Żywotność matrycy OLED Samsung 77S90C

kiba1984

New member
Cześć koledzy mam pytanie, kupiłem Samsunga 77 cali Oled, model S90CA telewizor ekspozycyjny, w Smarth Things czas wyświetlania panelu TV pokazuje mi 4104 godzin (czyli ponad pół roku ciągłego oglądania telewizji) czy to jest dużo? ile takie matryce wytrzymują?

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Bardzo dużo - szczególnie, że ten tv nie pracował w typowy dla siebie sposób, a zepewne na zapętlonych treściach od rana do wieczora.
Co przy 4100h daje przy 9h dziennej pracy na ekspozycji, licząc 7 dni w tygodniu, daje jakieś 14-15 miesięcy wyświetlania w sklepie.

Przeliczając to na typowe domowe warunki, czyli jakieś 6h dziennie (?), to jakieś 30 msc. oglądania.
Sporo.

Degradacja siłą rzeczy jakaś nastąpiła, nawet jeżeli tv nie wykazuje jeszcze żadnych wypaleń.
Generalnie świetny tv, a ile wytrzyma nikt tego nie wie. U jednych się coś wypala po roku, u innych nic nie ma po 5 latach.

Marlo

Active member
Na pewno spadła jasność świecenia matrycy, o ile nastąpiło to równomiernie na
całej matrycy, to może być nawet niezauważalne dla wzroku.

kiba1984

New member
Wcześniej miałem telewizor Samsunga Q80BA75 obraz w nim był bardziej jasny, w tym Oledzie co teraz kupiłem, obraz jest bardziej przyciemniony (chyba, że tak jest w Oledach), może przyczyną tego jest zbyt duża ilość przepracowanych godzin, zastanawiam się czy nie zwrócić telewizora bo kupiłem go tydzień temu w Matrix Media.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
To zwracaj, z te same pieniądze kiedyś na promocji były nówki.
Ostatnio, też ktoś coś wklejał.

77s90c-1024x593.png

Do góry