Pizza od "a" do "z" ,czyli pochwal się swoją.

@marcin_srok ...Ty uważaj ,bo skoro żona już jest zadowolona z Unolda ,to tylko patrzeć jak zacznie Ciebie z nim "zdradzać" i sama zacznie robić pizzę :ROFLMAO: (y)
Ciekawe co by było jak włożył bym do piecyka granit 🤔
20250207_193612.jpg
 

Gibson Les Paul

Well-known member
Widziałem dzisiaj na WP "fajny" :ROFLMAO: przepis na ciasto na pizzę:ROFLMAO:
300 g mąki
150 g wody
20 g drożdży
bodaj łyżeczka cukru
4 łyżki oliwy
sól
Szczególnie ta ilość drożdży mnie "rozbawiła". 20 g to Włoch używa na 20 kg mąki a nie 300 g .
A z takiej ilości wody i mąki ciasto będzie zwyczajnie za twarde.
 

Gibson Les Paul

Well-known member
Dzisiaj pierwsza "produkcja" z nowej (jak dla mnie) mąki od Le 5 Stagioni .
ORO to wysokobiałkowa ,mocna -W390 ,mąka 00 ,z miękkiej pszenicy.
Do porównania użyłem Le 5 Stagioni "Pizza Napoletana" ,którą znam i której używam w zasadzie stale.
Dwie porcje o jednakowych ilościach składników.
Już na etapie wyrabiania widać ,że ciasto z ORO mniej niż to z PN klei się do rąk i można je bardziej nawodnić.
Mąka do ciast o długim okresie dojrzewania. Najlepiej w lodówce.U mnie to było 48 godzin.
Po takim czasie ciasto jest bardzo elastyczne i świetnie się formuje w placek.
Smak, jak to u Le 5 Stagioni jest świetny.
20250327_121610.jpg
20250405_134808.jpg
 
Do góry