Zmiana Denon'a pma 710ae na ? (+/- 3000zł) Rotel?

ynku

New member
Witam serdecznie.
Noszę się z zamiarem zmiany denona na jakiś inny wzmacniacz zintegrowany.
Szukam czegoś, co potrafi zagrać ciepło z większą rozdzielczością, łagodniejszą, niedominującą górą, lepszą średnicą oraz dobrym niskim, miękkim dołem.
Może to dziwne ale uwielbiam utwory z dość nisko schodzącym basem, miękkim, kontrolowanym, delikatnym.
Dlatego zależałoby mi na klocku w którym nie zabraknie pokrętła basu, obojętne czy to analogowego czy cyfrowego.

Muzyka jakiej słucham to delikatniejsze granie tzn Sting, Dire Straits, Celine Dion, Andrea Bocelli, Allan Taylor itp. oraz odrobinę nowoczesnego popu, elektroniki, 0 ostrego grania.

Kolumny, które są w moim posiadaniu to Monitor Audio RX2 na ciężkich wypełnionych standach.
Kable - Real Cable 2x 2,5m
Metraż - 16m2.
Muzyka we flac,kach, źródło PC.

Wypatrzyłem takie klocki jak:
Rotel RA-06
Rotel RA-11
Rotel RA 12
Rotel RA 1520

Problem w tym, że jest mało opinii na temat RA-11 i RA-12, które bardzo mi się spodobały ze względu na gniazda cyfrowe i wbudowany DAC, który i tak muszę kupić(aktualnie *********************ak dr dac nano).

Może któryś model Cabridge Audio ? Marantz ?

Chciałbym wybrać kilka sztuk i wybrać się na odsłuch.

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam.

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Wzmacniaczy Rotela nie słyszałem więc nie pomogę. W tych co słyszałem to ciepło i miękko grających kojarzę Xindak XA-6800R, Vincenta SV-226. Odsłuchałbym też NAD C356BEE DAC (ma DAC). Słyszałem tez dobre opinie o Advance Acoustic MAX-250 - ale go nie słyszałem.

MarcinGD

New member
Dodaj do listy odsluchu Atoll'a i Baltlab'a. Na allegro jest Baltlab Epoca 2 w dobrej cenie. Widzialem tez Atoll'a IN80 z CD80 i bez. Za 3k mozna by bylo tez ponegocjowac ten PR200+AM100.

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Ja słuchałem Rotel RA 05 i nie zrobił na mnie dobrego wrażenia, możliwe że winowajcą były kolumny B&W 685? Dla mnie dźwięk był za suchy i twardy, jakoś nie bylo tego czegoś co by mnie urzekło. CA grają właśnie tak miło, cieplo i melancholijnie. Idealny wzmak to takich spokojnych klimatów i relaxowania się przy dźwiękach muzyki. Gdyby nie to że lubię większą dynamikę, to naprawdę spoko wzmak. Tylko wadą akurat modeli Azur było to, że trzeba dość mocno podgłosić aby grało to na odpowiednim poziomie głośności. Ja słucham różnej muzyki i wybrałem Exposure, ten wzmak gra właśnie dość fajnie na dole a i na górze są detale, ale bez kłucia po uszach i jazgotu. Brzmienie dość ciepłe. Mnie podobał się jeszcze Music Hall oraz NAD. Marantz jak dla mnie zagrał bardziej srodkiem i brakowało mi trochę tego wypełnienia na dole pasma, ale ma za to świetny wygląd i regulację bas, sopran, loundness ( seria 6xxx, bo chyba 7xxx nie ma loundness). Tylko to wszystko nie ma większego sensu, bo najwięcej w brzmienie wnoszą kolumny. Inaczej wzmak zagra z MA BX, gdzie basu jest powiedzmy w sam raz, a inaczej z Roth, Klipsch czy Paradigm, gdzie bas jest mniej lub bardziej zaakcentowany. Musisz spisać sobie pare modeli i i iść posłuchać, wtedy bedziesz wiedział który bardziej pasi:)

Kriso81

Member
Ja słuchałem Rotel RA 05 i nie zrobił na mnie dobrego wrażenia, możliwe że winowajcą były kolumny B&W 685? Dla mnie dźwięk był za suchy i twardy, jakoś nie bylo tego czegoś co by mnie urzekło.

to na pewno te kolumny, sam kiedyś podłączałem swojego Rotela ra 1520 do tych kolumn i było sucho, a mój rotel gra bardzo wyrównanym zakresem i suchości w nim nie ma.

tu masz jak gra ten RA 05, przy innych kolumnach chyba Dali Ikony
Rotel RA-05 + RCD-06 Tom Barabas - YouTube

a tu mój na Magnatach starych ale jarych :)
Rotel RCD 1520 + RA 1520 + Magnat Altea 5 - YouTube

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Filmiki na You Tube też do końca nie oddają rzeczywistego brzmienia zestawów. Najlepiej by było odsłuchiwać u siebie w salonie, bo wtedy mamy obraz tego jak coś gra w Naszych realnych warunkach. Tak jak napisałem, możliwe że to była wina samych kolumn B&W, ale niestety mieli tylko te podłączone i odsłuch odbywał się właśnie w takiej konfiguracji:)

Kriso81

Member
sam jak wybieralem wzmaka to jeździłem po salonach i słuchałem cambridge audio, nad, xindak, creek, marantz i rotel, i sie poźniej zastanawiałem między rotelem i creekiem te dwa grały równo tonalnie, bez wyostrzen i szorstkosci.

ynku

New member
Przy jakiej muzyce ten creek był testowany ?
Jakiej muzyki słuchasz ?
Creek evolution 50A ma podobny charakter brzmienia porównując go z poprzednimi, starszymi konstrukcjami oraz z tymi nowszymi ?

Na forum audiostereo pewna osoba prowadząca salon audio mi go odradzała, polecając nada, audiolaba.

Nie wiem już co o tym myśleć.
Nic, pozostaje wytypować jeszcze dwa wzmaki i wybrać po odsłuchu.
Tylko czy w miejsce creeka nie wstawić czasem innego ?

Ostatnio edytowane przez moderatora:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Creek jest bardzo specyficzny ja bym tak okreslil , warto go odsluchac przed zakupem bo mozna sie zdziwic...

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry