$

piterrrxd

New member
40" do grania i filmów

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 15 m2.
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? ok180 cm - 200 cm.
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? Najczęściej dwie.
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? Na wprost.
5. Jaki masz obecnie telewizor? Samsung UE32J5100.
6. Co chcemy aby telewizor posiadał? Płynny obraz z dobrym kontrastem/czernią, niski input lag.
7. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? PC DMI, DVBT.
8. Jakie urządzenia? PS4 (Pro), laptop.
9. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 6-10h.
10. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? Obecna z ue32j5100 mi odpowiada.
11. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Filmy i seriale.
12. Czy zamierzasz surfować po internecie? Nie
13. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? 50%.
14. Preferencje co do marki? Do tej pory posiadałem tylko Samsunga, ale inne też rozważę.
15. Preferencje co do wielkości? 40-42".
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Popołudnie i wieczorami.
17. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 1300 zł.
18. Czy telewizor ma mieć 3D? Nie.

Chcę wymienić obecny UE32J5100 na coś większego do max 42". Myślałem na tym samym modelem w rozmiarze 40" (cena 1180zł). Po lekkich zmianach w menu obraz (kolory i kontrast) w tym modelu mi odpowiada, niski input lag do gier PC (plus tryb 4:4:4) i fajna cena. Jedyne co mi lekko przeszkadza to czerń wpadająca w granat i lekki efekt "ducha" jasnych obiektów na mocno ciemnym tle. Czy coś lepszego w tej cenie dostanę?

Początkowo rozważałem też coś droższego na raty np UE40J6240, ale widzę że te modele mają dużo większy input lag.

Ostatnia edycja:

piterrrxd

New member
Wczoraj przyszła do mnie wersja 40" i szczerze powiedziawszy jestem mocno rozczarowany. Siedzi tu chyba zupełnie inna matryca niż w modelu 32" - czerń jest paskudna, kąty widzenia fatalne. Będę musiał go zwrócić i zakupić coś innego.

Pytanie co wybrać, gdybym zwiększył budżet do 1500-2000zł?

Tak jak pisałem wcześniej najważniejsze dla mnie są:
-jak najlepszy obraz w tej cenie, głęboka czerń, wysoki kontrast, nasycone kolory, równomierne podświetlenie. Oglądam głównie wieczorami w ciemnym pokoju, więc niska czerń jest najważniejsza.
-oglądam zazwyczaj na wprost, czasami po kątem max 30 stopni
-niski input lag, możliwość ustawienia chroma 4:4:4 dla PC
-dobre upscalowanie standardowych kanałów z DVB-T
-płynna i stabilna praca bez przycięć/zawieszeń
-dorze by było, żeby telewizor miał pojedyńczą nóżkę, ale w ostateczności mogę go powiesić

Przeglądam recenzje i w oko wpadł mi model UE40K5500. Wersja 55" posiada bardzo wysoki kontrast i dobrą czerń, pytanie czy odpowiednik 40" będzie na tej samej matrycy. Modelu UE40J6200 na matrycy 100Hz chyba już nie dostanę?

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Zawsze oczekuj tyle ile kasy wydałeś.
W klasie 2000 zł z dobrych masz model 100Hz - LG42LF652.

piterrrxd

New member
Nie pomyślałbym, że może być taka różnica w obrębie jednego modelu, wygląda to jakbyśmy postawili obok siebie dwa kompletnie inne telewizory.

Ten LG jest na IPSie? Z tego co wyczytałem do ciemnego pokoju chyba się nie nada :( Tak samo jak 43PUS6401, którego brałem początkowo pod uwagę.

Po przejrzeniu internetu zostały mi poniższe modele. Zajdę po świętach do MM, może coś uda się porównać, chociaż czerni w sklepie nie sprawdzę.

UE40K5500
UE40J6240
UE40KU6000

Kamilox3

New member
W 32" J5100 siedzi AU Optronics, a w 40" Sharp :(. Polecam rozejrzeć się w euro w twojej okolicy czy mają jakiś J6200 nie z wystawy, u mnie w okolicy niestety były same wystawówki :(

Do góry