Witam ponownie.
Byłem na kolejnym odsłuchu, niestety w innym sklepie, gdzie nie mieli Dali ani Paradigm-ów, więc nie mogłem ich bezpośrednio porównać. Dodatkowo nie było przełącznika (ponoć to zaleta właśnie, ale dla mnie przełącznik jest lepszym rozwiązaniem).
Poniżej moje wrażenia.
Testowałem na tym samym sprzęcie (Yamaha RX-797) następujące głośniki:
1. Yamaha NS-555 (niższy model niż NS-777, z mniejszymi basami)
+ rewelacyjne basy - szybkie, dynamiczne, głębokie, chyba najlepsze ze wszystkich przeze mnie opisywanych
+ fajny, przestrzenny dźwięk, nie do zlokalizowania w pomieszczeniu
+ "mocne" brzmienie
- soprany nie takie "żywe"
- trochę szumów przy głośniejszym słuchaniu
- całość nieco przytłumiona
- nie jest to dźwięk "rockowy"
2. Bowers&Wilkins 684
+
mega szczegółowy dźwięk, po prostu dla mnie nie do porównania, naprawdę podkreślam ten punkt, słychać o wiele więcej detali, typu oddech, uderzenia strun, itp.
- dźwięk mniej przestrzenny
- basy mocne, ale mniej dynamiczne i mniej ostre, trochę buczą
3. Bowers&Wilkins 683 (wyższy model, całkiem inna kolumna niż 684 jak mówił sprzedawca, jednak inna kategoria cenowa, dla ciekawości posłuchałem)
+ połączone zalety 1. i 2., czyli to, o co mi chodziło, niestety ta cena nie wchodzi w grę

.
Nie powiem jednak, żeby wgniotły mnie w fotel, ale może byłem już zmęczony (ogólnie po 1-1.5h intensywnych odsłuchów i skupiania się na wadach/zaletach jestem nieźle wypompowany).
4. ELAC podstawkowe - nie znam modelu, ale sprzedawca chciał mi tylko zaprezentować "szkołę" tych głośników (nie miał podłogowych) - dźwięk dla mnie uśredniony, bardziej przestrzenny niż B&W.
Ogólnie plan mam taki, żeby sprawdzić jeszcze raz:
- Dali Concept 6
- Dali Concept 6 z jakimś subwoofer-em (zaraz się posypią kamienie

) - oczywiście delikatnie nastawionym
- Dali Concept 8 (szukam brakujących w 6-tkach basów, ale pytanie, czy pomieszczenie nie będzie za małe)
- Paradigm Monitor 7
- i coś nowego: Celestion f30
I z tego będę musiał coś wybrać, bo takie są oferty w sklepach a nie chcę kupować bez odsłuchania.
Jak wybiorę ostatecznie kolumny to sprawdzę jeszcze elektronikę Harmana w podobnej cenie, ale raczej na pewno zostanę przy Yamaszce (przy okazji testowałem tam tryb CD-direct i "pure" i niezbyt słyszałem różnicę, także mam zamiar skupić się głównie na kolumnach).
Dzięki za ewentualne komentarze.
-markk
Witam.
No to poszukiwania zakończone.

Dzisiaj posłuchałem tych większych Conceptów (Dali Concept 8 ) i to jest to, od razu wiedziałem po pierwszych paru sekundach.
Co prawda nie było Concept 6 do porównania, ale sprzedawca podłączył mi Dali Ikon 6 - czyli podobna wielkość a teoretycznie wyższa półka (prawie 2x taka cena).
Było genialnie, tzn. dokładnie to co mi się podobało w D.C. 6 (soczyste, rockowe, przyjemne, mięciutkie ale wyraźne i przede wszystkim
nie przytłumione brzmienie - po postu jest wyraźnie, ale jednocześnie soprany nie ranią w uszy) + wypasiony bas, którego trochę mi brakowało w 6-tkach (normalnie momentami rozglądałem się, czy gdzieś nie chodzi sub). Porównuję je do B&W 683.
Czego najbardziej nie znoszę to przytłumionego brzmienia "jak z pudła" a powiem szczerze, że przy przełączaniu przełącznikiem z Conceptów 8 na Ikony 6 oboje się krzywiliśmy ze sprzedawcą (a przypominam, że to są kolumny o ok. 800 zł. droższe!) - był dokładnie ten właśnie, nieciekawy efekt (oczywiście to moje subiektywne wrażenie).
Pomieszczenie było mniejsze niż moje i zagracone kolumnami + elektronika amplituner KD Pioneer, także spodziewam się jeszcze lepszych wyników w domu na Yamaszce RX-797).
No nic, dziękuję za porady, najważniejsza z nich to
chodzić na odsłuchy, chyba nie ma nic ważniejszego. Sprzęt zamówiony, czekam i dam znać po świętach jak wrażenia po podłączeniu w domu

.
Pozdrawiam,
-markk