32-37 cali dla starszej osoby

KolejowyGłos

New member
Kineskop z większością zakłóceń radził sobie pięknie, nie ma co do tego wątpliwości, ale trzeba iść z duchem czasu i coś w końcu wybrać :)
Ważne, że nie zastanawiasz się nad 32, 37-40 to już jakiś postęp.

Kpc21

New member
Hm, zastanawiam się nad 32 cały czas :) Tylko celuję raczej w 37 i 40. Ale jak na 37 z takiej odległości, jak będę oglądać w domu, będzie widać pikselozę, to wybiorę 32.

Postępem chcesz nazwać obniżenie jakości obrazu? Dla mnie to zacofanie. Postęp byłby może gdybym podłączył do niego HD.

KolejowyGłos

New member
Postępem byłaby decyzja o większym ekranie, z racji tego, że za kilka tygodni te 32' będzie małe, obecnie sam rozważam zakup 37cali do odległości 1,9-2,1m a większość kanałów mam SD i boję się, że jednak będzie za mały co potwierdzają marketowe oględziny nie tylko z resztą moje.

Kpc21

New member
W markecie wszystko wydaje się duże, bo i sam market jest duży. Przynajmniej ja odniosłem takie wrażenie. Teraz jest 28 cali i starcza. 32 to niewiele więcej, właściwie podobny rozmiar, choć audycje 16:9 będą dużo większe ze względu na to, że na ekranie 4:3 dochodziły poziome pasy. Te 4:3 będą mniejsze (boczne pasy, chyba że rozciągnę obraz), ale ich jest już niewiele.

Jak u ciebie wyglądają kanały SD, jak wygląda TVP Info w porównaniu z większością z nich?

Nie mam nic przeciwko jeśli obraz nie będzie ostry (bo technicznie nie da się tego inaczej zrealizować), ale pikseloza mi przeszkadza.

al-aksa

New member
Postępem byłaby decyzja o większym ekranie, z racji tego, że za kilka tygodni te 32' będzie małe, obecnie sam rozważam zakup 37cali do odległości 1,9-2,1m a większość kanałów mam SD i boję się, że jednak będzie za mały co potwierdzają marketowe oględziny nie tylko z resztą moje.

w sklepie to wydaje mi się, ze 42" byłoby nieźle, ale wiadomo że tam puszczają bajki, a w domu będzie SD, więc ja też zostanę raczej przy 37" ( u mnie 2,5m odległość):roll:

Kpc21

New member
Trzeba poprosić w sklepie by puścili SD, najlepiej z DVB-T. Pisałem do Media Markt, odpowiedzieli, że nie ma problemu.

W kinie denerwuje mnie to, że postacie są nienaturalnie duże i żeby coś zobaczyć, trzeba odwracać głowę (nie obejmuję wzrokiem całego ekranu) - szczególnie w przypadku produkcji trójwymiarowych, w salach IMAX. Chociaż siadam zwykle w ostatnich rzędach. W przypadku telewizorów też nie można przesadzić.

Ostatnia edycja:

Kpc21

New member
Byłem dzisiaj w sklepie specjalizującym się w telewizorach. Byli za plazmą, najlepiej HD-Ready, a nie FullHD. I na Samsungu 43E450 rzeczywiście było lepiej jeśli chodzi o jakość obrazu (chociaż na jakimś starszym modelu LCD Sony, również HD-Ready, który robił za demo n-ki, też było lepiej niż na nowych LED-ach).

Co o tym sądzicie?

Myślę, że przejadę się do tego ArtDomu (byłem w jednym RTV Euro AGD i jednym Media Markcie, w obu sklepach nie dysponowali innym sygnałem niż demo HDTV) i zapytam się, jakie tam mają telewizory HD-Ready (w tym LCD). I na nich porównam obraz. Bo generalnie jakoś wolę LCD od plazmy.

Ostatnia edycja:

Kleofas11

Active member
Bez reklam
A jakiś model z opcją nagrywania na USB, ale tak, aby nagranie można było odtworzyć na komputerze lub innym telewizorze ?
Tunery DVB-T typu set-top-box nie mają z tym najmniejszego problemu. A Panasonic, z tego co czytam, wprowadza jakieś dziwne blokady.

Te "dziwne blokady" wprowadził każdy producent TV na świecie. ;)
Nagrany materiał (przez USB w TV) można odtworzyć jedynie na tym egzemplarzu TV. Nigdzie indziej.

Kpc21

New member
Te "dziwne blokady" wprowadził każdy producent TV na świecie. ;)
Nagrany materiał (przez USB w TV) można odtworzyć jedynie na tym egzemplarzu TV. Nigdzie indziej.
Dlaczego tak jest, zrozumieć nie jestem w stanie, szczególnie że producenci zewnętrznych tunerów takich problemów nie robią (nagrane programy zapisywane są w postaci plików TS i można je odtwarzać zarówno na innym tunerze, nawet innego producenta, jak i na komputerze), ale widzę, że opcja nagrywania w telewizorze nie jest nic warta. USB jest przydatne tylko do oglądania filmów nagranych na komputerze. A do nagrywania dużo lepiej kupić zewnętrzną nagrywarkę.

TL933, o ile będą mieć, obejrzę. W sumie już go widziałem, ale odtwarzał demo HD, więc to nic nie dało.

Może macie jakieś próbki obrazu SD nagranego z telewizji, najlepiej z TVP Info?

Ostatnia edycja:

farba

New member
Wybrałem Panasa L37E5E. Dobry wybór, czy byłoby coś lepszego?
Do naziemnej cyfrówki brałbym coś z szybą. Refleksy jedno, a pikseloza drugie. Szyba trochę niweluje efekty wspomnianej pikselozy, której na bank doświadczysz, szczególe przy dynamicznych scenach; np sport. Niestety, nasza cyfrówka, to jedno wielkie dno ze względu na kiepskie bitrate, związane z upychaniem jak największej ilości nadawców na jednym muksie.

Kpc21

New member
Tak się zastanawiam, czy nie lepszy będzie Samsung ES5500. Co sądzicie? W Internecie wiele o nim znaleźć nie można.

farba

New member
Tak się zastanawiam, czy nie lepszy będzie Samsung ES5500. Co sądzicie? W Internecie wiele o nim znaleźć nie można.
To samo co ES6100 tylko bez 3D i WiFi. Pewnie zaraz ktoś wystrzeli ze 100Hz, ale wierz mi, że wszystkie CMR-y, PMR-y itp dopalacze Hz, to pic na wodę. Posiadam niby 100Hz ES6100, posiadałem niby 50Hz D5000 i nie widzę żadnej różnicy np w smużeniu. Wszystko zależy od tego, jakiej jakości materiał podasz telewizorowi. HD, nawet przez neta ze Smart TV(TVN Player) prezentuje się super. SD z naszej naziemnej cyfrówki niezbyt dobrze; szczególnie audycje z dynamiczną akcją, np sport.

Ostatnia edycja:

Kpc21

New member
Czyli różnica między ES5500 a ES6100 jest dokładnie taka sama jak między Panasonikiem E5 i ET5.

SD z naziemnej cyfrówki na żadnym telewizorze HD nie prezentuje się zbyt dobrze, po prostu tak nadają. Bardziej ciekawi mnie, jak wygląda na nich niemieckie SD - z satelity (publiczny program 1 i 2 nadają FTA, i to nawet w HD, ale na Hot Birdzie jest SD), czy też z niemieckiego DVB-T, jeśli ktoś mieszka na zachodzie Polski. Powinno być dużo lepsze niż polskie.

farba

New member
Czyli różnica między ES5500 a ES6100 jest dokładnie taka sama jak między Panasonikiem E5 i ET5.

SD z naziemnej cyfrówki na żadnym telewizorze HD nie prezentuje się zbyt dobrze, po prostu tak nadają. Bardziej ciekawi mnie, jak wygląda na nich niemieckie SD - z satelity (publiczny program 1 i 2 nadają FTA, i to nawet w HD, ale na Hot Birdzie jest SD), czy też z niemieckiego DVB-T, jeśli ktoś mieszka na zachodzie Polski. Powinno być dużo lepsze niż polskie.
Oba niemieckie(SD) o których wspominasz prezentują się całkiem nieźle, a rzekłbym bardzo dobrze, szczególnie w porównaniu z naszą DVB-T. Mam do nich dostęp w drugim mieszkaniu na Samsungu C4000, więc na ES5500 powinno być jeszcze lepiej.

Kpc21

New member
Wiem już jaka różnica jest między ES5500 a ES6100, ale pytałem o co innego - o różnicę między Panasonikiem E5 a Samsungiem ES5500. Który lepszy? Samsung ma chyba większy clouding, ale co poza tym?

farba

New member
Pytanie o clouding ma taką samą zasadność jak pytanie wróżki o szczęśliwe numery w totka. Guru w linkowanym wątku zasugerował, że testowany przez niego Samsung nie ma cloudingu: http://www.hdtv.com.pl/forum/samsung/83794-ue40d5500-czy-ue40es5500.html

ale pytałem o co innego - o różnicę między Panasonikiem E5 a Samsungiem ES5500. Który lepszy? Samsung ma chyba większy clouding, ale co poza tym?
Ten kto ma Panasa powie, że Panas. Z innymi firmami podobnie, bo każda myszka swój ogonek chwali.
Jako posiadacz Samsunga oraz człowiek który swojego z urzędu nie wychwala, daję mu 4+ w skali do 6. W porównaniu z zeszłoroczną serią ma gorsze kąty, a kąty to mój konik. Najprawdopodobniej za tę przypadłość odpowiada brak ultra clear panel(szyba).
Za kąty -0,5 pkt, za lekki clouding -0,5 pkt, oraz -0,5 pkt za szarpnięcia obrazu, które czasami występują przy wyświetlaniu dynamicznych scen. Uprzedzając pytania; Motion Plus wyłączone, matryca Samsunga.

Ostatnia edycja:

Kpc21

New member
Panasonic ma dobre kąty, więc na razie Panasonic górą.

Wybrałbym Toshibę TL838, ale:
1/ nie mieści się
2/ są problemy z serwisem

Do góry