Zestaw Onkyo304(504)+QQ500 vs PIONEER416+TAGA405 czy warto?

wert

New member
Witam Szanownych Forumowiczów

Na początek chciałem prosić o wybaczenie ale jestem laikiem. Chcę kupić pierwsze KD.
Po lekturze forum (mam straszny mętlik w głowie) doszedłem do wniosku, że za pieniądze, które mam zamiar przeznaczyć na ten cel (2 max 3 kzł) nie mogę liczyć na dobrą jakość dźwięku. Wstępnie wybrałem dwa zestawy

1. PIONEER VSX-416 + PIONEER DV-393 + TAGA HARMONY TAV-405 + TSW-80
2. ONKYO HTE 304(504) /403 + QUADRAL QUINTAS 500
lub coś podobnego

Moje pytanie: czy warto dołożyć do zestawu nr 2 czy tez kupić coś taniego z kolumnami podłogowymi (1) (bo i tak będzie kiepsko grać). Za tę kasę podobno nie można nawet kupić przyzwoitego zestawy stereo (choć blackninja stwierdził, że muzyki też da się słuchać na KD) . Słuchałem frontów Taga 405 na HK 132 i brzmiało to przyzwoicie (wiem powinienem iść na odsuch tego drugiego ale na prawdę nie mam jak). Jestem otwarty na wszelkie propozycje i będę wdzięczny za jakiekolwiek rady.

ArtS007

New member
Bez reklam
Na początek prośba, nie koloruj tekstu na biało, gdyż na jasnej wersji forum nie widać, co piszesz. :) A propos, już poprawiłem ten kolor na domyślny.

Zgadzam się w pełni z BlackNinja. Na zestawach kina domowego z pełnowymiarowymi kolumnami da się posłuchać muzyki. Oczywiście nie zagra to na miarę tego, czego można się spodziewać po stereo za te same pieniądze, ale różnica nie będzie znowu tak duża, aby nie móc z tym żyć.

Zaproponowane przez Ciebie zestawy powinny zagrać poprawnie w kinie i w miarę przyzwoicie w stereo. Celowałbym na Twoim miejscu w zestaw nr 2, tyle, że zestaw ten nie posiada subwoofera, a to rzecz istotna w kinie domowym. Więc wybierając ten zestaw, powinieneś wziąć pod uwagę dodatkowy wydatek (prawdopodobnie na przyszłość).

Nie napisałeś, jak duże masz pomieszczenie, gdyż wówczas można coś więcej powiedzieć. Nie piszesz również jakie masz priorytety muzyka/kino i jakiej muzyki słuchasz. Gdybyś mógł podać te informacje, bardzo by to nam pomogło.

ArtS :)

wert

New member
Sorry za kolor tekstu.

Pokój ok 25 m2. Proporcje kino/muzyka ok 30/70. I mam chyba trochę mało spotykany gust; mianowicie niespecjalnie lubię mocny bas. Wolę zdecydowanie wysokie dźwięki. Większość zestawów, które słyszałem u znajomych miała b. nieprzyjemny dudniący bas który dominował ale im to pasowało. Dlatego na razie nie szukam suba, chyba, że będzie mi brakowało, to może później. Podobno te Quadrale mają niezły bas nawet bez suba (tak wyczytałem)
Muzyki słucham różnej ale najcżęściej dobrego popu, trochę klasyki, czasem rock.

wert

New member
W takim razie jeszcze jedno pytanie: czy do tych kolumn (nie wysokich chyba lotów) jest sens podpinac lepszy ampli typu ONKYO 504 (ew 603, jeśli jeszcze gdzieś jest dostępny)?

ps. w tym przedziale cenowym nie znajdę chyba nic lepszego?

Ostatnia edycja:
Do góry