Zestaw do szerokiego stereo

raptowny

New member
Posiadam od 10 lat mini wieżę Panasonic SA-AK300, 2x 110W RMS, z dźwięku jestem bardzo zadowolony, lubię ciepłe, soczyste brzmienie z miękkim dobrze wyczuwalnym basem, przy którym soprany się nie gubią i są wystarczająco wyraziste. Problem jest tu taki że mam mały pokój 12m2, po jego przeciwległych stronach mam pc oraz stolik rtv.

Wieża ma krótkie kable głośnikowe, próbowałem jeden z nich przedłużyć jakimś zwykłym kablem głośnikowym i dać na drugi koniec pokoju, żeby mieć szerokie stereo, niestety wieża dawała dużo słabszy dźwięk na drugi głośnik a od jakiegoś czasu prawy kanał zaczał w niej grac słabiej bez wzgledu na to czy podłacze lewy głośnik na oryginalnym krótkim kablu czy ten przedłużany :/ Od jakiego parametru to zależy, na co zwracać uwagę żeby w nowym sprzęcie ta sytuacja się nie powtórzyła?

Szukam czegoś co będzie wyjściem dźwięku dla pc oraz tv (5m odległości), oferuje co najmniej tą samą jakość i głębię dzwięku co obecna wieża oraz zdoła napędzić tak szerokie stereo przy pomocy odpowiednich, najlepiej oryginalnych kabli. Wieże tego typu wyszły już jak widzę z mody ;) zastąpiły je mikro wieże jednak z ich malutkimi głośniczkami najczęściej dwudrożnymi nie widzę w nich następcy obecnej, choć wolałbym coś o kompaktowych wymiarach, w grę wchodzi raczej normalny wzmacniacz i kolumny stereo a tutaj koszty już pną się ostro w góre i stac mnie pewnie będzie na jakiś low end ;) głośniki nie mogą być wyższe niż 35cm o mocy około 100W RMS i trzydrożne, a jednostka centralna dobrze by było jakby miała wejście optyczne :) w skrócie co zastąpi 10-letnią mini wieże i umożliwi szerokie rozstawienie głośników do 1500zł? ;)

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Świetne filmiki :D

Moim faworytem są kolumny Grundig box 506, przypomnijmy kolumny 36 letnie !!!! ,model chyba już nie osiągalny nawet na niemieckich wystawkach

wracając do postu

W przypadku przedłużania kabli należy to robić dla obu kanałów (nawet w sytuacji gdy wymaga tego tylko jeden) każdy przewód posiada rezystancję która dodaje się do rezystancji wyjściowej wzmacniacza wydłużając jeden odcinek przeciążyłeś jeden kanał i zapewne teraz są kłopoty, małe wieże nie są przystosowane do pracy w takich warunkach, po drugie tłumienie powinno być jednakowe dla obu kanałów wzmacniacza - czyli kable muszą być jednakowej długości
W ogóle nie powinno się stosować długich odcinków kabla ponieważ część mocy jest marnowane na przezwyciężenie oporu kabla sygnał musi przebyć dłuższą drogę ,w przypadku małej wieży i małego wzmacniacza tej mocy i tak jest niewiele dlatego sprzęt gra ciszej

Ostatnia edycja:

lm648

Banned
Nie rozumiem stwierdzenia .... do "szerokiego stereo" ..... czyli jest też i .......... "wąskie stereo"? :)
..... jak to należy rozumieć? ... jako odległość między kolumnami? .... jako odległość słuchacza od kolumn? ... jako jedno i drugie łącznie? .... jako odległość wzmacniacza/źródła dźwięku od kolumn? ..... jako zakres przenoszonych częstotliwości ? ..... jako budowanie sceny przez kolumny?
:) ? ? ? ? ? :)

Pytania skierowane są do autora tematu ........ a nie dla "chybaczy" :)
Dobrze by było aby wypowiedział się co miał na myśli tytułując ten post.

Ostatnia edycja:

phil7008

New member
Bez reklam
pewnie chodzi o to ze nie kazdy zestaw pokaze taka sama "scene" jak sluchales troche kolumn to pewnie wiesz o co kaman.Co do filmikow to polecam cala serie

raptowny

New member
@phil7008 wielkie dzięki za filmiki, rewelacja :) dużo kwestii wyjaśnionych w pozostałych filmikach na jego kanale, przyda sie takiemu laikowi jak ja w kwestiach audio ;)

@przemko77 dobrze wiedzieć że jak przedłużać to obydwa, myślę że w przyszłości już o tym nie zapomnę ;)

@lm648 sens najprostszy możliwy i zawarty w pierwszym poście, chce głośniki na dwóch przeciwległych krańcach pokoju, jeżeli wyrażam się mało fachowo i uraziłem przez to czyjeś uczucia to proszę o wyrozumiałość ;)

w takiej sytuacji pozostaje mi zapytać jakiej mniej więcej mocy wzmacniacz musiałbym kupić i jakimi kablami 5-metrowymi połączyć z nim głośniki, żeby opór przewodu powodował jak najmniejszą utratę jakości?

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Kolumny musza być ustawione na jednej płaszczyźnie (nie mogą grać na siebie)
kolumn też nie możesz rozsuwać" w nieskończoność " aby powiększyć stereo bo nic z tego nie będzie , obie kolumny powinny tworzyć jedno pole dźwiękowe tzn .muszą grać razem ,a nie osobno

Matematycznie można wyliczyć jaka powinna być średnica przewodu, im impedancja kolumn jest mniejsza tym jego średnica powinna być większa w domowych warunkach najczęściej wykorzystuje się kable w zakresie 1,5-4mm przy długości przewodu do 5metrów (chociaż taka wartość jest rzadko spotykana)
Przekrój kabla nie jest wyznacznikiem jego jakości gdyż oprócz rezystancji wpływ mają inne czynniki jak np.pojemność czy indukcyjność , materiał z jakiego jest wykonany oraz sama jego budowa ,więc kabel o przekroju 2,5mm2 nie będzie lepszy od takiego 1,5mm2 tylko dlatego ,że jest grubszy

Ja na Twoim miejscu bym sprzedał tego Panasonica ,zresztą jak piszesz i tak jest uszkodzony na jednym kanale więc nie ma czego żałować .Rozejrzeć się za jakąś fajną używką w postaci wzmacniacza Cambridge Audio a300/a500 ,ewentualnie innej firmy i na tym zbudować system

lm648

Banned
@lm648 sens najprostszy możliwy i zawarty w pierwszym poście, chce głośniki na dwóch przeciwległych krańcach pokoju ......
............ jakimi kablami 5-metrowymi połączyć z nim głośniki,

Jeżeli to ma być na przeciwległych krańcach 5 m długiego pokoju, wówczas miejsce odsłuchowe musiałoby znajdować się w odległości też 5 m od środka sceny osłuchowej (nie sądzę aby ten pokój był taki szeroki) a i tak nie dałoby to "prawdziwego" stereo. Jeżeli takich warunków nie ma wówczas nie jest to żadne stereo, a nawet w Twojej nomenklaturze "szerokie". :)
Stereo ma ściśle zdefiniowane zasady min. o to one:
miejsce odsłuchowe wraz z miejscami rozlokowania kolumn ma tworzyć trójkąt równoboczny (dopuszczalny jest równoramienny lecz z niewielką różnicą długości boków do podstawy), w warunkach domowych optymalna odległość wynosi ok. 2 m (+ do 0,5 m ), odległość kolumn od tylnej ściany min. 50 cm, pomieszczenie odsłuchowe musi posiadać kształt prostokąta a kolumny mają być ulokowane na tle krótszej ściany, wówczas efekt stereo uzyskujemy w miejscu słuchacza (czyli po środku) w odległości 2 m od lini kolumn . Wszelkie inne kombinacje nie dają efektu stereo lecz odsłuch tzw. dwukanałowy, który ze stereo niema nic wspólnego oprócz istnienia w systemie dwóch zespołów głośnikowych.
Takie jest moje rozumienie stereo :)

Ostatnia edycja:
Do góry