Zmiana TV

Ortotrop

New member
Cześć,
Przyszedł czas na zmianę telewizora. Obecnie od nie wiem ilu lat posiadam telewizor Toshiba Regza 37 cali.
Szukam czegoś w rozmiarze 65 cali.
Czy możecie coś zaproponować?

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 18,3m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2,7-3,3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2-3
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? pod kątem ok. 30 stopni od pozycji na wprost.
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Stać. Może w przyszłości wisieć.
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Ściana z oknem i drzwiami balkonowymi na przeciwko TV
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Netflix itp., czasem do gier
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? TV kablowa
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Router, w przyszłości może konsola.
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? Około 5-6h dziennie
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? W przyszłości ok. 2h dziennie
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? 65cali?
19. Preferencje co do marki ? Brak. Może TCL?
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? nie wiem
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? Około 4000-5200pln?

Myślałem o tv SHARP 65 FQ8EG ale przez występujące buczenie/piszczenie zgłaszane przez użytkowników odpada.
TCL 65C855 ma dobre opinie ale trochę poza budżetem.
Do oledów nie jestem przekonany, raczej miniled.

Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:

luck76

Well-known member
Cześć,
Przyszedł czas na zmianę telewizora. Obecnie od nie wiem ilu lat posiadam telewizor Toshiba Regza 37 cali.
Szukam czegoś w rozmiarze 65 cali.
Czy możecie coś zaproponować?

4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? pod kątem ok. 30 stopni od pozycji na wprost.
19. Preferencje co do marki ? Brak. Może TCL?
Niestety jedno z drugim mocno się kłóci - TCL C855 w porównaniu np do Samsunga QN90C wypada duuużo słabiej ale niestety z punktu widzenia degradacji kolorów, o czym pisze wielu recenzentów.
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? Około 4000-5200pln?
W tym budżecie trudno znaleźć nawet tego Samsunga, będzie o 300 PLN droższy (5500 PLN)

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
W klasie cenowej bardzo dobrze wybrałeś.
TCL 65C855 masz w Twojej klasie cenowej.
Żaden Samsung w tej klasie nie da rady.
Masz Znaczniej więcej stref, lepsze wyposażenie, otwarty system, wszystkie HDRy.
Dla członków forum masz w specjalnej cenie i to z pakietem gratisów dodatkowo.
Napisz na PW.

luck76

Well-known member
W klasie cenowej bardzo dobrze wybrałeś.
TCL 65C855 masz w Twojej klasie cenowej.
Żaden Samsung w tej klasie nie da rady.
Masz Znaczniej więcej stref, lepsze wyposażenie, otwarty system, wszystkie HDRy.
Dla członków forum masz w specjalnej cenie i to z pakietem gratisów dodatkowo.
Napisz na PW.
@kiki TCL za tą kasę to fajny TV, ma dużo stref podświetlania, dzięki którym jest bardzo jasny. Jeśli komuś nie zależy na dramatycznej utracie kolorów po przekroczeniu mniej więcej 25 stopni, co jest niestety domeną wszystkich budżetowych produktów z matrycą VA .We wszystkich testach i recenzjach, porównując do Samsungowi serii QN9x, widac TCL sobie nie radzi. Nie radzi sobie też z odwzorowaniem ciemnych barw (ale to z uwagi na słabe algorytmy które z założenia mają ograniczac efekt halo)
Przy okazji za ile u Ciebie 65QN92C i 65QN92D?

luck76

Well-known member
Nie czyta tej ścieżki z plików
nie czyta tej ścieżki DTS z podłączonego odtwarzacza BD? To po co do oferowanych przez siebie zestawow grajbelek pakują obsługę?
Dolby Vision :) - Brak :(
do cznego to potrzebne?
Słyszałem (ale nie wiem czy to prawda czy jedynie plotka) że nie można nim sterować podlewaniem ogrodu Gardeni. Ale ma za to integrację z Philips HUE której nie ma TCL.
Trudny wybór 🤣🤣🤣

gitarrra

Well-known member
Bez reklam
Mam Tcl z 2020 roku -
Też wielu później się dziwiło. :ROFLMAO:
Słyszałem (ale nie wiem czy to prawda czy jedynie plotka) że nie można nim sterować podlewaniem ogrodu Gardeni
Nie można nim sterować podlewaniem ,ale za to świetnie lepi "ruskie" pierogi.I dlatego mocno zastanawiam się nad kupnem telewizora z DV.Bo ja po prostu już mam dość tego klejenia.:ROFLMAO:

luck76

Well-known member
Też wielu później się dziwiło. :ROFLMAO:

Nie można nim sterować podlewaniem ,ale za to świetnie lepi "ruskie" pierogi.I dlatego mocno zastanawiam się nad kupnem telewizora z DV.Bo ja po prostu już mam dość tego klejenia.:ROFLMAO:
Ja już od dawna namawiam żonę, ale jakoś nie chce się dać przekonać. Przynajmniej dała się przekonać do zmiany pełnej klatki 24mpix na OnePlus 12 z 50mpix matrycą i obiektywem ze światłem 1,6. Normalnie niebo a ziemia. Tego potrzebowałem 🤣🤣🤣 Jak dodam do tego metkę Haselblada to wiesz co się dzieje. Optyka na miarę audio od Onkyo. O tym nikt nie mówił, a podobno tą metką kasuje całą konkurencję.

Do góry