Bieżące nagrania filmowe związane z życiem rodzinnym i towarzyskim, najczęściej nagrywa się jako pliki video lub małe struktury AVCHD na płytkach DVD. Lawinowo przybywa nam materiału filmowego w czasie urlopów letnich i zimowych. W szczególności sprzyjają temu wyjazdy do atrakcyjnych miejsc, podczas których dużo filmujemy. Z czasem zbiera się materiału filmowego tak wiele, że warto zebrać ten materiał w większą strukturę, o łatwym dostępie w dowolne miejsce minionego czasu. I tutaj z pomocą przychodzą nam tanie i bardzo pojemne dyski. Kiedyś zapewne każdy uważał, że jak potanieją i rozpowszechnią się nagrywarki i płytki BD, to będzie można to jakoś scalić. Nie trzeba czekać na taki czas. Dyski do tego celu znacznie bardziej się nadają. Dyski nie wymagają dodatkowych nagrywarek, są bardzo pojemne, a więc nie narzucają żadnych ograniczeń, a materiał raz nagrany można wielokrotnie modyfikować. Moim zdaniem w tej sytuacji, płytki BD do własnych nagrań tracą rację bytu. Teraz potrzebna nam jedynie wiedza o strukturze AVCHD/BR i możliwych na niej operacjach.
Warto podkreślić, że możliwość łatwego definiowania rozdziałów oraz wprowadzania wyłączalnych napisów, stwarza bogactwo możliwości, nieosiągalnych przy odtwarzaniu samych plików video (odpowiednio uszeregowanych na dysku). Nie wspominając o tym, że takie klejnociki jak filmy HD wymagają ładnej oprawy graficznej, którą można stworzyć wraz ze strukturą AVCHD/BR.
A oto kilka wstępnych, praktycznych uwag z tym związanych:
Wszystkie zagadnienia, które były poprzednio opisane odnośnie tworzenia menu w strukturach AVCHD/BR, są i długo pozostaną aktualne. Teraz dodatkowo pojawił się ważny program multiAVCHD, istotnie wspomagający tworzenie menu w takich strukturach. Warto więc zaakcentować, jakie możliwości w tym zakresie istnieją.
Dotychczas był do dyspozycji tsMuxer, który pozwalał tworzyć strukturę AVCHD/BR dla pojedynczego pliku, do zapisu na płytkach DVD/BR. Program multiAVCHD wykorzystując tsMuxer umożliwia (w jednym przebiegu) tworzenie struktury AVCHD/BR nie tylko do zapisu na płytkach, ale i do zapisu na dyskach i kartach pamięci i to nie dla jednego, a dla wielu plików. Fakt ten zwalnia nas z wielu dotychczas ręcznie wykonywanych operacji, co znacznie ułatwia i przyspiesza wszelkie prace ze strukturami AVCHD/BR.
Jeżeli chcemy wykorzystać jakąś ciekawą szatę graficzną menu (statyczną lub animowaną, dostępną w dowolnym programie do authoringu) we własnej strukturze, ale bez przekodowania materiału, to teraz sprawa jest wyjątkowo prosta. Czyli teraz tak jak poprzednio, najpierw tworzymy szybko strukturę roboczą w danym programie na krótkich ujęciach filmowych. Następnie wykonujemy równie szybko strukturę AVCHD/BR na pełnym materiale filmowym w programie multiAVCHD (przyciskiem AVCHD for USB/SDHC/MS) i przenosimy bez jakichkolwiek zmian wszystkie pliki związane z menu i całą strukturą roboczą do tej nowostworzonej*. Bardzo proste - prawda?
Możemy się ograniczyć też do tego, co oferuje w zakresie menu sam program multiAVCHD, bo oferta jest dość atrakcyjna i zróżnicowana. Istotne jest, aby wiedzieć jakie cechy mają poszczególne rodzaje menu w multiAVCHD. Jeżeli decydujemy się np. na XMB to maksymalna ilość rozdziałów jest 12. W zakresie menu są jeszcze inne różne ograniczenia-warto je poznać. Ja preferuje menu klasyczne (tekstowe - bez ikon), bo tu nie ma ograniczeń co do ilości rozdziałów, a plansze tytułowe są wyraziste i pozwalają na szybki wybór danego tytułu. Jeżeli ktoś preferuje inny rodzaj menu, to ze względów oszczędności czasu, powinien tworzyć go dopiero w finalnym etapie prac nad daną strukturą.
Myślę, że do zagadnień menu z multiAVCHD warto będzie jeszcze powrócić. Ale multiAVCHD ma jeszcze szereg innych możliwości, o których będzie warto napisać, bo bardzo ułatwiają one wiele operacji na strukturach AVCHD/BR.
*)-to oczywiście obowiązuje, jeżeli nasza struktura robocza ma nazwy zapisane zgodnie ze specyfikacją 8.3, jeżeli tak nie jest, to trzeba zapis nazw zmienić zgodnie z zasadami podanymi wcześniej (
http://www.hdtv.com.pl/forum/showpost.php?p=228627&postcount=5).