[1500-2200 zł] NIETYPOWY ROZMIAR: 37-39" - proszę o poradę

Kappa87

New member
Witam wszystkich na Forum :)

Proszę o pomoc w wyborze tv - planuję zakup w najbliższych 2 tygodniach:

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 15m kw.
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2,5 m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-2
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? lekko z boku
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stać
6.Jak słońce świeci w pokoju ? słońce potrafi mocniej przyświecić z boku (ale są rolety)
7.Jaki masz obecnie telewizor ? 29" Sony (kineskop)
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? smartowe opcje (internet, apps, etc.), odtwarzanie z dysku i pendrive'a (w tym pliki mkv!) z napisami w różnych językach
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? Satelita (obecnie Cyfra+), zewnętrzny napęd (j.w.)
10.Jakie urządzenia ? dekoder cyfry+
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 4-5 h
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? nie wiem
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? informacyjne, dokumentalne (w tym przyrodnicze!), filmowe (sport raczej rzadko)
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? chcę mieć taką możliwość
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? raczej nie, ale miło by było gdyby input lag nie był wysoki (na wszelki wypadek)
16.Preferencje co do marki ? nie mam, chciałbym żeby to był trwały tv (na lata)
17.Preferencje co do wielkości ? 37-39 cali (preferuję 37") większy się nie zmieści
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? nienaturalne, przejaskrawione barwy, wolne działanie
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? późne popołudnie i wieczorami
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 2200 max (im taniej tym lepiej ale 1800 zł wydaje się rozsądną ceną)
21.Czy telewizor ma mieć 3D ? nie zależy mi, ale jeśli już to pasywne

*Co chcemy aby telewizor posiadał ?:
1. Odświeżanie - nie wiem czy to ma znaczenie ale b.dobrze by było gdyby było wysokie. Jeśli od tego zależy komfort dla oczu (brak zmęczenia) to jest to jedna z najważniejszych specyfikacji.
2. Smart TV
3. Możliwość odtwarzania filmów z usb (w tym mkv i inne formaty "internetowe")
4. Fajnie jakby miał możliwość zapisu via usb
5. Możliwość łączenia z aparatem cyfrowym, komórką (wyświetlanie zdjęć i filmów)

Last but not least - ważne by kanały SD dobrze wyglądały na tym FullHD. Sporo jednak jeszcze w standardzie jest kanałów. Trochę płyt DVD także mam.

Znalazłem następujące tv, które pasują do mojego opisu pod względem ceny i przekątnej:
Samsung UE-37ES5500 - 1699zł
LG 37LS5600 - 1599zł
Panasonic TX-L37E5E - 1799zł - zwróciłem uwagę na ten model - czy nadałby się dla mnie?
LG Smart 37LS570S - 1899zł
Philips 39PFL3807H - 1599zł
Philips 37PFL3507H - 1699zł
Panasonic TX-L39EM5E - 1629zł
Philips 39PFL3807K - 1599zł
Philips 37PFL6606H - 1999zł
Thomson 39FU6663 - 1790zł
Philips 39PFL3008H - 1579zł
LG Smart 37LM620S - 2199zł
LG 37LM611S - 1825zł

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Z tych co podałeś - Philips 39PFL 3807.
Dużo pozytywnych opinii uzytkowników znajdziesz na elektroda.com.pl

lajkonik122

Klub HDTV.com.pl
vip
Jesli zwrociles uwage na Panasonic TX-L37E5E to moze zastanow sie nad nowszym modelem E6, z tym ze nie udalo mi sie znalezc w rozmiarze 37' a tylko 39'

Kappa87

New member
Panasonic TX-L37E5E a TX-L37ET5E czy warto dopłacać ok. 400 zł? rozumiem, że różnią się Hz-ami, 3D, WI-FI, otwartą przeglądarką. I pytanie mam do tej przeglądarki - co to znaczy, że jest otwarta lub zamknięta? Ponadto czy TX-L37E5E ma rzeczywiste 50hz czy 100hz? Czym różnią się modele z serii z roku 2013?

Philips 39PFL 3807 - jak byście porównali go do powyższych Panasoniców?
Wymieniając wady-zalety poszczególnych modeli Pansa i tego Philipsa.

Najważniejsze to, żeby nic mnie w nowym TV nie drażniło typu "teatr" "smużenie" czy inne "wynalazki" - który jest pod tym względem najbezpieczniejszy? Podkreślam, że nie będę siedział z lupą metr od TV by te wady dostrzec. Chodzi mi o to, żeby móc normalnie oglądać TV programy w przyzwoitej jakości, a czasem zachwycić się obrazem HD w filmach przyrodniczych czy filmach fabularnych mkv full hd.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Dlatego warto dopłacać do ET5. Nie znając szczegółów bezpieczniejszy jest Panasonic.

Kappa87

New member
Panasonic ET5E już niedostępny za ok 2400zł w Wawie. Pozostaje mi wziąć za ok. 2000 zł E5E. Widać, że sklepy się pozbywają starej serii. Z tego co czytałem to E6 są gorsze od E5 - mam rację? Wciąż w grę wchodziłby 39" panasonic.

Do góry