2.0 do salonu 20m2 4500zł

c19asso

New member
Witam wszystkich,
jestem tu nowy i zielony. Nowy na forum, zielony jeśli chodzi o wiedzę w tematyce.
Liczę na waszą wyrozumiałość i dobrą radę.
Zamierzam sprawić sobie do salonu zestaw stereo oparty na amplitunerze sieciowym.
To początek przygody z tego typu sprzętem.
Rozważam Yamaha RN500, Onkyo TX8050 lub HK 3770.
Salon ma 20m2 i w prawie połowie otwarty jest na przedpokój.
Zestaw przeznaczony ma być do słuchania muzyki 70% (CD, radio, internet) oraz obsługi TV=telewizji 30%. Nie myślę o systemie kina domowego.
Muzyka jaką preferuję to elektronika np: (trip hop, house, chillout, psybient, synthpop),indie rock, soul coraz częściej muzyka klasyczna i jazz.
Nie uważając się za ''speca audio'' myślę że potrafię docenić bogatsze brzmienia niż te oferowane przez masę ''plastikowych'' zestawów oferowanych na rynku, zresztą to się okaże na odsłuchach które mam w planach przed zakupem.
Wobec tego proszę o radę, jaki amplituner wybrać i jakie głośniki rozważyć.
Jeżeli chodzi o głośniki to myślałem o monitorach ale nie wiem czy sprostają metrażowi jeśli nie to oczywiście podłogówki.
Budżet jakim dysponuję to 4500zł.
z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi.

Whiplash

New member
Bez reklam
Amplituner zawsze bedzie grać jak amplituner. Z tych trzech to ja stawiam na Harmana. Yamaha bardzo sucha, onkyo też raczej zimny grajek.
Zostanie ok 3000 tys na kolumny wiec tu mozesz atakowac JBL Studio 280, Dali zensor 7, Wharfedale diamond 250, cos z Monitor audio.

lobos

New member
Bez reklam
Ja również lubię house najlepiej z wokalem i do tego gatunku super sprawdzają się u mnie Dali Zensor :)
Budżet spokojnie Cię puszcza, więc pozostaje odsłuch...
Co do elektroniki to z wymienionych chyba najbardziej muzykalny będzie ten Harman.

Pan_Borowik

New member
Czego byś nie rozważył, poproś w sklepie żeby dla porównania podłączyli Ci wzmacniacz stereo zamiast amplitunera (w tej samej cenie).
Wybieraj sprzęt tylko "na ucho", recenzjami się kieruj raczej w kwestii funkcji sprzętu.
20 metrów, monitory i muzyka elektroniczna - raczej nie przejdzie, będzie problem z basem.

Monitor Audio BX6, Zensory 7 czy JBL Studio 280 (podejrzewam, że z tych trzech będą do Twojego repertuaru najlepsze) to popularne na tym forum głośniki. Każdy model to uczciwy wybór.
Na odsłuchu pewnie dostawią Ci kilka innych, słuchaj ile się da.
Popatrz też na krajowe manufaktury głośników - Pylon Audio, Akkus (chociaż w tym przypadku chyba przekroczysz budżet).

Ostatnia edycja:

Geronimo zx

New member
Jeżeli chodzi podłogówki monitor audio bx-6, to miałem je spięte z amplitunerem denona avr-x2100,avr-x4100 i w 20m dawały sobie radę. Bynajmniej nie można było narzekać na ilość basu w muzyce elektronicznej,house.Polecam je odsłuchać,tak jak zresztą zensory 7,które także godnie się prezentują.
Jeżeli nie myślisz o kinie domowym a masz możliwość odsłuchu wzmacniacza stereo w cenie wybranego ampka to polecam !
Wiadomo na którą stronę będzie korzyść ale najlepiej jak sam usłyszysz i wyrazisz swoją opinię.
W kwocie którą podałeś można się pobawić,nie sugeruj się cenami sklepowymi bo do finalnego zakupu można jeszcze dużo utargować ;-)

c19asso

New member
Dzięki za rady. Teraz czas ruszyć na odsłuchy. Za waszymi namowami sprawdzę zestawy również ze wzmacniaczem. Napewno odsłucham BX6,Zensory i JBL-e. Obawiam się jedynie że Zensory 7 rozbiją mi budżet, choć Geronimo zostawia nadzieję .
A co sądzicie o Q Acoustics 3050 i Indiana Line 560N?

Do góry