Zestaw stereo Denon AVR-X4200W (rock,metal)

plichton

New member
Witam.
Szukam swojego pierwszego zestawu stereo którego mógłbym użyć do odtwarzania filmów. Głównie 70% muzyka, 20% PS4 i 10% filmy. Myślę o zestawie Denon AVR-X4200W + Dali Zensor 7, 1 + Dali e-12f sub.
Jestem nastawiony na tego Denona, jednak mam problem z głośnikami. Czytałem opinie że średnio się spisują właśnie z takim rodzajem muzyki. Stąd pytanie do was, czy to jednak dobry zestaw, czy zmienić na np. Klipsch rf-52, czy jeszcze coś innego, a możę wybrać inny amplituner?
Z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam, Grześ.

abdul0412

New member
Bez reklam
Jaka masz kwote na głosniki?

Fajne są Monitor audio , tylko nie kazdy model moze sie do tego rodzaju muzyki nadac.
ew. Tannoy Mercury V4 , Melodika Bl40 , Pylon audio, JBL co chodzi o kino.

pzdr

plichton

New member
70% muzyki i chcesz kupić ampli kina domowego?

Zgadzam się, może apli to jednak zły wybór. Jeśli wzmacniacz to jaki? Może Denon PMA 720 AE + Denon DCD 720 AE i z czasem dołożyć sieciowy odtwarzacz DNP-730AE. Chciałbym się ze wszystkim zmieścić w około 12K.

Ostatnia edycja:

Rucia1

New member
A musi być Denon ? W tym budżecie to może być np.:
Dali Zesor 7 około 4 tyś, Marantz PM 6006 2,5 tyś, odtwarzacz sieciowy Marantz NA 6005 też 2500 i CD Marantz 5005 lub 6005. To są ceny z allegro, zapytaj kolegę Blackninja może ma coś w lepszej cenie. Nie idź w system wielokanałowy jeśli muzyka 70%. Ja kiedyś zrobiłam ten błąd :) Później kombinowanie i sprzedawanie klocków i zmiana na stereo.

abdul0412

New member
Bez reklam
Za 12 K to juz mozesz fajny sprzecik zakupic.
JA bym szukal najpierw odpowiednich kolumn do pomieszczenia i wzmaka, co do "playera" to szukalbym napewno uzywki , np cambride audio stream magic 6 V2.

Nowe to raczej głosniki ew. wzmak.

Pamietaj , ze w sklepie mozesz ponegocjowac ceny i to bardzo.
Podaj metraz a poszuka sie cos fajnego.

Np : Tannoy XT8F + Atoll IN 100 (uzywka ) i juz jest fajne polaczenie i zamykasz sie spokojnie w 11 K plus szukasz sobie playera - pelne zadowolenie.

pzdr

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
plichton, a jaki masz metraż?

Tak jak koledzy pisali wcześniej do muzyki zdecydowanie wzmacniacz stereo. Jeśli jednak chcesz mieć też zestaw do filmów to kup niedrogi amplituner z pre out + do tego wzmacniacz.

Wybrane przez Ciebie Zensory 7 to całkiem fajne kolumny. Faktycznie metal nie jest ich najmocniejszą stroną. Przy spokojniejszym rocku będzie ok, ale przy metalu już idealnie nie będzie. Zensorom trochę brakuje szybkości. Oczywiście najlepiej przed zakupem odsłuchaj.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Jezeli wzmak to ja bym patrzyl za uzywka. Szkoda kasy na nowy - co taki wzmak nowego wnosi, barwa dzwieku moze sie zmienia a zadne nowe bajery nie wychodza jak w ampli.
Ciekawe skrzynki
Denon 1500ae, Onkyo 9755,

Glosniki - poczytaj sobie ten temat, wypowiedzi Henrego a zobaczysz ze wprawione ucho jest wybredne :)
http://www.hdtv.com.pl/forum/kolumny/124159-zmiana-frontow-na-poczatek.html

Po trzecie, kwestia czy bedziesz system wlaczal tylko do muzy tak jak piszesz czy podpiete w salonie do TV i w rzeczywistosci kazdy jeden wieczor, kazdy film bedziesz ogladal na tym systemie. Bo jezeli tak to do filmow lepsze jest kino, lub sprzet dajcy mozliwosc rozbudowania o kino.
Dla przykladu musialbys posluchac np. taki amplituner Onkyo rz800.
Jako poczatkujacy i normalny domownik, roznica pomiedzy dobrym amplitunerem a wzmacniaczem dla kogos normalnego moze byc niewielka.
Dodatkowo majac amplituner masz kozysci wynikajace z jego mozliwosci sieciowych, Bluetooth, WiFi, Serwisy Spotify i Tidal, Dlna, Radia zwykle i internetowe.
Kupujac sam wzmacniacz raczej tego nie masz i musisz wtedy kupic dodatkowa puszke.

Mozliwosci jest wiele, za 11k mozna wydziwiac i przebierac ze glowa zaboli.

plichton

New member
Dzieki wszystkim za rady i już odpowiadam na pytania.
Co do metrażu to jest to pokoj "zamknięty" ok 28 m2, jednak buduje dom i sprzet będzie stal w salonie 32m1 z otwarta przestrzenia.
W odpowiedzi na post lolo2, to tak jak mówisz sprzet będzie podlaczony pod TV. Jeśli wieczorem będzie liga mistrzow lub jakiś dobry film to będę korzystal ze sprzętu. Moim pierwszym zamiarem było kupno denona x4200w który ma pre out "13.2-kanałowa sekcja pre-out: trzy strefy multi-room".
Co prawda więcej będę sluchal muzyki, kiedy jestem w domu leci praktycznie caly czas, i tak jak napisałem wcześniej od czasu do czasu film ewentualnie mecz. No i PS4 z którego tez będę korzystal na pewno częściej jak ogladal filmy. Chciałbym mieć fajne efekty grając w strzelanki typu call of duty itp. Cenie sobie wielofunkcyjność amplitunerow widomo Wi-Fi itp., nie wiem jak znaczaca jest roznica miedzy wzmacniaczem a amplitunerem, być może dla mnie niezauważalna. Według mnie fajnie jest mieć wszystko w jednym jednak jeśli według przysłowia jeśli cos jest do wszystkiego to jest do niczego, wybrałbym wzmacniacz na którym i tak obejrze film i prawdopodobnie tez będę zadowolony z efektow. Stad ten dylemat co wybrać i dlaczego.
Pozdrawiam wszystkich jeszcze raz i dziekuje za pomoc.
Grześ.

Rucia1

New member
Różnica w dźwięku jest bardzo duża między wzmacniaczem, a ampli napewno ja zauważysz.

Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka

abdul0412

New member
Bez reklam
To w takim razie ten denon jest spoko, tylko czy potrzebujesz tyle kanalow dostepnych? I jakie glosniki w takim razie? Zawsze pozniej mozesz dokupic wzmaka:)

plichton

New member
Denon PMA-720 + DCD-720 + DNP-730? Można wyrwać za ok 4k. Jednak dalej kusi mnie ampli :evil: .
A jak amplituner to jakbym później dokupił wzmacniacz np. PMA 720 AE, to jak to podlaczyc i jak wyglądałoby sterowanie? Sam już nie wiem, im więcej czytam tym czuje się głupszy :confused:. Co do kolumn to czekam w sumie na propozycje. Poki co mam problem na co się zdecydować, czy ampli czy wzmacniacz...

Przeoczyłem czy nie napisałeś czego słuchasz?
Napisałem :) rock, metal no i wiadomo czasem cos poleci z radia lub z TV ale do tego większej uwagi nie przykładam.

Ostatnia edycja:

collider

New member
Bez reklam
Moze rozwiazaniem dla ciebie bylby amplituner stereo. Graja jak wzmaki a do tego posiadaja funkcje sieciowe itd.

Rafal7

Banned
Denon PMA-720 + DCD-720 + DNP-730? Można wyrwać za ok 4k. Jednak dalej kusi mnie ampli :evil: .
A jak amplituner to jakbym później dokupił wzmacniacz np. PMA 720 AE, to jak to podlaczyc i jak wyglądałoby sterowanie? Sam już nie wiem, im więcej czytam tym czuje się głupszy :confused:. Co do kolumn to czekam w sumie na propozycje.
To zależy od tego co byś chciał słuchać.

plichton

New member
Jestem w stanie pojsc na kompromis, trudno cos kosztem czegos. Bardziej zależy mi na słuchaniu muzyki niż oglądaniu filmow, wiec wzmacniacz PMA-720AE + DCD-720AE + DNP-730AE, mysle ze to dobry wybor w oparciu o mój budżet. Teraz kolumny, skoro Dali Zensor 7/1 średnio nadawaja się do rocku to co innego w tej samej klasie i podobnej cenie? Fajne mogłyby być KLIPSCH PREMIERE RP-280F, RP-450C, R-115SW EISA NR1, jednak przekroczyłbym budżet, wolałbym coś tańszego.

Ostatnia edycja:

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Plichton przede wszystkim odsłuch. Niech podłączą Ci PMA720 vs x4200w i zobaczysz czy będzie dla Ciebie różnica. PMA720 to też nie jest jakiś wybitny wzmacniacz. Do takiej muzyki potrzebujesz mocnego/wydajnego pieca z dobrą rozdzielczością żeby wszystko się nie zlewało w jedną papkę. Mam na myśli coś w stylu Atoll-a IN100SE. Możesz też odsłuchać trochę cieplej brzmiącego Roksan Kandy K2. Fajny jest Vincent SV-227. Łączy ładną barwę z dużą mocą. Z tańszych sensowny jest Nad C356. To są opcje jakbyś decydował się na stereo.

Rafal7

Banned
Pma 720 średnio sobie poradzi z kolumnami Klipsch które mają głośniki basowe 20cm
Kolega Whiplash ma Pma 720 i zmienił Zensor 7 na Jbl Studio 280 i słucha takiej muzyki jak Ty.

Henry

Active member
Bez reklam
Jeśli muzyka przeważa, to poszukaj używki PMA15xx+ niższy model amplitunera np. X3200, a z kolumnami, to porównuj jak najwięcej.
Niektóre kolumny grają bardzo widowiskowo, skrajami pasma, eksponują mocny bas i górę, ale po kilku dniach słuchania w domowych warunkach zaczynają męczyć ;)

Do góry