zł. Kolor obudowy nie ma znaczenia.
Jeśli Ktoś zorientowany zechce się wypowiedzieć, wskazać różnice i doradzić, to będę niezmiernie wdzięczna. :)

miles19

New member
Bierz TH-37PX80, zmieścisz się w budżecie (2800 PLN) i za 180 PLN dodatkowo (moduł CI MPEG-4) będziesz mógł oglądać polskie DVB-T (o ile masz amplituner Dolby Digital) do dekodowania dźwięku. Ja planuję ten sam zakup :)

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
raczej 37 Pv 80 z Polską Gwarancja i Polską opieką
http://www.panasonic.pl/oferta.php?prod=3801
http://www.hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=23023 - poczytaj

japońskie kanapki.
Halo , halo czy nie wiecie kto przed chwilą zostawił kanapki ?
Tak się nie robi gdy człowiek jest głodny po całym dniu pracy.
A to tak jaby najlepszy kucharz przygotował je właśnie dla Was.
Czujcie sie dziś zaproszeni :cool:
4931991d351781d8med.jpg

Nie smuży , rodzice będą bardzo zadowoleni z odrobinych lekcji :D.
Będzie suuper - bo ma dużą płynność , głebię obrazu i czerń.

de.camillo

New member
witam
Również polecam PV80.
PX80 różni się tym, iż posiada tuner DVB-T, którego raczej nie będziesz wykorzystywać, ponieważ jak piszesz masz Polsat Cyfrowy i nie przejdziesz na "wiele uboższą" TV naziemną.
Wszystkie model 8 / 80 to nowości.

pozdro

miles19

New member
Jest jeszcze aspekt ekonomiczny - po co przepłacać 300-400 PLN za "polskiego" PV80 skoro jest to identyczny składniowy PX80 w dodatku z wyjętym tunerem DVB-T...

a straszenie kosztami wysyłki poza Polskę przez serwis Panasonic'a jest bezsensowne (pomimo że naprawa w ramach gwarancji), bo wszystkie części poza dodatkowym tunerem DVB-T są identyczne i realizowane w kraju...

Panasonic Polska zarabia kokosy u nas na marży, masakra po prostu... nie dość że uboższy kraj niż Niemcy czy Holandia, to marża podkręcona na maxa :)

A jak nie chcesz kupować "importowanego z UE" TV to kup polskiego 37PV8 za 2565 PLN, jest wariant najtańszy...

Ostatnia edycja:

de.camillo

New member
Jeśli aż tak staniały ...
Jak brałem swój 2 miesiące temu to PX'y były droższe, a teraz juz nie sprawdzam cen :)

miles19 tak z ciekawości sprawdziłem na ceneo.pl i wcale PX nie jest tańszy od PV - więc nie wiem o jakim aspekcie cenowym piszesz.

Ostatnia edycja:

de.camillo

New member
hehe
chyba że tak, niestety nie wszyscy mieszkają blisko granicy. Niektórzy wolą również kupić w Polsce (nawet PX) aby mieć spokój w gwarancją.

Do góry