100Hz

hansik25

New member
Ktory z modeli ma w pelni 100Hz
Hodzi mi o Ogladanie filmow z kompa gry na xboksie oraz codzienny sygnal z cyfry.
Jesli ktos zna opd na ten temat to prosze o pomoc

meduza88

Banned
Podobno zaden zawet wersja Z z 200 Hz.Gdzies tutaj na forum jest link do fachowego artykulu gdzie zostalo to zmierzone i ku wielkiemu zdziwieniu soniaki wyciagnely ok 50Hz.A wedlug producenta to W4500.

SierzantHarris

New member
Bez reklam
Odpowiedz kolegi powyżej, również możesz zignorować...jak na razie to prawdziwych 100hz (dlaczego na kompie na żadnym 100hz tv nie ma nawet dostępnej opcji wyboru 72,75hz a o 100 już nie wspominając?) nie ma żaden tv lcd. Jak się tego doczekamy to już na rynku będą Oledy w normalnych cenach. Te całe "100hz" to różne systemy dodawania klatek itp. ale nie ma to nic wspólnego z odświeżaniem 100hz. Kolega z góry jest chyba zwyczajnie fanem sony bądz nie ma zupełnie pojęcia o co chodzi w tej technologii albo urodził się wczoraj. Pozdrawiam.

bluray

Banned
Najlepiej jest gdy odświeżanie jest krotnością fps.

Są trzy rodzaje fps:
24
25
30

I dalej: PDP KURO ma 72 Hz dla 24 fps ( niektóre BD/MKV),
100 Hz dla TV SAT EU i BD 25 fps,
120 Hz dla materiałów 30 fps. Tego trybu KURO nie ma. Ma 60 Hz. Mają LCD Toshiby z 120 Hz.
Generalnie choodzi o wydajność procesorów obsługujących matryce.
Przełomem będzie zastosowanie w telewizorach ośmio-rdzenioego procka CELL.

meduza88

Banned
Ja nie jestem zadnym przeciwnikiem Sony (sam mam w domu wiele rzeczy Sony) tylko akurat w przypadku telewizora wybralem Panasonic ze wzgledu na lepsze formatowanie obrazu i kat patrzenia.Za to Sony mialo super czern i glebsze kolory choc Panas ma chyba troszke bardziej naturalne za to ma menu telewizora od mojego dziadka.Moze kiedys to ulepsza.Wiem ze i tak kolejnym tv bedzie sony jednak na razie Panas.Czekam na OLED.

hansik25

New member
W takim razie ten W4500 wedlug producenta ma.Moze ktos ma ten model i uzywa go razem z xboksem i Lapciem do ogladania filmow???Oraz jak sie sprawuje z cyfra lub n???
I jak z jego wadami czy ma jakies znaczace bo slyszalem ze ten model im cos nie wyszedl????

awujotka

New member
Bez reklam
SierzantHarris napisał:
Odpowiedz kolegi powyżej, również możesz zignorować...jak na razie to prawdziwych 100hz (dlaczego na kompie na żadnym 100hz tv nie ma nawet dostępnej opcji wyboru 72,75hz a o 100 już nie wspominając?) nie ma żaden tv lcd. Kolega z góry jest chyba zwyczajnie fanem sony bądz nie ma zupełnie pojęcia o co chodzi w tej technologii albo urodził się wczoraj. Pozdrawiam.

Chyba raczej koleżanka:p. Fanem Sony też nie jestem, wręcz odwrotnie, ale nigdy nikogo nie zniechęcam ani zachęcam, choć posiadam. A czy odesłanie do strony Sony jest brakiem pojęcia??? No nie wiem... A wczoraj się nie urodziłam, nad czym boleję:p

ortax360

New member
Witam

Układ 100hz (poprawia płynnosc i wyrazistosc bez rozmazania ) w w4500 działa ze wszystkim i na kazdym wejsciu - VGA,HDMI itd. Czyli z PS3,X360,PC itd. W4500 to bardzo dobry - udany model . A wady własciwie brak jedynie problem w niekt. egzempla. z podswietleniem clouding - Zresztą nie tylko w Sony .

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

p.stasiak

New member
No właśnie chyba W4500 to jeden z bardziej udanych modeli Sony. A jeśli chodzi o sygnał HD to chyba najlepsza opcja.

i w kwestii 100hz - rzecz jasna nie dotyczy odświeżania dlatego hz można skreślić. 100 "hz" To dodawania klatek, które skutecznie walczy z rozmyciem i daje większą płynność - w skrócie.

p.stasiak

New member
SierzantHarris napisał:
Tak "100hz" dodaje klatki przez co ruch staje się sztuczny i nienaturalny...

Zupełnie się z tym nie zgadzam, nie wiem skąd taka opinia - ja nie widzę, żeby ruch przy 100hz był nienaturalny, za to widzę, że obraz jest bardzo dobry.

Sych

New member
SierzantHarris napisał:

Również się z tym nie zgadzam! Porównywałeś sobie na 2 telewizorach obraz bez i z technologią 100Hz? Różnica jest ogromna. Widziałem też porównanie między 100Hz a 200Hz, również różnica jest ogromna. Korzystając z takiego telewizora nigdy nie zauważyłem nienaturalnych ruchów, a obraz jest dużo bardziej płynniejszy. Przejdź się do jakiegoś marketu, czy sklepu i jak będzie jakiś sprzedawca i telewizory ustawione obok siebie to poproś o pokazanie różnicy. Tylko nie nabieraj się na ich bajeczki, że nie widać różnicy, bo nie chce im się tego ustawiać. Najlepiej te różnice sa widoczne jak jest widoczny jeden szybko przesuwający się przedmiot, lub jak obraz przesuwa się, a w tle widać np. sad, czy mur, gdzie są jakieś szczegóły. Różnica jest, a ruch w ruchu nie widać nic nienaturalnego.

Dawidowski1000

New member
Co do 50hz vs 100hz to się z toba zgodzę w 100 %, ale wierz mi że np. X4500 vs Z4500 to różnica bardzo niewielka, niektórzy w ogóle jej nie widzą. Chyba że wieźmiemy po lupę Samsunga A956 vs Sony Z4500, o to tak, różnica jest OGROMNA!

Sych

New member
Nie znam tego Samsunga, a ile on ma Hz? I tak powiem Ci, że od momentu kupienia odtwarzacza BR i obejrzeniu paru filmów na nim, już nie robi na mnie takiego wrażenia oglądanie kanałów HD przez satelitę. Zupełnie inna jakość, chociaż też wygląda super.

Gucio50

New member
Bez reklam
SierzantHarris napisał:

No nareszcie poprawa, Twój poprzedni post, był dla mnie nieco bełkotliwy a przez to niezupełnie zrozumiały.

Ten jest czytelny i zrozumiały, ale nie masz racji. Piszesz głupstwa.
Mam Tv 200Hz Motion Flow, nawet sobie nie wyobrażasz ... ...;)

pac

New member
różnica jest i to duża, wystarczy sprawdzić na pasku tvn24 przy włączonej funkcji 100hz, średniej i wyłączonej, trzeba też dostosować te ustawienia do oglądanego programu, np. piłka nożna i motion flow włączone , przy filmach średnie lub wyłączone itp,
ja jestem zadowolony z tego układu w D3000

SierzantHarris

New member
Bez reklam
Gucio50 napisał:
No nareszcie poprawa, Twój poprzedni post, był dla mnie nieco bełkotliwy a przez to niezupełnie zrozumiały.

Ten jest czytelny i zrozumiały, ale nie masz racji. Piszesz głupstwa.
Mam Tv 200Hz Motion Flow, nawet sobie nie wyobrażasz ... ...;)

Miałem 32d3000 (swojego czasu umieszczałem tu fotki z jego cloudingu), miałem w domu 32lx85, lzd85 i testowałem kupę innych tv ze "100HZ". Czy wam się wydaje że każdy jest laikiem i pisze tu co przeczytał a nie z własnych doświadczeń?. Kolego Gucio, jeszcze nigdy nie nazwałem tu nikogo idiotą i Ciebie też nie nazwę. Ale jeśli opisanie, na jakiej zasadzie działa technologia "100hz" W LCD (z odświeżaniem 100hz to nie ma ona nic wspólnego, to zwykłe dodawanie sztucznych klatek jest) jest dla Ciebie bełkotem, to Ty chyba mało rozgarnięty jesteś...a skoro myślisz że jesteś jedyny na świecie, który ma/oglądał tv "200hz" to nie chyba a na 100% jesteś w błędzie, bo z takim tv też miałem do czynienia i żal mi Cię bo nie wyobrażasz sobie jeszcze wielu rzeczy o których pojęcia nie masz. Na przykład o tym jak działa owe "100,200hz" w telewizorach lcd. Nie trawię ludzi którzy kupili sobie coś i myślą że są jedyni na świecie a reszta to ciemnota. Człowieku, mój ziomek ma sklep Rtv i spędzam tam kupę czasu więc obudz się, cieszę że się cieszysz ze swojego z4500 ale nie sadz się jakbyś przez to Bóg wie kim był.

Ostatnia edycja:
Do góry