19'' panorama czy 4:3

mokot

New member
Czesc wszystkim
Mam malutki dylemat.Zastanawiam sie nad kupnem monitora z tunerem tv.
Jak w tytule interesuje mnie zakup 19'' ekran tylko nie wiem czy wlasnie kupic panorame czy zwykly??? Nie chodzi mi o tuner (choc sie przyda) ale o to ,ze chce podlaczyc do niego PS2 i dvd... Prosze o doradztwo w tej sprawie...z gory dziekuje Pozdrawiam . Pawel Sobieski

jarwisz

New member
Bez reklam
wg mnie jak 19" to jesdnak 4:3

ja mam 22" panoramę Iiyama też myślałem że będzie lepiej.Przeszedłem właśnie z 19" 4:3.Teraz myślę że to był błąd.Jest lepsza ale tylko do filmów

mokot

New member
dvd ,PS2

Najbardziej chodzi mi wlasnie o filmy...Shinay ,co za roznica czy xbox czy ps2-chodzi o gry ,obydwa te sprzety maja dobra grafike. Ps2 w ustawieniach ma obraz 16:9... Na drugim miejscu stoi wlasnie konsola na ktorej gram wylacznie w samochodowki. Z racji ze na kierownicy to siedze blisko ekranu. Kusi mnie panorama 19'' ale z drugiej strony jest ona nizsza od 17'' na ktorej gram obecnie. Po trzecie komputer, teraz moja maksymalna rozdzielczoscia jest 1280 na 1024.Po drodze w dol mam tylko jedna rozdzielczosc panoramiczna tj. 1280 na 768. Monitor ktory chce kupic ma max. i zalecana rozdzielczosc 1440 na 900. Czy to bedzie jakos wygladac? a moze windows wykryje rozdzielczosc monitora i wstawi taka rozdzielczosc?

Attachments

• 11.jpg
    11.jpg
    35,6 KB · Wyś: 139

mokot

New member
dvd ,PS2

Najbardziej chodzi mi wlasnie o filmy...Shinay ,co za roznica czy xbox czy ps2-chodzi o gry ,obydwa te sprzety maja dobra grafike. Ps2 w ustawieniach ma obraz 16:9... Na drugim miejscu stoi wlasnie konsola na ktorej gram wylacznie w samochodowki. Z racji ze na kierownicy to siedze blisko ekranu. Kusi mnie panorama 19'' ale z drugiej strony jest ona nizsza od 17'' na ktorej gram obecnie. Po trzecie komputer, teraz moja maksymalna rozdzielczoscia jest 1280 na 1024.Po drodze w dol mam tylko jedna rozdzielczosc panoramiczna tj. 1280 na 768. Monitor ktory chce kupic ma max. i zalecana rozdzielczosc 1440 na 900. Czy to bedzie jakos wygladac? a moze windows wykryje rozdzielczosc monitora i wstawi taka rozdzielczosc?

rosi

New member
A ja bym jednak postawił na panoramę, bo format 4:3 powoli odchodzi i niedługo wszyscy przejdą na 16:9. Sam mam panoramicznego NECa 20WGX2 od pół roku i jestem bardzo zadowolony z jakości obrazu ( monitor oparty jest o matryce AS-IPS).

Saracen

New member
Mam okazje być w uzytkowaniu takich monitorów (19" panoramy i zwykłej). Moim zdaniem 19" to za mało na panorame i bez dwóch zdań polecam kupno standardowej 19. Wiem, że teraz są bardzo popularne panoramy ale moim zdaniem majmniejsza panorama, która da jakiś komfort to 20" a jeszcze lepiej 21". To jest moim zdaniem minimum dla panoramy.

shinay

New member
mokot napisał:
Najbardziej chodzi mi wlasnie o filmy...Shinay ,co za roznica czy xbox czy ps2-chodzi o gry ,obydwa te sprzety maja dobra grafike. Ps2 w ustawieniach ma obraz 16:9...
oba maja dobra grafike na tym samym tv nie HD
jesli podlaczysz je pod dobry tv to podobienstwa sie skoncza

nie mialem nigdy ps2 ale zakladam ze wspiero ona mocno standard 4:3 a 16:9 to opcja (nie wiem jak wyglada i co ucina co rozciaga itp)
a x360 jest z gory zaprojektoeany pod HDTV 16:9 i jesli nie chcesz miec w kazdej grze czarnych pasow lub rozciagnietego obrazu to only wide...

moze poszukaj panorany 22" nie sa to juz takie drogie zabawki
pozdr

Ostatnia edycja:

mokot

New member
Dzieki Wam wszystkim za pomoc w dokonaniu wyboru

:eek:k:
Z waszych opini i z oszczednosci 200zl wybieram 19 ''kwadrat''.
Pozdrawiam Paweł Sobieski

mokot

New member
Witam

;) Nadeszla oczekiwana przeze mnie chwila ,pisze do was patrzac juz na nowy ekran 19'' w formacie 4:3... :D Jestem bardzo zadowolony.Mysle ,ze panorama 19'' to namiastka panoramicznosci ,a kwadrat jest duzy,przejrzysty i nie wyglada jak namiastka czegos :p ... Kupilem monitor-tv Samsung SyncMaster 941MP...

Szczegolne podziekowania dla [ jarwisz-a i Saracen-a / (y) ]
DZIEKUJE i POZDRAWIAM
Pawel-Mokot

Do góry