37" Philips, Panasonic, czy Sony?

bili20

New member
Moja mama postanowiła wreszcie kupić tv do nowego mieszkania. Największy, jaki wejdzie w biblioteczkę to 37" i z racji odległości do kanapy wynoszącej max 2,5 metra, to przekątna powinna wystarczyć.
Do zainwestowania jest około 2,5 tyś. złotych. Co za to mamy? LCD LED z DLNA i dekoderami.

Wybrałem 4 modele:
-Philips 37PFL6606H
-Panasonic TX-L37E30E
-Panasonic TX-L37E5E
-Sony KDL-37EX720

Czego potrzebujemy?
-matowej matrycy
-dostępu do Internetu przez kabel - wifi niepotrzebne, gdyż router stoi obok tv)
-dobrego, szybkiego i intuicyjnego interfejsu i takiegoż pilota
-dekodera kablówki
-dźwięk nie musi wymiatać, bo mamy dobre stereo
-bez 3D nie będziemy płakać

Co będziemy oglądać?
-telewizję z TP, w tym kanały HD
-filmy hd, ale póki co na razie w większości w niższej rozdzielczości - te z serwisów VoD, z pendrivea, z płyt
-żadnych meczy

Nie jestem uprzedzony do koreańskich ani chińskich wyrobów, ale nie wziąłem pod uwagę Samsunga i LG. Może to był błąd? W końcu w sklepach widziałem, jakie odwzorowanie kolorów i kontrasty mają matryce Samsunga. Odrzucił mnie powolny interfejs.

Mnie, tak jak i wszystkich nurtuje zagadnienie częstotliwości odświeżania. Nie robią na mnie wrażenia wyższe niż 200Hz, ale przeraziłem się kiedyś, wiedząc u znajomego TV Loewe. W zeszłym roku był nowy. I postaci na nim poruszają się zbyt szybko(?). Tak jakby byli nienaturalnie przyspieszeni. Z czego to może wynikać? Chciałbym się tego ustrzec ;)

Najbardziej skłaniam się w kierunku Sony, bo ma sporo ciekawych funkcji, jest "przyszłościowy". Panasonic jest najbardziej wychwalany za jakość, ale piloty wg mnie nie sprzyjają przeszukiwaniu serwisów.

Bardzo dziękuję za porady, będę bardzo wdzięczny, jeśli pomożecie biednemu laikowi w wyborze :)

al-aksa

New member
heh to witam w klubie!
wzmienione przez modele są również i przeze mnie analizowane pod kątem zakupu.
Gdyby Panas miał 5lat gwarnacji (jak to było do stycznia!) to wybór miałbym bardziej prosty, a tak waham się strasznie, bo teścia naciągnąłem na Panasa właśnie rok temu :)
Wizualnie bardzo podoba mi się ramka Philipsa i 400hz... z kolei SOny ma PIPtuner i 3D(brak okularów w komplecie, obecnie właściwie newykorzsytywane), a Panas az 3*usb i gniazdo SD i po 200hz.
U mnie póki co będize stał na szafce, ale jakby kiedyś zawiesić to najblizej sciany byłby Philips , bo u Panasa dół wystaje przez co nie jest płaski od tyłu :(
Inna sprawa, ze mam jeszcze kamerę i hdd-dvd nagrywarkę SONY... więc myślałem o dokompletowaniu, ale z drugiej strony mój obecny poczciwy kineskopowiec to Philips, także ciężko mi się zdecydować :blagam:

Kleofas11

Active member
Bez reklam
Wizualnie bardzo podoba mi się ramka Philipsa i 400hz

Ten Philips ma prawdziwą częstotliwość odświeżania 100 Hz.
A żaden TV LED na świecie nie ma tego więcej jak 400 Hz.
Większe wartości niż 400 Hz (w LED-ach) to tylko bajery, niestety.

Ostatnia edycja:

bili20

New member
wiem, dlaczego jeszcze odrzuciłem samsunga :) przez matryce glare!

Coraz bardziej skłaniam się w kierunku Sony. Panas TX-L37e30 i Philips są już odrobinkę za stare na dzisiejsze warunki. Ktoś miał do czynienia z tym nowszym, wymienionym przeze mnie modelem Panasonica?

al-aksa

New member
wiem, dlaczego jeszcze odrzuciłem samsunga :) przez matryce glare!

Coraz bardziej skłaniam się w kierunku Sony. Panas TX-L37e30 i Philips są już odrobinkę za stare na dzisiejsze warunki. Ktoś miał do czynienia z tym nowszym, wymienionym przeze mnie modelem Panasonica?

ja również wolę matowe matryce a nie e błyszczące !
czemu uwazasz Panasa i Philipsa za stare?:?:

bili20

New member
już mają ponad rok i jest różnica w technologiach zastosowanych matrycach, przez co ten najnowszy Panasonic jest górą pod względem odwzorowania czerni, a Sony zaraz po nim - Philips wysiada. Ciekaw jestem, jak się sprawdza Backlight Scanning w Panasonicu.

hmm.. Sony do mnie przemawia. Muszę je jeszcze obejrzeć pod względem stylistycznym. Sony ma matową ramkę? Bo jeśli tak, to wybór będzie przesądzony i Panas odpadnie.

al-aksa

New member
nie wiem jak z tą ramka, bo tak naprawde nie widziałem jeszcze ani Sony ani Panasa na żywo..
z kolei w Philipsie nie podoba mi się pilot, na który większość narzeka! w Sony już lepszy, ale i tak Panasa najlwygodniejszy!
póki co nowszych modeli do 2,5tys nie znajdziesz.. u mnie taki budżet przeznaczyłem sobie...
przez te 3d ten Sony jest droższy o pól tys. od Panasa, a jak czytam recenzje to żeby oglądać musisz być na wprost tylko inaczej d..z tego, no i okulary 250zł/szt..też wydatek...
Ja chyba jednak skłonie się do Panasa tylko poczekam moze znowu zrobią akcję 5lat gwarancji :-x
tu znalazłem pare testów:
http://www.testseek.co.uk/home_elec...0-p-3d538a8e-eb66-f7f5-d07f-08080bb883de.html
http://www.techradar.com/news/television/hdtv/10-best-37-inch-lcd-tvs-in-the-world-today-656837
http://www.flatpanelshd.com/review.php?subaction=showfull&id=1303374989

Ostatnia edycja:

Soryu

New member
Bez reklam
Nie nazwałbym Sony'ego "przyszłościowym" - wygląda raczej jakby wlókł się w ogonie wyścigu, któremu tempo nadają właśnie Koreańczycy (LG i Samsung).

Szkoda, że meble ograniczają wybór, bo za 2,5tys można by kupić lcd 47" albo 50" plazmę, i byłoby z tego więcej radości.

Nadpłynność obrazu np. Loewe wynika właśnie z nadmiaru Hz, albo raczej nadmiaru klatek wstawianych w normalny obraz (50Hz w tv/dvd, 24Hz w bluray czy filmach w .mkv, itd...).

al-aksa

New member
u mnie akurat nie ma problemu z umiejscowieniem bo mogę postawić na szafce albo i zawiesić,a odległosć 2,5m... sądzisz, że w miejsce 37''LED lepiej byłoby pomyślec o jakiejś plażmie???

bili20

New member
@al-aksa Przeczytałem te testy ze sto razy ;)

Sony też ma świecącą ramkę :p

@Soryu Może w porównaniu do koreańskich marek nie, ale w porównaniu do Philipsa i Panasonica zdecydowanie :D

Czy któryś z seniorów odważyłby się zaproponawać mi tego Sonego lub Panasonica do zakupu? Czy jakość wykonania jest tyle lepsza niż koreańskich, że opłaca się rezygnować z większej ilości funkcji? Ktoś potwierdzi moją tezę, że interfejsy Samsunga są odrobinę zbyt wolne?

Soryu

New member
Bez reklam
u mnie akurat nie ma problemu z umiejscowieniem bo mogę postawić na szafce albo i zawiesić,a odległosć 2,5m... sądzisz, że w miejsce 37''LED lepiej byłoby pomyślec o jakiejś plażmie???

Pewnie, i taniej, i więcej cali.
Wymienione ledy (jak ogromna większość na rynku) ma podświetlanie krawędziowe, więc równomierność podświetlenia matrycy, kontrast, czerń, szczegółowość czarnych detali, kolorystyka, będą lepsze na plazmie.

al-aksa

New member
Pewnie, i taniej, i więcej cali.
Wymienione ledy (jak ogromna większość na rynku) ma podświetlanie krawędziowe, więc równomierność podświetlenia matrycy, kontrast, czerń, szczegółowość czarnych detali, kolorystyka, będą lepsze na plazmie.

ale jaką plazmę do 2,5tys? no i nie wiem czy 42" to nie będzie przesada...:!:
cholera wiedziałem, że będę mieć cięzki orzech do zgryzienia.
w sumie z LEDów u mne na placu boju pozostały Panasonic L37E30e i Sony KDL-37EX720

Soryu

New member
Bez reklam
Plazmę do 2,5tys? Hm, jakąkolwiek. Dużo ich tam nie ma. Trzech producentów (kolejność jakościowa): Panasonic, Samsung, LG.
Wielkość ekranu szybko maleje. ;)
Ja oglądam teraz z ok. 2,7m 47" i spokojnie mogłoby być 55".
Podstawową wadą LEDów jest ich cena w porównaniu np do plazm, i naprawdę nie warto przepłacać, tym bardziej, że za tę cenę można mieć lepszy obraz (a jeśli nie lepszy to na pewno większy).

bili20

New member
hehe, jutro dzwonię do stolarza, czy jeszcze da się bibliotekę powiększyć :p

Jeśli da radę, to pewnie będzie Panas TX-P42G30E. Na agito jest nawet za 2.300 ;) Rzeczywiście obraz jest nieporównywalny do LCD.

A jak jest w nim z interfejsem i obsługą tych wszystkich opcji internetowych?

Do góry