32 cale do 1500zł dla babci :)

czarex

New member
Witam,

ostatnio trochę nie siedziałem w tematyce TV, a tu ciągle pojawiają się nowe modele. Osobiście posiadam Tosie 838 z której jestem mega zadowolony, ale dziś potrzebuję TV dla... babci :)

1.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora - 2m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem - 1
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - również bokiem
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć - stać
6.Jak słońce świeci w pokoju - nie świeci
7.Jaki masz obecnie telewizor - nie wiem
8.Co chcemy aby telewizor posiadał - PRIORYTET SKALOWANIE OBRAZU
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora - zwykła antena dachowa, czyli będzie łapała tą całą wielką cyfryzacje :)
10.Jakie urządzenia - bez
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor - mało
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą - raczej bez znaczenia
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej - serial? :)
14.Czy zamierzasz serfować po internecie - nie
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie - nie
16.Preferencje co do marki - brak
17.Preferencje co do wielkości - 32 cale
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień - brak reguły
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup - 1500zł
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne - nie

Moim priorytetem jest, aby obraz był jak najlepiej skalowany, fajnie gdyby miał 100Mhz (niby nie oglada meczów, ale nie chce, żeby jej snużyło) i cena DO 1500 zł. Może być ładny pilot jak w mojej tośce, reszta do uzgodnienia :)
Może być 40 cali, ale wątpię, żeby coś dobrego w tej cenie się znalazło, pewnie z 32 też będzie problem ;]

jaki byście doradzili model? pozdr

Karpaj

New member
Bez reklam
Sharp LE240
Panasonic E5E (choć tylko na jakiejś wyprzedaży, bo cenowo trzyma się w okolicach 1.6-1.7)
Toshiba HL933
Sony EX340

czarex

New member
hej, odświeże trochę wątek ponieważ dopiero w tym tyg zamierzam kupić babci TV (wcześniej nieoczekiwany brak środków) i tak myśle czy ta tośka Toshiba HL933 będzie dla niej OK, a może wyszło coś lepszego w podobnej niższej cenie. Albo po prostu tańsze, ale coś gorszego bo nie wykorzysta tak wszystkich pierdólek z Toshiba HL933 ??

dzieki i pozdro

paeru

New member
Bez reklam
Akurat 32HL świeci bardzo fajnie, a wcale nie posiada wiele dodatkowych funkcji, za które trzeba płacić. Ew. możesz się zainteresować 32EL933 (różnica tylko w rozdzielczości, ale babci Hd ready wystarczy) lub Panasoniciem EM5, jeżeli chciałbyś coś z innej firmy.

czarex

New member
dzieki za opinie

paeru
tak właśnie myślę nad EL933 to w sumie to samo co HL tylko że w 720p... a jej i tak więcej nie potrzeba hmmm

kiki szanuje twoje rady, ale teraz trochę popłynąłeś po co babci takie kombajny za +1800 jak my tu mówimy o cenach 1200-1400, takiej głębokiej kieszeni nie mam :)

a co myślicie o Philips 32PFL3517H w sumie to już kombajn i do tego poniżej 1400 (w euro można kupić za 40 rat po 0% ) tylko czy dobrze skaluje obraz?? ma też spory plus nad Tośką... 2x10 W głośniki vs 2x5 W :-] ale jak się ma jakość obrazu Toski HL933 do tej Philips'a??

Ostatnia edycja:

Karpaj

New member
Bez reklam
Philips ma gorsze skalowanie, gorzej radzi sobie także z kolorami. Na moc głośników nie patrz - bo najważniejsze jest brzmienie, a Toshiba współpracuje z Yamaha przy głośnikach do swoich TV :)

czarex

New member
czyli lepiej wybrać Tośkę tak? no dobra, dzięki :blagam:

kurde szkoda tylko, że nigdzie nie widzę jej w ratach po 0% jak tego philipsa :sad:

edit: znacie może jakieś sklepy w których są raty po 0% oprócz Saturna i MM ?? W sumie wygodniej płacić 35zł przez 40 miechów niż od razu ta kase wyłożyć, a historia kredytowa się przyda :)

Ostatnia edycja:

Karpaj

New member
Bez reklam
Euro RTV AGD ma czasem raty 0%, podobnie jak Media Expert ma zawsze na produkty gazetkowe raty 0%, z tym że często max 10rat takowych dostaniesz - ale lepsze to niż nic :)

PS : 1000post :D

czarex

New member
trochę przeciągam ten zakup, bo ciągle to nowe promocje są w sklepach ;)

np. co myślicie o 32PFL3207H (1100zł) opłaca się dopłacać z 300 zł do Tośki 32RL933 jeśli chodzi tylko o oglądanie TV naziemnej?? Jedni chwalą philipsa inni toshibe i nie wiem, moja tośka mnie nie zawiodła, ale może philips ma porównywalną jakość ?

czarex

New member
ok może komuś się przyda ten wpis.

W końcu kupiłem za 1000 zł 32PFL3107H i jestem bardzo zaskoczony.

Plusy (porównując do Toshiby 40TL838)
- obraz (cyfrowa SD i HD) przeskalowany do 32 cali wygląda podobnie jak w tośce czy dobrze, baaa za tą cene bardzo dobrze
- bardzo przyjazne menu dla osob starszych, duże napisy i łatwy wybór kanałów (te menu - kalendarz)
- dźwięk też ok
- NIE MA ABSOLUTNIE efektu chmur co widać chociażby u mnie na Tośce... na czarnym tle jest czarno zero jakiś nierównych podświetleń WIELKI PLUS
- CENA to duży plus
- design dupy nie urywa ale jest ładnie i schludnie
- dobrze czyta zdjęcia i filmy (napisów nie sprawdzałem, ale babcia i tak jak już by miała oglądać to z lektorem :) )

minusy:
- kolory niby ładne, ale dupy nie urywają
- innym nie zauważyłem póki co

czarnuch

New member
ok może komuś się przyda ten wpis.

W końcu kupiłem za 1000 zł 32PFL3107H i jestem bardzo zaskoczony.

Plusy (porównując do Toshiby 40TL838)
- obraz (cyfrowa SD i HD) przeskalowany do 32 cali wygląda podobnie jak w tośce czy dobrze, baaa za tą cene bardzo dobrze
- bardzo przyjazne menu dla osob starszych, duże napisy i łatwy wybór kanałów (te menu - kalendarz)
- dźwięk też ok
- NIE MA ABSOLUTNIE efektu chmur co widać chociażby u mnie na Tośce... na czarnym tle jest czarno zero jakiś nierównych podświetleń WIELKI PLUS
- CENA to duży plus
- design dupy nie urywa ale jest ładnie i schludnie
- dobrze czyta zdjęcia i filmy (napisów nie sprawdzałem, ale babcia i tak jak już by miała oglądać to z lektorem :) )

minusy:
- kolory niby ładne, ale dupy nie urywają
- innym nie zauważyłem póki co

A możesz powiedzieć gdzie udało ci się go kupić za 1000 zł?

chwmar

New member
A w którym z tych modeli jest najlepszy dźwięk? Wcześniej był telewizor Sony 26 cali CRT i dźwięk był super mimo że mono. Teraz obawiam się, że w tych cienkich LCD dźwięk będzie słaby stąd moje pytanie.

czarex

New member
w trójmieście w 3 sklepach euro rtv była promocja na różne artykuły m.in. ten TV... taka kontra do promocji mediamarkt, niestety 20 tych philipsów zeszło w yyy max 30min od otwarcia :)

chwmar w tym philipsiaku głos jest dobry, możliwość regulacji niskich średnich i wysokich pomaga ustawić go całkiem sensownie.

kolejny minus Philips 32PFL3107H:
- lekko skaczące i duchowate napisy lecace pionowo po zakonczeniu np serialu... nie jest to mega uciazliwe ale rzuca się w oczy... przy szybkich scenach i podczas meczu nie zauważyłem snużenia więc za ta kase trzeba sie z tym pogodzić

Ostatnia edycja:
T

TheMikeL

Guest
Toshiba 32LV933

Sharp LC-32LE244E

Philips 32PFL3207H

Toshiba 32HL933

Sony KDL-32EX340BAEP

Panasonic TX-L32C5E

Który byście wybrali? Też dal babci...

omot

Member
Rodzicom kupilem Toshbike RL 838.
Plus jest taki ze ma pilot z duzymi przyciskami, w miare szybko gui dziala,
ale gorsze kąty widzenia.

JA mam pfl 5507K12, jakby nie plama to obraz bylby moim zdaniem duzo lepszy. Pilot ma małe przyciski, gui zwisaa dosyc czesto.

T

TheMikeL

Guest
Dodam, że zależy nam na dobrym skalowaniu (bo będzie analogowa kablówka oglądana) i braku smużenia. Matryca IPS najlepiej.

Do góry