dexter74 napisał:
Albo się ze mną droczysz, albo udajesz...
Pytałem czy taki efekt w tym konkretnie modelu jest normalny. Bo jakoś w CRT tego nie było, a nigdzie info nie znalazłem "32lx70 redukuje przeplot" czy "32lx70 nie radzi sobie z przeplotem w statycznych scenach".
Zresztą zauważyłem, że to występuje również czasem w statycznych obrazach (planszach) emitowanych przez TV...
Nic nie udaję,a czy się droczę..?
Może trochę się przyp... znaczy się czepiam

, bo melancholijny nastrój miałem ostatnio

. Jeszcze jestem przed urlopem, może to dlatego. A może węszyłem jakiś postęp w tym wątku... Kiki (szacuneczek) też czasem pyta "który obraz jest ładnieszy" i robi to specjalnie, aby pobudzić konkretną dyskusję

.
Ale żeby było rzeczowo, to ok:
To jest przeplot, to jest normalne zjawisko, każdy telewizor LCD likwiduje przeplot jakoś tam i robi to oczywiście w "normalnym" oglądaniu, czyli najlepiej w scenach dynamicznych. W stopklatkach, jak się przyłożyć, to różne cuda można złapać.
W CRT tego nie widziałeś, bo CRT wyświetla obraz z przeplotem bezproblemowo, już z natury swojego działania tak sam z siebie. A przeplot "likwiduje" dopiero oko ludzkie i mózg i robi to na tyle dobrze że ząbków nie widać

. LCDki są za wolne i nie wyświetlają obrazu z przeplotem jak należy, więc najpierw trzeba go usunąć elektroniką, a jak się wrzuci na pauzę to można czasem różne cuda w związku z tym zobaczyć.