Absolutnie się zgadzam, że tv z 1080i, a jeszcze lepiej 1080p jest bardziej rozwojowy.
Ale co do standardów to jest różnie Janunio. W Stanach róże stacje nadają różnie, albo w 1080i, albo w 720p!
Istnieją opinie, że 720 ma stabilniejszy obraz, mniej podatny na zakłócenia - mówimy o nadawaniu naziemnym.
Istnieją standardy 1080/50i i 1080/60i, to samo dla 720. Jedno dotyczy Europy, drugie jest za wodą. Większość hdtv ackeptuje wszystko. Ale ważne dla użytkowników amerykańskiego xboxa - to ma być 60 ( który opisałeś ).
Ale żeby mieć naklejkę "HD Ready" tv musi odtwarzać wszystkie wymienione standardy, więc w przypadku renomowanych marek, jest OK, "no name" może być problemem - były przypadki napisu "HD ready" na sprzęcie, który go nie spełniał.
"HD ready" zastąpiono właśnie znakiem "HDTV", czy ktoś ma specyfikacje, nie chce mi się w tym momencie szukać, mam zbyt wolne łącze.
W Anglii, która jeszcze nie zaczęła, też rozważa się różne standardy 1080 oraz 720, równocześnie dla różnych stacji.
Tak, że może się okazać, że twoja ulubiona stacja nadaje w 720p i to jest rozdzielczość natywna!
Moim zdaniem problem leży gdzie indziej, pytałem w Sharpie na IFA japończyków, ale to marketing i nie znali odpowiedzi.
Niektóre tv przy sygnale 1080i, skalują do 540p a potem podbijają do 720p.
Czyli podanie 720p - jest lepsze i obraz jest podobny, bez różnicy z 1080i zeskalowanym i podbitym.
Wyjaśnia to częściowo fenomen matrycy PAL w Sharpie P50, gdzie obraz 540p jest bardzo dobry i porównywalny z innymi co mają WXGA.
Ma ona oczywiście mniej punktów, tak samo jak WXGA ma mniej niż full HD.
Stąd wg mnie powyżej 40 cali powinno się mieć full HD, bo odległość od ekranu nie pomoże. I granicą dla WXGA jest 37-40 cali.
Pozdr.