37" do HTPC i SD

packer

New member
Na wstępie, jako że to mój pierwszy post, chciałbym powitać wszystkich forumowiczów!

A teraz konkrety - w związku z nieubłaganym upływem czasu i zbliżającymi się urodzinami postanowiłem zrobić sobie prezent - telewizor LCD. Po kilkutygodniowej lekturze testów, forów (głównie HDTV) i wizytach w marketach - mam już totalny mętlik w głowie...

Założenia są następujące:
- odległość od ekranu to ok. 3 m
- 2 osoby oglądające głównie wieczorem
- pokój mocno nasłoneczniony (okna na pd.-zach.)
- telewizor będzie oglądany również pod dużymi kątami - w przypadku mojego ulubionego fotela ok. 145 st.
- źródła sygnału: głównie analogowa kablówka Aster (85%) oraz HTPC z wyjściem HDMI - Radeon X1250 (15%)
- w przyszłości nie wykluczam zakupu PS3, zaś Aster odgraża się dodaniem kanałów HD do oferty, ale czuję że to raczej odległa przyszłość :(
- budżet: do ok. 4500 zł (choć oczywiście im mniej tym lepiej) - możliwe odchyły in plus, gdyż chciałbym aby był to zakup na co najmniej 2-3 lata

Pod uwagę biorę:
1. Toshiba 37R3500P
2. Sharp 37X20E
3. Sharp 37WD1E
4. Toshiba 37X3000
5. Panasonic 37LZ70P
a ostatnio do zestawienia dołączyła
6. Toshiba 40XF356

Nawiasem mówiąc, o co chodzi z Toshibami serii XF? (poniżej oferta jednego ze sklepów internetowych):
Toshiba 40XF350 - 5699 zł
Toshiba 40XF351 - 6710 zł
Toshiba 40XF355 - 7499 zł
Toshiba 40XF356 - 3909 zł!!!
Skąd tak niska cena modelu XF356? Na podstawie lektury stron Toshiby wydawało mi się, że jedyny różnice między tymi modelami to kolor (czarny, czerwony) i obecność tunera DVB-T lub jego brak. Skąd takie rozbieżności?

A teraz zasadnicze pytanie: który wybrać??
Nie będę już pytał czy 100Hz czy FullHD, bo:
- z Full HD długo jeszcze nie skorzystam (nie licząć HTPC)
- 100 Hz fajnie wygląda w demach, ale już przy zwykłym oglądaniu robi się denerwujące (może mam złe doświadczenia)
- płynność obrazu w niektórych LCD bez 100Hz (np. Sharp 37WD1E) jest lepsza lub porównywalna do 100Hz (Toshiba R3500) - subiektywne wrażenie.

Uff, rozpisałem się i wylałem wszystkie żale ;)
Reasumując więc:
1. Czy to możliwe żeby XF356 była tak tania i czy warto ją kupić?
2. Na który z pozostałych się zdecydować przy powyższych założeniach?
3. A może jakiś inny w tym przedziale cenowym? Philipsy mają fajny obraz, ale nie wiem które z najnowszych modeli są godne uwagi.

Więc jak, pomożecie? :D

PS. I na koniec warunek sine qua non - obraz z SD musi wyglądać porządnie, bo mnie żona z domu wypędzi ;) Byliśmy w sklepie "ponoć nie dla idiotów", gdzie najwyraźniej mieli bardzo słaby sygnał antenowy i SD na wszystkich LCD bez wyjątku wyglądało tak żenująco słabo, że zupełnie straciłem zapał do zmiany TV, nie mówiąc już o żonie :roll: (BTW. szczególenie słabo wypadła tośka R3500 - mój dotychczasowy faworyt).
I jeszcze jedna ciekawostka - w "ElektroŚwiecie" film demo Pioneera z możliwościami HD był puszczony na wszystkich TV przez scarta - "profesjonalna" prezentacja ;) Aż się zacząłem zastanawiać po co komu to LCD.

czachaaa

New member
Ja rowniez stoje przed wyborem TV, ale jestem w nieco trudniejszej sytuacji bo jeszcze nie zdecydowalem - HD vs 100Hz. Niestety polaczenie obu jest zbyt kosztowne.

W sumie ograniczam sie juz do wyboru z:
Toshiba R3500
Toshiba Z3030 (wydatek powyzej 5kPLN .. nie wiem czy sie zdecyduje)
Sharp RD2E
Sharp x20
JVC P80 (rowniez cena powyzej 5000zl..)

Rozmiary ktore biore pod uwage - 37'' lub 42''. Pomieszczenie w ktorym bede ogladam ma jakies 20m2. Odleglosc od ekranu 3-3.5m .. Nie kupilem mebli do salonu, wiec katy patrzenia itp. to kwestia wciaz otwarta ;)

Sygnal z ktorego bede korzystal to raczej SD, filmy z DVD, praca na notebooku. Moze z czasem przesiadka na "n". Rozwazam tez zakup X360 ew. PS3 .. ale sklaniam sie ku temu pierwszemu ze wzgeldu na istniejace tytuly.

Ogladalem w sklepach w/w modele, ale zaden z nich nie jest idealny. Bylem juz niemal zdecydowany na Sharpa 42X20, ale zaczelo przeszkadzac mi smuzenie przy szybkich obiektach... ;/ Chyba ze sygnal z ktorego byl nadawany obraz byl jakis trefny ?

Wez badz czlowieku madry i kup telewizor.. ;)

Ostatnia edycja:

beniuasia

Member
Toshiba 40XF356 z bordową ramką jest piękna. Faktycznie cena świetna. Może Kiki coś więcej by powiedział o tym TV, ktoś już brał od niego ten model.
Dane wg. zagranicznych sklepów:

Edler Full-HD 1080 LCD-TV mit Picture Frame in edlem Klavierlack-Rot

• Technische Daten:
  • 102cm Bildschirmdiagonale 16:9
  • DVB-T Tuner
  • LCD-Panel Crystalline
  • Multistandard Tuner
  • Active Vision
  • 6ms Pixelreaktionszeit
  • 500 cd/m2 Helligkeit
  • 10.000:1 Kontrastverhältnis
  • 178° Betrachtungswinkel
  • 100 Programmplätze
  • Full HD (1920x1080p)
  • Digital Comb Filter
  • 3D-Colour Management
  • Colour Detail Enhancer
  • Deep Color
  • HD-ready
  • 24p kompatibel
  • 5:5 Pulldown
  • HDTV (1080p/1080i/720p)
  • PC/TV Split Screen (PaP)
  • Digitale Rauschunterdrückung (DNR)
  • 2x 40 Watt RMS
  • SRS WOW
  • Onkyo Power Speaker
  • Stereo Nicam
    Anschlüsse:
  • 3x HDMI Digital Input
  • 2x SCART Anschluss
  • Video In (Cinch)
  • 3x Audio In (Cinch)
  • S-Video Eingang
  • PC Anschluss
  • Komponenteneingang - YUV
  • Common Interface (DVB-T)
  • Audio Out (Cinch)
  • Kopfhöreranschluss
  • Wooferausgang (Cinch)
  • REGZA Link (HDMI-CEC)
    Abmessungen:
  • ohne Fuß: 93,4 x 57,8 x 13,0 cm (BxHxT)
  • mit Fuß: 93,4 x 63,2 x 30,2 cm (BxHxT)
    Farbe:
  • Edles Klavierlack-Rot
Znalazłem opis na angielskiej stronie:
http://www.home-entertainment.toshi...pages/lcdplasma-regzaxf-40xf356d?opendocument

Ostatnia edycja:

czachaaa

New member
Po dzisiejszym maratonie telewizyjnym w marketach i sklepach RTV stwierdzam swiadomie iz LCD w tej cenie odpada. Zamiast srednio/slabo (w zaleznosci od sygnalu) grajacego LCD, mozna miec o wiele lepsza plazme.. i w nizszej cenie :)

packer

New member
Dziś, po kolejnej sesji w marketach, doszedłem do wniosku, że chyba odpuszczę sobie Full HD. Porównywałem Sharpa 37X20E i 37WD1E - na tym ostatnim mecz siatkówki na Eurosporcie wyglądał o niebo lepiej (BTW - tyle się naczytałem na forum o smużeniu przy szybkich ruchach piłki i jakie to jest straszczne i w ogóle nie do zaakceptowania - z moich obserwacji wynika że nawet na tanim Sharpie AD5 jest to praktycznie niezauważalne). Wniosek jest dla mnie prosty - Full HD kiepsko radzi sobie z sygnałem SD. Oglądałem nawet najdroższe modele Sony czy Phillips - po prostu wygląda to słabo.
Toshiba R i X też raczej odpadają ze względu na kąty.

Niestety nigdzie nie znalazłem Toshiby XF35x - wie ktoś może gdzie w stolicy można ją obejrzeć??

Póki co moim faworytem jest:
1. Sharp 37WD1E
Podoba mi się też Panasonic LZ70P, ciekawie zapowiada się też Hitachi 37V01 (niestety widziałem tylko obraz z DVD).

packer

New member
No i klamka zapadła :)
Panasonic 37LZ70P już zamówiony - jutro albo w poniedziałek będzie u mnie. Cena myślę OK - 4300 zł.

Dlaczego taka decyzja? Bo już mi odbijało od wertowania internetu i wizyt w marketach. Testy, fora - na nic się zdają, bo zawsze jest tyle samo zawdowolonych co krytykujących; tyle samo zwolenników co przeciwników. Oglądanie w marketach też wiele nie pomaga, bo jakość syganłu jest tak diametralnie różna, że jakiekolwiek porównanie jest niemiarodajne.

I jeszcze jednego się nauczyłem podczas tych zmagań :) - większość sklepów internetowcych to "pic na wodę" - handlują wirtualnym towarem, żadnego z modeli który brałem pod uwagę nie było w żadnym z ok. 15 sklepów które sprawdziłem...
Ostatecznie wybór padł na Panasonica z 2 powodów:
- to jedyny model, który był dostępny (spośród tych które rozważałem)
- to jedyny LCD, którego nie widziałem na żywo :rolleyes:

Mam nadzieję, że się nie rozczaruję... :confused:

Pierwszymi wrażeniami już wkrótce się z Wami podzielę.

packer

New member
Panasonic 37LZ70P od piątku zajmuje miejsce swojego poprzednika (nota bene też Panasonica CRT).
Muszę przyznać, że jestem mile zaskoczony. Obraz z analogowej kablówki Aster dużo powyżej oczekiwań. Z odległości 2 m można go swobodnie oglądać. Nie zauważyłem żadnego smużenia, juddernigu czy też innych nieprzyjemnych niespodzianek. Płynność ruchu przy meczach na EuroSporcie wprawiła mnie w zdumienie. No a Vista w rozdzielczości 1080p daje radę - nagle zrobiło się mnóstwo miejsca na pulpicie ;)
Polecam niezdeceydowanym.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Packer - Panasonic w klasie cenowej należy do scisłej czołówki światowej.
Wyposażony w nowe matryce / te same ma Hitachi/ ma bardzo małe kąty.
Telewizory są dostępne w dobrych sklepach od ręki od dawna. Doskonale daje sobie radę w HD ale w Sd lepszym rozwiązaniem jest model 100 Hz . No czerń często dokucza użytkownikom. Ważne jest również że musi skalować sygnał SD. Najważniejsze że jesteś zadowolony - bo to przecież telewizor dla Ciebie.

czachaaa - W razie wątpliwosci zamów prezentację . Prezentacja w domu nie przypomina niczego co widziałeś w sklepach przy wątpliwej jakości sygnałach. A przecież zostajesz z telewizorem w swoim domu na lata.

Do góry