Zanikanie obrazu - dziwny problem

AngieDeTes

New member
Witam.
Posiadam dekoder Vectry oraz telewizor Sony HX750. Zakupiłem kabel HDMI 1.4 długości 7.5m na późniejsze potrzeby zawieszenia TV na ścianie, jednak najpierw chciałem wszystko sprawdzić. I tu pojawia się bardzo dziwny problem - mianowicie kiedy podłączam kabel do dekodera i TV, wszystko działa poprawnie, ale tylko na samym początku. Po jakimś czasie, obraz zanika na parę sekund i pojawia się ponownie. Występowanie jest całkiem przypadkowe, jak również czasy zanikania obrazu (zawsze między 1 a 5 sekund). Problem występuje przy każdej rozdzielczości. Ten sam zestaw połączony innym kablem działa poprawnie, jak również sam kabel podpięty u 2 różnych osób (również dekoder Vectry i TV) działa poprawnie, z czego wnioskuje, że nie jest to wina kabla. Oprogramowanie w telewizorze i dekoderze jest aktualne. Podłączanie kabla do innych portów nie rozwiązało problemu. Kable są podpinane przy wyłączonym dekoderze i TV. Kolejność włączania sprzętu również nie ma znaczenia. Restart dekodera też nie pomógł.
Jakieś pomysły co może być powodem?

JackS.

New member
Bez reklam
Witam.
Posiadam dekoder Vectry oraz telewizor Sony HX750. Zakupiłem kabel HDMI 1.4 długości 7.5m
Numerek specyfikacji nie ma nic do parametrów kabla. Parametry kabla określa dopisek "standard" lub "high speed". Jaki to więc kabel?

Problem występuje przy każdej rozdzielczości.
Przy 576i również? Nie chodzi oczywiście o rozdzielczość w jakiej dany kanał jest nadawany, tylko o ustawienie rozdzielczości wyjścia HDMI dekodera.

AngieDeTes

New member
Numerek specyfikacji nie ma nic do parametrów kabla. Parametry kabla określa dopisek "standard" lub "high speed". Jaki to więc kabel?

Jest to kabel high speed firmy VITALCO. Jednak jak napisałem wcześniej, sam kabel działa u innych.

Przy 576i również? Nie chodzi oczywiście o rozdzielczość w jakiej dany kanał jest nadawany, tylko o ustawienie rozdzielczości wyjścia HDMI dekodera.

576i, 576p, 720p, 1080i (oczywiście ustawienie rozdzielczości wyjścia HDMI)

Do góry