100Hz

Gucio50

New member
Bez reklam
SierzantHarris napisał:
Miałem 32d3000 (swojego czasu umieszczałem tu fotki z jego cloudingu), miałem w domu 32lx85, lzd85 i testowałem kupę innych tv ze "100HZ". Czy wam się wydaje że każdy jest laikiem i pisze tu co przeczytał a nie z własnych doświadczeń?. Kolego Gucio, jeszcze nigdy nie nazwałem tu nikogo idiotą i Ciebie też nie nazwę. Ale jeśli opisanie, na jakiej zasadzie działa technologia "100hz" W LCD (z odświeżaniem 100hz to nie ma ona nic wspólnego, to zwykłe dodawanie sztucznych klatek jest) jest dla Ciebie bełkotem, to Ty chyba mało rozgarnięty jesteś...a skoro myślisz że jesteś jedyny na świecie, który ma/oglądał tv "200hz" to nie chyba a na 100% jesteś w błędzie, bo z takim tv też miałem do czynienia i żal mi Cię bo nie wyobrażasz sobie jeszcze wielu rzeczy o których pojęcia nie masz. Na przykład o tym jak działa owe "100,200hz" w telewizorach lcd. Nie trawię ludzi którzy kupili sobie coś i myślą że są jedyni na świecie a reszta to ciemnota. Człowieku, mój ziomek ma sklep Rtv i spędzam tam kupę czasu więc obudz się, cieszę że się cieszysz ze swojego z4500 ale nie sadz się jakbyś przez to Bóg wie kim był.

Masz nierówny styl pisania. Teraz np znowu niestaranno-brłkotliwy.
Nie jestem też jedyny itp itd.
Człowieku, mamu tutaj być kolegami. Sądzę że osobista niechęć przesłania Ci ważny temat. Rozumiem, że nie jesteś entuzjastą 200Hz ani 100, ale nie jestem Twoim wrogiem. Ot mam inne poglady.

Dla mnie EOT.

qazar

Member
Bez reklam
Ludzie przestancie pisać bzdury o przepaści między 100hz a 200hz(marketingiem).Bzdury biorą się z braku zrozumienia działania technologi tzw. 100hz w telewizorach LCD. To że faktycznie płynność jest trochę lepsza, to pisanie o ogromnej różnicy to jakaś pomyłka.

Szkoda że ani użytkownicy na forach ani eksperci w testach tej mega różnicy nie widzą..

bogdan_kr

Member
Bez reklam
Jak podpowiada mi niewielkie doświadczenie oraz być może odrobinę większy zdrowy rozsądek, różne osoby mogą postrzegać obraz telewizyjny w odmienny sposób i na inne jego aspekty zwracać uwagę :)
Może z tego wynika opisywany przez Ciebie aspekt?

Pozdrowienia!

qazar

Member
Bez reklam
Dlatego naukowcy stworzyli tablice pomiarowe/filmy określające płynność, bo mimo podobnej fizjologi, percepcje mamy inną. I dlatego ja w ciągu 2 lat wymieniłem 6 LCD bo w każdym coś mi się nie podoba...

bogdan_kr

Member
Bez reklam
Te tablice i filmy również oglądane są przez osoby o różnej percepcji. Rzecz w tym, że większość testów/opisów/recenzji oraz zdecydowana większość opinii w wątku takim jak ten, to opinie jednoosobowe. Chyba nie trzeba tłumaczyć jakie są tego ograniczenia? ;)

Pozdrowienia!

qazar

Member
Bez reklam
Oj bywają testy przeprowadzane przez kilka osób, nawet kiki pisze że nie testuje sam.A to po to żeby właśnie uniknąć tego o czym piszesz :)

bogdan_kr

Member
Bez reklam
Właśnie dlatego napisałem, że większość a nie przykładowo wszystkie :rolleyes: Oczywiście to moje zdanie ale ciężko weryfikować jak prowadzone są oceny w różnych pismach, magazynach, portalach czy serwisach internetowych :)

Pozdrowienia!

Ostatnia edycja:

Henryk55

New member
Całe to zamieszanie spowodowane jest wprowadzeniem z powodów marketingowych pojęcia 100Hz. Oczywiście nie ma ono nic wspólnego ze 100Hz znanymi z technologii kineskopowej gdzie CAŁY obraz "rysowany" był przez strumień elektronów na luminoforze (świecił się i był wygaszany 100 razy na sek.). Dwa cytaty ze strony sony.pl :

"Dzięki zastosowanym algorytmom, służącym do tworzenia nowych klatek z oryginalnego obrazu, w ciągu każdej sekundy na ekranie telewizora Z4500 pojawia się (zamiast 50) 200 klatek obrazu. "

"Dzięki inteligentnemu dodawaniu nowych klatek technologia Motionflow 200Hz przetwarza każdą szybką scenę i odtwarza ją niezwykle płynnie
z wyraźnymi szczegółami – usuwając nawet efekty zamazania.
Technologia ta działa zwielokrotniając liczbę klatek, które widać na ekranie."

Rację ma zatem Sierżant. Z moich obserwacji wynika że 100 Hz sprawdza się najlepiej w transmisjach sportowych i jak to ktoś napisał wyżej, na paskach kanałow informacyjnych

meduza88

Banned
jesli jakis buc wydal tyle kasy na badz co badz koreanski telwizor ktory ma tylko LOGO SONY (reszta to skladanka z azji) to jak moze byc niezadowolony.Gratuluje Sony ze udalo im sie zlapac tylu leszczy na pseudo 200 Hz

qazar

Member
Bez reklam
Meduza bije z ciebie nienawiść do sony, sam się zawiodłem na nich, ale mhmm krytyka powinna być merytoryczna...

yahu

Member
Widze, ze wiele osób w tym temacie widzialo w akcji 100hz i 50hz.
Powiedzcie mi czy przy ogladaniu c+sport (pilka nozna hd i sd) bedzie smuzenie na 40W4000? Czy doplacac okolo 800 pln-ów do 100hz?

awujotka

New member
Bez reklam
meduza88 napisał:
jesli jakis buc wydal tyle kasy na badz co badz koreanski telwizor ktory ma tylko LOGO SONY (reszta to skladanka z azji) to jak moze byc niezadowolony.Gratuluje Sony ze udalo im sie zlapac tylu leszczy na pseudo 200 Hz

O kolego meduza!!!! wypraszam sobie!!!!! nie obrażaj tu mnie i sporej ilości posiadaczy Sony!!!!!!
to ze tobie się z tą marką nie udało, nie znaczy, że wszyscy to leszcze i buce!!!!! taka wypowiedź tylko świadczy o twojej niskiej kulturze osobistej!
A tak apropos to mój sony jest HISZPAŃSKI:p:p:p

ortax360

New member
Dobre dobre naprawde wysmienite - kolega meduza napisł :

Koreanski telwizor ktory ma tylko LOGO SONY (reszta to skladanka z azji) A Korea to co Europa ? :D .

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

yahu

Member
kiki napisał:
z jakiej odległości oglądsz?
TV powędrowałby na sciane ,a odległość 2,5m -2,8m ;)..sygnał z cyfry + i kanały HD + pilka nożna.
I mam naprawde problem przy wyborze- 40W4000 lub 4500(cena:() a 42PY80.

Ostatnia edycja:

leonidas18

New member
Witam mam krótkie pytanie czy odległość 2 metrów dyskwalifikuje przyjemność z oglądania tv i grania na konsoli na 40 calowym W4500 ?

Do góry