37 calowy TV na monitor. 50hz czy 100hz?

baggy

New member
Witam, chce kupic TV, najlepiej 37 cali, w 70% procentach bedzie uzywany jako monitor, w 30% bedzie podpiety do PS3. Jesli chodzi o finanse, to najlepiej cos do £500 (2 260 zlotych).

Wiem ze na rynku sa dostepne modele ktore wyswietlaja 100hz, albo 200hz. 100-hercowki sa jednak drozzsze od 50hz, i zastanawialem sie czy przy wyswietlaniu jako MONITOR jest jakas roznica.

Bardzo prosze o pomoc, z gory dziekuje.

(prosze o nie odsylanie do wujka google, ktos w przyszlosci moze miec podobny problem i znajdzie topic z odsylaczem. :( )

Ares78

New member
Tutaj bardzo rzadko odsyła się do wujka Google więc nie masz co się martwić specjalnie. Jeśli chodzi o układy kompensacji ruchu to ja podczas pracy na monitorze zazwyczaj mam wyłączone i pracuje mi się komfortowo, z drugiej strony przy filmach nie wyobrażam sobie oglądania bez włączonych 100hz... Aczkolwiek przy konsoli wszelkie wspomagacze i tak będziesz miał powyłączane bo będą podbijać wartość input lag, a wiadomo im wyższe opóźnienia tym mniejsza przyjemność z gry.

baggy

New member
Bardzo dziekuje za odpowiedz, rozumiem ze warto zainwestowac troszke wiecej pieniedzorkow na 100hz?

EDIT: Plus, czy oczy nie bola z TV 50hz?

Ostatnia edycja:

a!mLe$$

New member
z drugiej strony przy filmach nie wyobrażam sobie oglądania bez włączonych 100hz...

A naprawdę taka różnica jest przy filmach ? Te 100 Hz kontra 50 Hz ?

Bo też się zastanawiam nad TV ok 42". Ale w cenie do 2200 zł max.
I dobre 42" LCD Full HD ale 50 Hz kupie bez problemu w tej cenie.
Natomiast 100 Hz to w tej cenie będzie tylko 37"...

Czy naprawdę aż taką różnicę to robi ? Bo chciałem użyć do TV naziemnej oraz Xboxa 360 w przyszłości...

Ares78

New member
Już na wstępie warto zaznaczyć, że 100hz nie jest dla każdego, dlatego warto przed zakupem sprawdzić interesujący nas model telewizora. Sam jestem przewrażliwiony na punkcie judderingu i 100hz w moim wypadku do podstawa, a delikatny efekt "teatru" mi nie przeszkadza. Także tutaj polecam kierować się oczami bo być może w Twoim przypadku ta funkcja nie jest niezbędna.

Do góry