Zestaw stereo do 4,5-5,5 tys. zł.

SebekX

New member
Witam, chciałem zakupić zestaw stereo do 4,5-5,5 tysięcy zł. Przede wszystkim głośniki będą wykorzystywane do słuchania muzyki, a czasem do oglądania filmów. W małym stopniu głośniki będą wykorzystywane do gier.

Co do muzyki istotne żeby głośniki grały ładnie instrumentalny chillout, rock elektroniczny jak również przy utworach typowo klubowych.

Głośniki będą zamontowane w pokoju około 18m2. Jest to mieszkanie w bloku. Telewizor mam zamontowany na środku ściany. Dotychczasowo korzystam z głośników Genius SW 5.1 Home Theater.

Wpierw miałem zamiar kupić kino domowe, jednak ze względu na to że z głośników najczęściej będę słuchał muzyki i po poradach od forumowiczów zdecydowałem się na zestaw stereo :D

Co myślicie o ONKYO 8130 lub 8150 i głośniki Dali Zensor 7 lub Magnat Quantum 755 ?

Chyba że macie inne, lepsze propozycje :)
Z góry dziękuje za cenne informację oraz porady.Z góry dziękuje za cenne informację oraz porady.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Obie propozycje kolumn są ciekawe .Magnat jest lepszą propozycją jeżeli chodzi o bas i dynamikę chociaż te kolumny mają też inne zalety jak przestrzeń czy przejrzystość .Dali są konstrukcją o miłym eterycznym dźwięku ,łagodnych wysokich tonach i dużej muzykalności pozwalającej na długie odsłuchy
Myślę że do muzyki którą wymieniłeś lepsze będą duńskie kolumny ,gdyby wybór padł na te głośniki, lepiej w roli amplitunera sprawdzi się Marantz

Tak zapytam z ciekawości z czego będziesz odtwarzać muzykę

siamer

Member
witam.

Z pomoca forumowiczow prawie 2 lata temu kupilem Dali Zensor 7 i Marantz SR6007 i jestem bardzo zadowolony. Nie bede rzucal wyszukanymi pojeciami na ktorych i tak sie nie znam hehe i napisze tylko ze zestaw gra bardzo ladnia jak dla mnie :)

pozdrawiam...

PS. jak bys kupil Dali Zensor 7 to chetnie bym odkupil karton od nich ;) a jak bys mial jeszcze do marantza to tez bym wzial :D

lobos

New member
Bez reklam
Sebek, poczytaj trochę forum to znajdziesz wiele propozycji ;-)
Musisz posłuchać co najmniej kilku zestawów, żeby mieć porównanie.
Zwróć uwagę na Dali Zensor 7, Heco Music Style 900, Melodika BL40, JBL 280.
W zasadzie każda marka ma swojego kandydata do odsłuchu ;-)

palusik

Member
Melodike BL40 osobiście odradzam, bo mam je rok i niżej masz mój wątek o tym jak chce je sprzedać i kupić coś porządnego. Generalnie kolumny grają poprawnie ale ospale, a dynamikę mają parowozu. Plus jest taki, że grają w zależności do czego je podłączysz - wyraźnie reagują na zmianę elektroniki. Bas jest raczej ospały i rozlazły.

A piszę Ci to dlatego, że zauważyłem w preferowanej muzyce rock elektroniczny - Bl40 mogą nie nadążać za mocnym brzmieniem.

Zalecam osobiście słuchanie faktycznie Heco Music Style, JBL 280, Zensor 7.

Zaznaczam, że to moją opinia tylko - zdecydujesz po odsłuchu sam ;-)

Borixon

Active member
Bez reklam
kolego a może wzmacniacz stereo: a może mój ??? cene masz taką że głowa mała a ten Onkyo co planujesz nie zagra nawet w połowie tak jak mój.

Kapusta dlaczego mi nie pomagasz ?? a zarazem nie udzielasz dobrej rady koledze, który błądzi :)

SebekX

New member
kolego a może wzmacniacz stereo: a może mój ??? cene masz taką że głowa mała a ten Onkyo co planujesz nie zagra nawet w połowie tak jak mój.

Kapusta dlaczego mi nie pomagasz ?? a zarazem nie udzielasz dobrej rady koledze, który błądzi :)

Ten Twój wzmacniacz już prawie nie jest w sprzedaży. Kiego go kupiłeś i czemu chcesz go sprzedać ? :)

Borixon

Active member
Bez reklam
Ja kupiłem go niedawno. Ma 3 lata, konstrukcja sprawdzona i produkowana od 2006-2014 r.
Kupiłem go bo szukałem wyłącznie dual mono i ten spasowal graniem, a także może pracować jako końcówka mocy w kinie i u mnie tak też grał. Pozbylem się kina bo zachorowałem na lampę i tylko z tego powodu sprzedaje.

Henry

Active member
Bez reklam
Ten Twój wzmacniacz już prawie nie jest w sprzedaży.
To nie ma nic do rzeczy. Dobry sprzęt sam się obroni, a starsze modele czasem bywają lepsze od swoich następców.
Takie teraz czasy, że wypada co roku nowy model wypuścić i to nie dlatego, że stary jest zły ;)

rabit

Active member
Bez reklam
Ludzie piszą na forach, że Denon 1500 jest lepszy niż 1510, a ten znów jest niby lepszy od 1520. Ale ile słuchaczy, tyle opinii. Tak więc najważniejsze, kupić coś fajnego, nie przepłacić i cieszyć się z dźwięku. :)

Do góry