1080p w "N"

gokuh

New member
Przeglądałem dzisiaj ofertę N, zdziwiło mnie, że nbox HDTV recorder, nie obsługuje 1080p. Nie posiadam żadnej telewizji HD, więc nie jestem w temacie, ale chciałbym się dowiedzieć, czy to jest normalne, że najwyższą rozdzielczością w przypadku telewizji HD jest 1080i?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

misiaczekmarek

Member
Bez reklam
na dzień dzisiejszy "powszechnie" nadawane programy telewizyjne są poprzez satelitę a tam występuje tylko sygnał (tak jak kolega powyżej napisał) 720p i 1080i . ponieważ kablówki cyfrowe także zasilane są sygnałem z satelity to nie ma w tv innych trybów. żadna platforma cyfrowa nie nadaje 1080p (w kraju).
jedyny dostępny sygnał 1080p to płyty blueray lub dvd-hd. :)
nie wiem jaki sygnał generują konsole :(

pogrzebacz

New member
gokuh napisał:
Przeglądałem dzisiaj ofertę N, zdziwiło mnie, że nbox HDTV recorder, nie obsługuje 1080p. Nie posiadam żadnej telewizji HD, więc nie jestem w temacie, ale chciałbym się dowiedzieć, czy to jest normalne, że najwyższą rozdzielczością w przypadku telewizji HD jest 1080i?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
1080p w telewizji na razie nie ma i raczej długo nie będzie przynajmniej w polsce , 720p z tego co wiem to discowery hd ma i to tylko wybrane programy

rafaello

New member
Cześć,
moze koledze chodziło o to, że dostępne u nas tunery "cyfrowe" nie mają też up-skalera do 1080p...

Myslę, że niedługo się pojawią, bo jeśli chodzi o DVB-S2 --> na jednym z rosyjskich transponderów nadają testowo w 1080p, na nabliższych mistrzostwach też ktoś ma udostępnić lepsze źródło. Tu są pewne ograniczenia pasma, trzeba zastosować inną modulację, itp...

Przykładowo zagranicą już są dostępne niektóre set-topbox'y ze skalerem:

http://www.maplin.co.uk/Module.aspx?ModuleNo=222174&DOY=26m10

Obecnie możesz jedynie podłączyć dostępne u nas tunery przez dobrej klasy zewnętrzny sprzęt - skaler, który ze źródła (niższej rozdzielczości) przeskaluje na 1080p.

Pzdr,

royalmichael

New member
A takie przeskalowanie coś daje? Bo jeśli np konwertujemy plik z .mp3 do .wav to nic nie daje bo jeśli plik jest już wykastrowany przez .mp3 (bitrate 128 ) to zmiana formatu nie polepszy jakości

Do góry