Zbiorcze N??

loky

New member
Witam,
chodzą po moim osiedlu przedstawiciele/akwizytorzy "N". Skecz w tym że osiedle to TBS czyli budownictwo społeczne więc trzeba mieć na wszystko zgodę zarządu TBS. Nie wolno montować prywatnych anten itp. Kontaktowałem się z TBS i potwierdzili że ludzie od N dostali zgodę na antenę ZBIORCZĄ:hmm: . Czy ktoś coś z tego rozumie? Jeśli to znana praktyka, jak to się odbywa (dekoder itp.)? Nie mogłem niestety osobiście rozmawiać z tymi ludźmi, chodzą przed południem.

pozdrawiam

arsenal

Moderator
VIP
Ja bym takim akwizytorom nie ufał. Często są to zwykli oszuści.
Lepiej zamówić telefonicznie, przez internet czy w punkcie dystrybucji.
A co do anten to na montaż anteny na balkonie nie potrzebujesz pozwolenia. W tym przypadku TBS może cię cmoknąć:)
Są też specjalne mocowania anten satelitarnych w oknach. jak znajdę fotkę to zapodam na forum.

loky

New member
Może czy nie może się cmoknąć, to bez znaczenia. Mam okna i balkon w przeciwną stronę niż trzeba, i dla tego sie tak zainteresowałem tym dziwnym N zbiorczym. Myślałem że może ktoś słyszał o czymś takim ale widzę żę nie bardzo więc po prostu poczekam aż przyjdą do mie.

timbot

New member
Bez reklam
to troche nie w temacie, ale kiedys po moim osiedlu domkow jednorodzinnych chodzili akwizytorzy i namawiali do "zbiorczej" instalacji canalu+, przy czym powolywali sie na wspolnote mieszkancow, lub zarzad osiedla, juz nie pamietam dokladnie
jak sie wdalem w dyskusje to okazalo sie, ze wspolnota to jest jedynie powiadomiona (o czym mieli zaswiadczenie pisemne) o przeprowadzanej "zbiorczej" instalacji
a na czym polegała ta "zbiorcza"? otóż, jak sie wdałem w duskusje - na ofercie specjalnej, niby po obniżonej cenie z jakims pakietem gratis przez ileś tam miesięcy. natomiast sama instalacja niczym sie nie różniła od zwykłej (to znaczy cyrograf, własny dekoder i antena), jedynie miała niby być niższa cena, bo na całym osiedlu zakładają "zbiorczo". Jak sprawdziłem potem, ceny były normalne, ani drożej ani taniej, chociaż chyba był tam jakis gratis na miesiac, dwa lub trzy, teraz juz nie pamietam.

tak wiec zdarzaja sie pseudo zbiorcze instalacje na które radze uważać, gdyż metoda akwizytorów byla standardowa - wszystkim zakladamy, bardzo okazyjna cena, prosze się szybko decydować. Mnie mogi cmoknąć, ale pewnie ktoś sie nabrał....

Kyniol_73

New member
antena zbiorcza w TBS

Ja mieszkam w TBS w Katowicach w którym istnieje 1 antena zbiorcza do której wpinają się poszczególni mieszkańcy. Sam posiadam N ale równie dobrze moze to byc posiadacz C+ czy CP. Generalnie takie rozwiazanie ma 2 wady. Do dyspozycji dostaje sie tylko jeden kabel z sygnałem wiec nici z posiadania i wykorzystania Nbox recordera. Nie wiem jak w innych instalacjach ale u mnie jakośc sygnału jest bardzo słaba oscylująca miedzy 0 - 10 % na Astrze i około 40 % na Hot Bird co niestety przejawia sie tym ze czesto kanały się rwą lub wogóle ich nie ma.(o TVN HD nie wspominam bo praktycznie nie można go ogladać). Problem ze sygnał z takiej anteny jest słaby bo jest rozdzielany na...około 70 mieszkań i pomimo istanienia wzmacniaczy. Ostatnio wezwałem technika obsługujacego TBS posprawdzał ale nic na razie nie wymyslił tylko stwierdził ze do N to trzeba bardzo dobrze usawić antene(tyle to i ja wiem:)). Bede daleł walczył z nimi bo chiałbym w koncu zobaczyć w styczniu nowe kanały firmowe bez problemów

loky

New member
Hmm... Czyli jednak się da. Muszę złapać tych ludzi i dokładnie się dopytać.
Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi.

pazuzu

New member
loky napisał:
Hmm... Czyli jednak się da. Muszę złapać tych ludzi i dokładnie się dopytać.
Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi.

Loky, da się. U siebie mam takie rozwiązanie. Jest jedna dość duża antena zbiorcza (skierowana na hotbirda), z której sygnał idzie dalej do mulitiswitcha, który rozdziela go na opszczególne mieszkania w budynku (kilkanaście mieszkań).
Może być jednak problem jak będziesz chciał mieć N recordera, bo do tego cuda potrzebne są dwa niezależne sygnały (np z 2 konwerterów lub konwertera twin). Myślę jednak, że na etapie instalacji można ten problem rowiązać. Poprosisz np. o dwa podłączenia u siebie.
Jakość sygnału nie powinna być zła jeżeli nie będzie dzielony na zbyt dużo "końcówek".
Minusem anteny zbiorczej jest to, że nie masz przy takim rozwiązaniu możliwości przekręcenia jej jak zechce Ci się np. oglądać Astrę. :)
Pozdrawiam

Kyniol_73

New member
pazuzu napisał:
Loky, da się. U siebie mam takie rozwiązanie. Jest jedna dość duża antena zbiorcza (skierowana na hotbirda), z której sygnał idzie dalej do mulitiswitcha, który rozdziela go na opszczególne mieszkania w budynku (kilkanaście mieszkań).
Minusem anteny zbiorczej jest to, że nie masz przy takim rozwiązaniu możliwości przekręcenia jej jak zechce Ci się np. oglądać Astrę. :)
Pozdrawiam

Ale przeciez z tym tez nie ma problemu bo mozna na taka antene załozyć 2 konwertery pracujace w disec. Dokładnie tak mam u siebie w TBS to rozwiazanie i jednoczesnie jest sygnał z Astry i Hot Bird. Jedyny problem to własnie to osłabienie sygnału bo u mnie jak pisałem jest on rodzielony na 70 mieszkań

Do góry