[2000PLN] TV 32-37 cale

frankohlanko

New member
Witam, zarejestrowałem się na waszym forum, ponieważ stoję przed decyzją o kupnie TV i widzę, że w ofercie każdego producenta są ich setki i myślę, że Wy mi coś pomożecie wybrać.

Na TV mam do wydania do 2000pln, lecz jeżeli znajdzie się coś tańszego to oczywiście duży plus.
Przekątna jaka mnie interesuje to 37 cali (optymalna do mojego pomieszczenia) lecz oczywiście nie odrzucam z góry 32-40 cali.
Nie potrzebuję 3d i innych 'wodotrysków', zależy mi na dobrej jakości obrazu (tak, tak, wiem, jak każdemu z nas :p, i bezawaryjności)
Byłoby miło gdyby odświeżanie wynosiło te 100Hz, wydaje mi się, że różnicę 50 a 100 Hz widać gołym okiem.

Osobiście wpadł mi w oko Samsung UE37ES5500

frankohlanko

New member
Naprawdę nikt nie jest w stanie pomóc?

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 10m^2
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 3m.
3.Ile osób zasiada przed telewizorem? Dwie.
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? Przodem.
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Stać.
6.Jak słońce świeci w pokoju? Nie ma znaczenia, posiadam bardzo ciemne rolety.
7.Jaki masz obecnie telewizor? W tym pokoju? Brak.
8.Co chcemy aby telewizor posiadał? USB na filmy, chociaż będzie stał blisko PC, więc HDMI załatwi sprawę.
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? Na początku cyfrowa telewizja naziemna, z czasem cyfrowa telewizja z UPC.
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? Nie dużo, głównie wieczorami.
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? Bez znaczenia.
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Filmy + sport.
14.Czy zamierzasz serfować po internecie? Nie, obok będzie PC.
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile? Głównie wieczorami w FIFĘ.
16.Preferencje co do marki? Brak.
17.Preferencje co do wielkości? 32-37, z naciskiem na 37.
18.Co Cię denerwuje w telewizorach? Zła jakość obrazu.
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Wieczorami.
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 2000 PLN.
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie, pasywne czy aktywne? Nie obchodzi mnie 3d.

Karpaj

New member
Bez reklam
Ten Samsung który podałeś nie ma 100hz - 100CMR, czyli 50hz.

Jeśli da radę 40"
Philips 40PFL5007
Toshiba 40TL933
Sharp 40LE630

Wszystkie trzy mają prawdziwe 100hz.
Jeśli jednak mniejsze - to w sumie te same modele, ale o 8cali mniej, bo pośrednie wersje nie występują.

frankohlanko

New member
Dziękuję bardzo za odpowiedź i sprostowanie tej sprawy z herzami.
Czy 400Hz podane przez Philipsa i 200Hz przez Toshibę to prawdziwe 400Hz i 200Hz czy to też tylko zabieg marketingowy? Jakie są ich realne częstotliwości odświeżania? Żyłem w przekonaniu, że jeżeli jest napisane 100Hz to jest to 100Hz, ale jak widać Samsung chce nas wkręcić. :p
Który z tych dwóch (Toshiba 40TL933 czy Philips 40PFL5007K) będzie zapewniał lepszą jakość obrazu? A może są to drobne różnice i powinienem się kierować design'em?

Do góry