3*CCD 0,8 pxl czy CCD 3,2 pxl

jogin

New member
Witam,
czy ktoś moż emi pomóc? Rozważam 3 kamery:
- JVC GZ-MG255 2 mln (1/2.5 cala)
- Sony DCR-SR290E 3,2 mln (1/3 cala)
- Panasonic z 3CCD SDR-H250 0,8 mln (1/6 cala)
i tu powstał mi problem bo Panasonic ma rozdzielczość 800 tyś ale jednak to razy 3...
Jak to porównać? Idę czytać testy i opinie ;)

bardzo prosze opomoc

pozdrawiam

aleksanderolek

New member
ilosc pixeli

ilosc pixeli podawana w kamerze ma znaczenie tylko przy robieniu fotek kamerą tak jak aparatem cyfrowym. Przy filmie rozdzielczosc klatki jest 720 na 576 i taki obrazek ma 800 000 pixeli.Wiec jak chcesz kamerą robic rowiez fotki to kamera z wieksza iloscia pixeli jest napewno lepsza.Bo zdjęcia wykorzystaja calą matryce przy pełnej rozdzielczosci,a kamera przy filmowaniu wykorzystuje tylko czesc matrycy i zawsze 800 000 pixeli.A teraz jeszcze o 3CCD.Oczywiscie obraz z przetwornikiem 3CCD jest napewno dużo lepszy,ładniejsze kolory i contrast, ale taka kamera jest dużo droższa. Mam porównamie,bo miałem przez kilka lat kamere cyfrową Sony 800 000 pixeli na kasety HI8,teraz mam kamere JVC 5 miln.pixeli i 3 CCD GZ-MG505 z twardym dyskiem.Niestety ta kamera nie ma optycznego stabilizatora obrazu tylko elektroniczy i nietety widac to przy filmowaniu z reki.Pozdrawaim.

mobor

Banned
Alexandrze- nie opowiadaj bajek

720x576 = 414 tyś pixeli

Zawsze kamera z 1 CCD o rozsądnym rozmiarze np 1/3 cala da wizualnie LEPSZY obraz od marnych 3 matryc 1/5 czy o zgrozo 1/6 "
Na papierze oczywiscie wyglada lepiej 3CCD - szczegolnie dla kogoś kto łyka każdy emblemacik na kamerce jak dziecko landrynkę
Przewaga 3CCD nad 1 CCD jest widoczna TYLKO wówczas jesli porownamy sprzetr wyposarzony w tej samej kalsy matryce tzn 1CCD 1/3" oraz 3CCD 1/3" i oczywiscie- każdy z tą samą ilością pixeli

Prywatnie uzywam kamery HD Canona 3.2 MP a zawodowo Sony 3CCD z 450 tyś pixeli na przetwornik

Do góry