Zapamiętywanie ustawień głośników na różnych źródłach.

panalgsung

New member
Chcę kupić kino domowe i zastanawia mnie jedna rzecz. Ponieważ będę miał podłączony komputer i dekoder to będę korzystał z kina domowego w różnych miejscach (jeśli TV to z sofy w rogu, jeśli z kompa to będę siedział obok TV), to czy amplitunery zapamiętują różne ustawienia głośników z różnych źródeł dźwięku?

Chciałbym, żeby, gdy jestem przy kompie mocniej było słychać tyły (bo miałbym do nich dalej) i trochę mocniej lewa strona, a gdy będę oglądał z TV żęby mocniej grał przód i prawa strona.

I jak do tego się ma automatyczna kalibracja głośników przez YPAO, Audyssey i inne tego typu wynalazki? Czy mogę skalibrować inne miejsce siedzenia do innego źródła dźwięku (dla różnych hdmi)?

W instrukcji denona doczytałem się, że tak to powinno działać, ale wolałbym, żeby ktoś mi napisał, że to faktycznie działa, a jeśli działa to na jakich markach amplitunerów.

Różnice w ustawienie dla pc i tv będą znaczne, tak mniej więcej wygląda mój salon: http://imageshack.us/a/img547/4909/salons.png (21,3 m).

Będę wdzięczny za odpowiedź użytkowników amplitunerów :)

Ostatnia edycja:

panalgsung

New member
Znalazłem w instrukcji denona 1713 wpis:

Personal memory plus function
This function sets the settings (input mode, sound mode, HDMI output
mode, MultEQ®XT, Dynamic EQ®, audio delay etc.) last selected for
the individual input sources.

The surround parameters, tone settings and the volumes of the
different speakers are stored for the individual sound mode

Z tego wynikałoby, że powinno to działać.

WiTT

New member
Bez reklam
W instrukcji denona doczytałem się, że tak to powinno działać, ale wolałbym, żeby ktoś mi napisał, że to faktycznie działa, a jeśli działa to na jakich markach amplitunerów.
W moim NAD mogę zapisać 5 różnych ustawień (preset) w każdym z nich ustawienia m.in.: źródła, ustawienia kolumn, ustawienia domyślnego dźwięku surround etc.
Dla Blu-Ray mam inne ustawienia, dla CD mam ustawienia tylko stereo itd. Po włączeniu danego źródła ustawia mi odpowiedni, wcześniej przypisany preset.
Także działa :)

DeeBass

New member
Bez reklam
różne ustawienia wejścia czy różne ustawienia poziomu głośności poszczególnych kanałów ustawisz i zapamiętasz ale kalibracja automatyczna gdy robisz ją ponownie to zapamiętuje ostatnią, musiałbyś się bawić ustawieniami manualnymi. Mój denek 2809 ma 3 pamięci podręczne gdzie mogę zapamiętać różne ustawienia dla tego samego źródła. Dla blu mam tu jedną pamięć pod ustawienia dla muzy a w drugiej dla kina. Więc coś się tam da

panalgsung

New member
@DeeBass - a manualnie w denonie można ustawić te same rzeczy co w audyssey? Jeśli tak to skalibrowałbym dla jednego miejsca, spisał jakie są ustawienia, potem skalibrował dla drugiego i też spisał. Potem ustawiłbym manualnie dwa różne presety.

@WiTT -dobrze wiedzieć, szkoda tylko, że NAD-y są takie drogie (poza moim zasięgiem).

DeeBass

New member
Bez reklam
teoretycznie tak, jednak audyssey chyba dodaje coś od siebie bo przy tych samych ustawieniach jednak brzmi to trochę inaczej na manualu. Nie raz była dyskusja nt kalibracji

Do góry