Zestaw tv 42PFL5603D/12 + kino HTS3367/12

thenew

New member
Witam wszystkich,
niedawno zakupiłem zestaw LCD + kino domowe jak w temacie.
Kablówka odbiera całkiem fajnie (ale to nie o tym ten wątek).
Mam problem z połączeniem DVD za pomocą kabla HDMI. Po uprzednim wybraniu odpowiedniego numeru łącza HDMI w telewizorze i włączeniu odtwarzacza, obraz jest wyświetlany jedynie przez ułamek sekundy, następnie ekran jest czarny i napis "Brak Video", potem pojawia się za chwile znowu na ułamek sekundy normalny obraz i tak ciągle.
Co jakiś czas wyświetla się napis "Nie wspomagany format wizji".
Dodam że na złączu EURO obraz wyświetla się bez problemów.
Niestety nie wiem dlaczego tak się dzieje i czy jest to wina telewizora dvd, czy może jeszcze coś innego.
Z góry dziękuje za odpowiedź

thenew

New member
No i problem sie rozwiązał (przynajmniej w większości) :)
Napisałem do serwisu Philips'a i zostałem mile zaskoczony:)
Po pierwsze ktokolwiek sie odezwał, wiec znaczy zepomoc działa.
A po drugie naprowadzili mnie na rozwiązanie, wieć wniosek z tego, że są kumaci:p

Napisali mi że to mogą być problemy z ustawieniem rozdzielczości. W telewizorze nie ma takich ustawień wiec w DVD wszedlem do opcji obrazu HDMI (oczywiście przez kabel EURO) w ustawieniach rozdzielczości wybrałem bardzo niską (576 chyba) i ku mojemu zaskoczeniu obraz sie pojawił :eek:k:.
Rządny lepszej jakości, stopniowo ustawiałem większe rozdzielczości i za każdym razem obraz sie pojawiał i wszystko było eleganckie, dopóki nie ustawiłem najwyższej rozdzielczości czyli 1080p. Wtedy obraz zniknął i wyskoczył napis brak video (czy jakos tak). I w tym wlasniemomencie problem sie rozwiązał nie do końca. Mój tv posiada rozdzielczość fullHD 1080p, jednak z sygnałem z kina domowego nie jest sobie w stanie poradzić. Nie wiem gdzie leży problem na razie ciesze sie na rozdzielczości 1080i i nie jest tak źle. Na razie mi wystarczy i ciesze się tym co mam :p

A tak poza tym to jestem zadowolony z TV ale czasami obraz wyglada jakby przyspieszał przy szybkim przemieszczaniu sie postaci i wychodzą jakoś tak nienaturalnie, jakbym oglądał obraz z kamery cyfrowej. Dziwny efekt ale może kiedyś się przyzwyczaje:)

gerost

New member
Rozwiązanie jest prostsze niż mogłoby się wydawać, po prostu skalary w dvd skalują tylko do 1080i. Jedynie sygnał z kompa lub blu-ray dostarczy max rozdzielczość czyli fullHD:D

thenew

New member
Faktycznie prosta odpowiedz. Teraz już będę wiedział :p
Szkoda tylko ze rozeznanie sie co i jak zajelo mi prawie tydzien :p ...
Ale na swieta zdarzylem :D

Do góry