Zestaw KD do 4k.

Jarek88

New member
Witam,

zbliża się nie ubłagalnie czas by zakupić swój pierwszy zestaw KD.
Pokój ma 14m2.
W przyszłości zestaw wyląduje w większym pokoju 20m2.
Jak w temacie budżet to 4k. Przeznaczenie 60% Kino, 40% Muzyka (klubowa, dance, pop, electro, rock, każda po trochu zależy co w ucho wpadnie).
Od kolumn oczekuje krystalicznie czystego i naturalnego dźwięku, oraz dobrego basu, który gdy trzeba będzie to porządnie uderzy i zatrzęsie. Zdaje sobie sprawę z tego, że w tym przedziale cenowym mogę zbyt wiele oczekiwać od kolumn.

Co do kwestii odsłuchu to raczej ciężko będzie, ewentualnie 11.12 u Kikiego.
Zdaje się całkowicie na was i wasze doświadczenie.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
To zapraszam - będziesz miał w czym wybierać :
Onkyo 515 + Dali Concept
Harman avr 165 + JBL Loft
Denon 1713 + Roth Oli
Kolumny zreszt a możemy miksować jeszcze Wharfedale Diamond 10, Jamo 606, Klipsche , no i droższe - Kefy, MA MR6 .. itd

Jarek88

New member
Zapomniałem dodać, że kolumny muszą być z przednim BR. 14m2 to i miejsca za wiele nie ma:/
Więc Jamo 606 raczej odpadają.

Tak wygląda mój pokój:

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Najpierw musisz podjąć decyzję czy kupujesz kolumny na teraz do 14 mkw, czy na przyszłość do 20mkw? Bo inny będzie wybór na mniejszy i większy metraż.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Jest mozliwy. Kup z naciskiem na wiekszy metraz. Poki co kolumny nie rozwina za bardzo skrzydel i nie bedziesz mogl sluchac zbyt glosno, ale nie warto moim zdaniem kupowac dwa razy. Zalezy kiedy zmieniasz to pomieszczenie?

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Zdajesz sobie sprawę że za tą kasę to bedzie sprzęt z dość niskiego pułapu? Na ampli musisz liczyć te 1600 - 2000zł, więc reszta zostaje na kolumny. Z kolumn to mogę polecić Jamo s606, JBL Loft 50, Quadral Quintas 6000, Dali Concept 6, JBL cine pack (E80). Chyba już nic lepszego nie znajdziesz? Kolumny głównie do kina, to te się powinny sprawdzić. Bas będzie najlepszy z JBL i QQ, natomiast w muzyce lepiej zagrają Dali Concept, bo to trochę jakby inna liga co do reszty, ale mają słabszy bas. Najlepiej samemu odsłuchac, bo nie wszystkim podoba się brzmienie z JBL.

Jarek88

New member
Zmiana pomieszczenia najwcześniej za rok.
Tak, jestem świadomy tego, że za 4k szału nie będzie.

Jeśli chodzi o Ampli to skłaniam się ku Onkyo 515, tylko jak sprawdzi się w słuchaniu muzyki, bo podobno do kina jak najbardziej OK.
Teraz kolumny... muszą byc koniecznie z przednim BRem, gdyż jak widać na szkicu mojego pokoju, nie ma zbyt wiele miejsca i będą one stały po lewej i prawej stronie biórka na której jest lapek, chociaż można je rozstawić po kontach, wtedy meble delikatnie w lewo.
Dali Concept 6 mają przedni BR, ale piszesz, że dają mało basu, więc może warto było by je zaprzyjaźnić z przyzwoitym subem?

Ostatnia edycja:

[Raccoon]

New member
Bez reklam
Pytanie techniczne - ogólnie do wszystkich głośników. Generalnie nauczyłem się, że do filmów poleca się właśnie "basowe" fronty (QQ, JBL, Jamo). Tyle, że potem w muzyce nie bardzo grają (tutaj poleca się właśnie Dali, MA, Roth, Klipsch i milion innych). Pytanie:

Czy biorąc po uwagę, że do kina i tak trzeba dokupić suba, nie lepiej zakupić muzyczne fronty? Założenie jest takie, że filmy lecą z subem, więc pełen zakres częstotliwości jest pokryty, natomiast muzykę puszczamy na same fronty i bez suba, więc filmowy bas nie przytłacza. Czy to jest dobry trop czy piszę głupoty? Pytam, bo się nie znam - uczę się dopiero teorii :)

Chodzi o zasady budowania setów do kina, do muzyki i uniwersalnych (wiem, że jak coś jest do wszystkiego - czyli uniwersalne - to jest do niczego, ale chociaż spróbujmy...)

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Każde z kolumn mają inny charakter grania. Kolumny które zagrają dobrze w muzyce zagrają też dobrze w kinie, tym bardziej jak zaznaczyłeś do kina kupuje się też subwoofer. W drugą stronę już tak nie jest, bo są konstrukcjie które w kinie sobie radzą np. Jamo s606/608 a w stereo już jest cienko. Akurat z tych co wymieniłeś do muzyki: Klipsch, Roth czy nawet MA mają dobry bas i biją na głowę QQ czy Jamo:) Po prostu stereo jest bardziej wymagające niż granie w kinie. Te co wymieniłeś do kina to zestawy nisko budżetowe i mają się nijak do Klipsch, Roth czy MA, dlatego do muzyki polecane są droższe i lepszej klasy kolumny, bo jak napisałem muzyka jest bardziej wymagająca. Co nie znaczy że w kinie zagrają gorzej, bo zagrają dużo lepiej:) W kinie i tak kolumny odcinasz np. na 80Hz, więc dolne pasmo przejmuje sub. Po krótce, im kupisz lepszej klasy kolumny tym lepiej zarówno do stereo jak i do kina.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

[Raccoon]

New member
Bez reklam
Czyli w dużym uproszczeniu można powiedzieć, że kolumny dzielą się na:

- dobre muzycznie, które automatycznie zawsze dobrze zagrają w kinie (oczywiście z dodatkowym subem),
- słabe muzycznie, które o ile przynajmniej mają dobry bas to dadzą radę w kinie,
- słabe muzycznie i słabe w kinie, bo nie mają ani jakości do muzyki, ani wystarczającego basu do kina.

Zakładam, że jeśli teoria w miarę się kupy trzyma, to w pierwszej kategorii można umieścić - poza Rothami, Dali, Klipschami, MA, itd. - również ze stajni JBL'a np. Studio 180/190, a w kategorii drugiej JBL Loft, QQ i Jamo 606/608?

Pytam, bo sam się zastanawiam nad zestawem do filmów/kina, ale z wcale nie najgorszą jakością do stereo. Za tą drugą funkcjonalność nie chciałbym jednak płacić ponad miarę, bo audiofilem nie jestem. Po prostu nie chciałbym kupić zestawu za 6 tysięcy (z ampli), który w kinie rozwinie skrzydła, ale w muzyce pozostawi duży niedosyt. Dlatego myślę o Studio 180/190.

Obawiam się jednak tego tylnego bass reflexu i tego czy 180 wystarczą na salon 22 m2.

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Do 20m2 jak najbardziej Oli40 , ale do 14m2 to już Oli30. Wiele zależy od akustyki pomieszczenia (meble, dywan, zasłony). Jeśli w niedalekiej przyszłości będzie 20m2 to lepiej Oli40.

Jarek88

New member
Jaki mam pokój to możesz zobaczyć w moim poście na 1szej stronie. Dywan oczywiście jest zasłony również:grin:

Do ROTHów, wybrałbym Onkyo 609. Denon jakoś mi nie podchodzi, poza tym Onkyo na przednim ma hdmi i usb a to plus do wygody.

JanekM

New member
Ale przecież denon 1713 ma jedno i drugie gniazdo właśnie na przednim panelu.
Poza tym denon jest polecany do rothów ze względu na charakterystykę brzmień: dobrze się uzupełnieją.
Oczywiście wybieraj kierując się własnymi upodobaniami - to Ty masz być zadowolony :)

Jarek88

New member
Panowie, a co powiecie o takiej konfiguracji...
Ampli Onkyo 609 lub Denon 2113
Kolumny fronty Altusy 300 do tego center i surroundy

Troche a nawet bardzo nie typowa konfiguracja... Sprawdzi się to?

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Ampli oczywiście wdł. uznania, bo i Denon jak i Onkyo to dobre piece. Co do Altusów....Dla mnie to kiepskie konstrukcje. Może w latach 80's był na nie szał bo niczego nie było, ale nie ma porównania do MA MR6, Roth 40 czy JBL Studio 190, inna kontrola basu, detaliczność, góra pasma, a o wyglądzie nawet nie wspomnę:) Dla robienia hałasu na imprezie dobre, ale jak ktoś szuka czegoś więcej w kolumnach to bym te Altusy sobie darował. Jeśli już Tonsil to lepsze są Maestro II 180, Siesty czy Pulse.

Do góry